Zoethout - kalissenhout

Glycyrrhiza glabra

De zoethoutplant Glycyrrhiza glabra, is een eigenlijk een groente uit de familie van de vlinderbloemigen (Fabaceae dus nauw verwant aan de bonen en erwten. Het zoethout, zoals wij het kennen, zijn korte stukjes van de wortelstok. Deze bevat een zoetstof die zo'n 30 tot 50 keer zo sterk is als gewone suiker, maar niet schadelijk is voor de tanden.

Zoethout, is waarschijnlijk een van de populairste en meest gebruikte kruiden ter wereld. Het is inheems in het Middellandse-Zeegebied, Zuid-Europa en in Azië. De belangrijkste leveranciers tegenwoordig zijn, Rusland, Spanje, Iran en India.

Dit kruid dat reeds sinds de middeleeuwen om zijn zoete, aromatische wortels wordt gekweekt is bijzonder nuttig. Het heeft een zeer gunstig effect op de spijsvertering: het remt ontstekingen in alle delen van de darmen. Daardoor wordt het gebruikt in de meeste laxeermiddelen.

Het verhoogt de bloedsuikerspiegel niet en wordt vaak als smaakmaker gebruikt. Je kan er gerust altijd een beetje aan elke thee toevoegen. Je hoeft enkel maar een stokje in het kopje te zetten tot u vindt dat de thee voldoende zoet is.

Zoethout kweken uit zaad is niet zo eenvoudig. Zaai in het voorjaar onder glas bij 20°C. Het duurt algauw 14 dagen alvorens het zaad kiemt, en dan nog dikwijls zeer onregelmatig. Kweek de zaailingen de eerst twee jaar verder op in pot alvorens u ze in de tuin uitplant.

Het is veel eenvoudiger, bestaande planten te scheuren in de herfst, nadat de plant is afgestorven. Elk deel moet over een oog of bladknop beschikken. Herplant de delen in vruchtbare diep bewerkte, goed gecultiveerde grond in de zon.

Plant, zowel de uit zaad geteelde planten, als de gescheurde delen 15 cm diep en 1 meter uit elkaar. Zoethout in een pot kweken is niet zo evident, tenzij die heel hoog is, zoals een vuilnisbak.

Voor een goede ontwikkeling van het wortelgestel (waar het eigenlijk om te doen is), moet u de grond in de herfst mulchen met oude goedverteerde stalmest. Snijd in het voorjaar de oude bladeren af.

Eens de planten drie jaar oud zijn, kunt u beginnen met het oogsten van de wortels. Graaf hiertoe in het begin van de winter de wortels voorzichtig op. Omdat deze plant niet snel groeit mag u niet alle wortels wegnemen, maar slechts een derde deel; de rest laat u zitten voor het volgende jaar. De opening die u hierbij gemaakt hebt in de grond vult u op met goed verteerde oude stalmest, om de wortelgroei te stimuleren.

Laat uw baby's op een stuk wortel kauwen, het vermindert de pijn bij het krijgen van tanden.

Blijf er wel bij om te zien dat het stokje niet te diep of zelfs helemaal in hun keel verdwijnt !!!!

Het sap uit de wortel wordt gebruikt als grondstof voor drop, eventueel samen met het zout salmiak.

Je kan er gerust altijd een beetje aan elke thee toevoegen. Je hoeft enkel maar een stokje in het kopje te zetten tot u vindt dat de thee voldoende zoet is.

Aan zoethout worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, en de wortel wordt gebruikt voor de bereiding van kruidenthee. Die is goed voor de werking van de maag en de spijsvertering.

De zoetstof in zoethout heet glycyrrhizinezuur, dit is een stof die de bloeddruk verhoogt. Zowel van drop als van zoethout is dit effect beschreven en dit kan tot klinisch belangrijke hypertensie leiden.

Zoethout heeft eveneens een ondersteunde werking op de bijnieren en kan dus nuttig zijn bij elke ontsteking zoals eczeem of jicht.
Verder helpt het nog bij de natuurlijke productie van steroïden en het aanmaken van adrenaline. Het heeft milde vrouwelijke oestrogene eigenschappen; regelt oestrogenenbalans. Het is eveneens hypertensief, matig diuritisch en desodiriserend (ontgeurend).

Zoethout dat in honing wordt verwarmd geeft een kalmerende siroop, die de borst helpt ontspannen bij bronchitis en astma.

Het verhoogt de bloedsuikerspiegel niet en wordt vaak als smaakmaker gebruikt.

DISCLAIM

Zoethout heeft een bloeddrukverhogende werking!

Mensen met een hoge bloeddruk wordt afgeraden om zoethout te gebruiken.

Niet gebruiken of zeer matig tijdens de zwangerschap.

Leuk om weten

Geschiedenis

In Egypte werd in het graf van Toetanchamon een flinke voorraad zoethoutwortel gevonden, en ook op andere sites werd het in begrafeniskruiken aangetroffen. In hiëroglyfen vond men verwijzingen naar het kruid als ingrediënt van een veelgedronken brouwsel. Maar ook in Assyrië werd op kleitabletten over Zoethout gesproken.

De Grieken leerden het kruid wellicht kennen via de Scyten. Men sprak dan ook wel eens van ‘Scytische wortel’, en er werd gezegd dat dit volk het, door het kauwen op zoethoutwortel, dagenlang zonder eten en drinken kon uithouden.

Plinius de oudere vermeldde Zoethout als een inheemse plant op Sicilië, en hij beval het kruid aan omwille van zijn hoestbedarende eigenschappen.

Reinigingsmiddel

Dit kruid dat reeds sinds de middeleeuwen om zijn zoete, aromatische wortels wordt gekweekt is bijzonder nuttig.
Het heeft een zeer gunstig effect op de spijsvertering:
het remt ontstekingen in alle delen van de darmen. Daardoor wordt het gebruikt in de meeste laxeermiddelen.

Interessant

Glycyrrhiza komt van de Griek "glycys", zoet en "rhidza", wortel. Het zoethout heeft allerlei namen, zacht hout, zoet hout, zachte wortel, kalissenhout, kalissehout of gewoon kalisse.

Het zoethout was reeds gekend bij de oude Grieken en Romeinen, die het gebruikten om de stem op te helderen.

In 1950 heeft men bewezen dat zoethout een heilzame werking heeft voor de maag en men gebruikt het in geval van maagzweren en gastritis. Zij wordt eveneens tegen verkoudheid, bronchitis en keelpijn aanbevolen. Het bezit antispasmodische eigenschappen, anti-inflammatoires, diuretisch, laxatief en verzachtend.

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Zoethout
Een mooie zoethoutstruik

Een mooie zoethoutstruik

Taxonomische indeling
Rijk: Plantea (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Fabales
Familie: Fabaceae (Vlinderbloemenfamilie)
Glycyrrhiza glabra

In andere talen
  • FRANÇAIS: Réglisse
  • DEUTSCH: Lakritze
  • ENGLISH: Liquorice
  • ITALIANO: Liquirizia
  • PORTUGUÊS: Alcaçuz
  • ESPAÑOL: Regaliz.
  • DANSK: Glat Lakrids
  • POLSKI: Lukrecja gÅ‚adka
  • NORSK: Lakrisplante
  • SVENSKA: Lakritsrot
Stoppen met roken

Zoethout is een uitstekend alternatief om te stoppen met roken. In zoethout zitten bepaalde chemische stoffen die de zin in een sigaret doen verminderen.

Zoethout heeft ook een rustgevende werking. Je kan bijvoorbeeld zoethout thee drinken.

Maar zoethout kan ook helpen bij de andere ontwenningsverschijnselen. Als je stopt met roken mis je in het begin iets om in de hand te houden en in je mond te stoppen. Hierdoor gaan mensen die stoppen met roken meestal meer snoepen en worden daardoor dikker.

Maar je kan van zoethout ook stokjes kopen. Knipt deze af ter grootte van een sigaret en gebruik deze als nep sigaret. Op deze manier heb je iets in je handen om mee te spelen en heb je dus geen tijd om te snoepen. De bestanddelen die vrij komen door het kouwen op het zoethout verminderen dan ook nog eens uw zin in een sigaret.

Het zoethout overbrugt op deze manier de ontwenningsverschijnselen van de nicotine als je stopt met roken.