Bladcichorei, wegenwachter of wilde cichorei, Cichorium intybus uit de composietenfamilie (Asteraceae) is een uit het Middellandse-Zee gebied voornamelijk Italië afkomstige overblijvende plant, die zowat tussen witloof, groenlof en salade inzit.
Het is een snelgroeiende bladgroente met groene langwerpige en ingesneden bladeren. Er bestaat ook een rode variëteit. De groente kan ook net als witloof in een donkere ruimte geforceerd worden, waardoor je dan uiteraard bijna witte bladeren hebt.
Bladcichorei is vorstgevoelig, maar kan een lichte vorst wel doorstaan. Dat resulteerd dan wel in enkele bruine buitenbladeren. Er bestaan ook vorstbestendige rassen.
Bladchichorei is niet kieskeurig qua grondsoort waarin hij moet groeien. Het is wel belangrijk dat je het perceel diep (ongeveer 50 cm) omspit terwijl je goed verteerde stalmest of compost in de grond verwerkt. Een toemaatje (niet overdrijven) aan koemestkorrels tijdens de groei is ook altijd welkom.
In het late voorjaar worden de zaden in bakken gezaaid binnenshuis of onder glas. Vanaf mei kunnen ook breedbladige rassen direct buiten gezaaid worden. Bij 20 graden kiemen de zaadjes binnen 1 tot 2 weken.
Eens de zaailingen groot genoeg zijn kunnen ze buiten worden uitgeplant in rijen van 25 à 30 cm en 25 cm in de rij. Hou het perceel steeds onkruidvrij en geef bij droogte voldoende water.
Een week of tien na het zaaien is het reeds mogelijk om verse jonge bladeren te oogsten.
Bladcichorei wordt hoofdzakelijk gebruikt in rauwe salades. Hij heeft een nogal bittere smaak, u kunt hem dan ook beter combineren met ander slasoorten.
De jonge bladeren kunnen ook worden meegekookt met andere groenten. De wortels worden in de herfst uitgegraven, goed gewassen en fijn geraspt. Daarvan kunt u een klein beetje toevoegen aan slasauzen. Om de bittere smaak enigszins te verminderen kunt u de fijngeraspte wortels koken en daarna zacht stomen.
Cichorei wordt in de volks- en plantgeneeskunde gebruikt bij maag- en leverklachten, verstoppingen en een gebrek aan eetlust.
Uit de plant kan een versterkings- en kalmeringsmiddel worden gemaakt in de vorm van een likkepot. Hiervoor moet één deel verse bloemen worden kleingesneden en in een vijzel worden fijngestampt. Daarna dienen drie delen suiker te worden toegevoegd totdat er een mengsel ontstaat. Dit moet in een goed afgesloten pot enige tijd in de zon worden gezet en daarna koel en donker worden bewaard.
20 Kcal 92,30 gr. water 4,70 gr. koolhydraten 1,70 gr. eiwit 0,70 gr. suikers 0,03 gr. vet 4 gr. vezels
Mineralen
100 mg. calcium, Ca 0,9 mg. ijzer, Fe 30 mg. magnesium, Mg 47 mg. fosfor, P 420 mg. kalium, K 45 mg. natrium, Na 0,42 mg. zink, Sn
Vitaminen
0,28 mg. A (Retinol) 0,06 mg. B1 (Thiamine) 0,10 mg. B2 (Riboflavine) 0,50 mg. B3 (Niacine) 0,10 mg. B6 (Pyrixodine) 110 µg. B11 (Foliumzuur) 24 mg. C (Ascorbinezuur) 2,26 mg. E (Tocoferol) 297,6 µg. K (Fylochinon)
Wilde cichorei | |
---|---|
Alle delen van de plant |
|
Taxonomische indeling | |
Rijk | Plantae (Planten) |
Stam | Embryophyta (Landplanten) |
Klasse | Spermatopsida (Zaadplanten) |
Clade | Angiospermae (Bedektzadigen) |
Clade | 'nieuwe' tweezaadlobbigen |
Clade | Campanuliden |
Orde | Asterales |
Familie | Asteraceae (Composietenfamilie) |
Geslacht | Cichorium (Cichorei) |
Soort | |
|
Ingrediënten 4 pers.
Bereiding
Opmerking
Bron : Groenterecepten van Italiaanse osteria's