Okra Abelmoschus esculentus is een exotische groente uit de kaasjeskruid familie (Malavaceae) die nu ook in onze streken verkrijgbaar is.
De oorsprong is niet geheel duidelijk (waarschijnlijk Oost-Afrika of Zuidwest Azië.) maar zeker is wel dat de plant met de slavenhandel meekwam naar het zuiden van de Verenigde Staten.
Okra's worden in alle tropische gebieden geteeld en ook in vele subtropische gebieden.
Het is een robuuste, eenjarige plant met grote bladen en bloemen die aan deze van stokrozen doen denken. De eetbare vrucht is eigenlijk de onrijpe peul met haar vijfhoekige vorm. Als je de vrucht doorsnijdt krijg je de typische stervorm.
De groene vruchten kunnen variëren in lengte/ grootte maar de vorm is steeds hoekig, geribd. De vruchten bevatten eetbare zaden en worden best in groenrijpe toestand worden geoogst.
Onrijpe vruchten, bevatten een melkachtig slijm en volledig uitgegroeide vruchten zijn hard en vezelig.
Aangezien het een tropische plant is, heeft hij warmte nodig en moet daarom in minder warme streken, zoals bij ons onder glas geteeld worden.
Laat de zaden voor het zaaien één nacht in lauw water weken. Zaai in perspotjes (of 8cm potjes) bij een temperatuur van 20°C. Normaal kiemt het zaad na 10-20 dagen.
Okra is een tropische plant en heeft veel licht en warmte nodig.
Plant in een voedzame humusrijke grond in de kas met een afstand van 50 cm onderling. Draag er zorg voor dat je de wortels bij het verplanten niet beschadigd. De plant kan een hoogte van 1,2 meter bereiken.
Okra is een snel groeiende plant en ongeveer 60 warme zomerdagen na het planten is hij reeds oogstklaar.
Oogst 4 tot 5 dagen na de bloei regelmatig de onrijpe vruchten om de vorming van nieuwe bloemen en vruchten te stimuleren.
Okra's zijn lekker in combinatie met andere vruchtgroenten zoals paprika, courgette, aubergine en tomaat. In couscousgerechten, in stoofpotten (Gombo) of soepen met zoutvlees of gedroogde vis, met rundvlees, lamsvlees, in tomatensaus en rauw in salades doen plakjes okra het goed. Bij verhitting zorgt de vrijkomende vloeistof voor een bindend effect.
Okra's worden na het koken wat slijmerig. Om dit te voorkomen zijn okra's voor het koken 5 minuten te blancheren in kokend water met zout en iets azijn, waarna ze afgegoten worden met koud water nagespoeld, drooggedept en volgens het recept verwerkt worden. Hoe dunner okra's gesneden worden, hoe slijmeriger ze worden.
Op de Nederlandse Antillen wordt er soep van de okra gemaakt, jambo genaamd. Dit is een slijmerige soep die vaak is gevuld met vis en allerlei groenten. De Surinaamse variant op deze soep is bijna niet slijmerig.
Okra's in gedroogde vorm moeten twee tot drie uur weken en kunnen daarna op dezelfde manier bereid worden als verse okra's. Okra's kunnen in hun geheel of in plakjes gesneden worden bereid.
Verse okra's kan je het beste bewaren in papier (aluminium haalt de kleur uit de okra) op de warmste plek van de koelkast. De houdbaarheid is maar 3 tot 4 dagen na aankoop bij 7-10°C. één dag.
Okra is een goede bron van vitamine A, B complex, C en E, ijzer en kalk. Het is vezelrijk, calorie-arm en vet-vrij.
Okra wordt soms aangewend tegen verkoudheid, keelpijn of angina.
Verse okra's worden verkocht in de toko's (Nederland), op exotische markten en in Afrikaanse of Aziatische supermarkten.
Ze horen jong en zacht, maar stevig te zijn en makkelijk in twee delen kunnen knappen. Ze horen er niet droog uit te zien of weinig kleur te hebben, niet gekneusd zijn of lelijke plekken hebben.
Kies groene peulen; vruchten met zwarte strepen zijn vaak vezelig.
Deze plant werd gekweekt door de Egyptenaren, vervolgens in de twaalfde eeuw ingevoerd in Europa door de Spaanse Moren.
In de zeventiende eeuw werd de plant geïntroduceerd in Amerika door slaven. De slaven en hun meesters spraken creools toen ze het over planten in het algemeen hadden.
Okra wordt in quasi heel Afrika het jaar door gegeten.
Als je de okra niet meteen gebruikt, blancheer de groente dan en bewaar hem in de diepvries. Okra gaat een chemische reactie aan met gietijzer en koper, wat invloed heeft op de kleur, echter niet op de smaak.
Okra | |
---|---|
De prachtige bloem van de okraplant |
|
Taxonomische indeling | |
Rijk | Plantea (Planten) |
Stam | Embryophyta (Landplanten) |
Klasse | Spermatopsida (Zaadplanten) |
Clade | Angiospermae (Bedektzadigen) |
Clade | 'nieuwe' Tweezaadlobbigen |
Clade | Malviden |
Orde | Malvales |
Familie | Malvaceae (Kaasjeskruidfamilie) |
Geslacht | Abelmoschus |
|
22 Kcal 92,57 gr. water 4,51 gr. koolhydraten 1,87 gr. eiwit 2,40 gr. suikers 0,21 gr. vet 2,50 gr. vezels
Mineralen
77 mg. calcium, Ca 0,28 mg. ijzer, Fe 36 mg. magnesium, Mg 32 mg. fosfor, P 135 mg. kalium, K 6 mg. natrium, Na 0,43 mg. zink, Sn 0,07 mg. koper, Cu
Vitaminen
0,30 mg. vit. A (Retinol) 0,13 mg. vit. B1 (Thiamine) 0,05 mg. vit. B2 (Riboflavine) 0,18 mg. vitvit.avit.mine B6 (Pyrixodine) 46 µg. vit. B11 (Foliumzuur) 16,3 mg. vit. C (Ascorbinezuur)
Ingrediënten
Bereiding
Tip
Heel lekker met rijst.
Ingrediënten 4 pers.
Bereidingswijze
Bron: Plazilla