Donkerbruine insekten, met een tang aan het achterlijf. Zowel de jonge als de volwassen oorwormen beschadigen knoppen en bloemen van o. a. chrysanten, clematis en dahlia. Ze voeden zich ook wel met bladeren van deze planten en andere siergewassen. Ze vreten ’s nachts en maken daarbij onregelmatige gaten in de bloemen en de bladeren.
Oorwormen verschuilen zich in de dorre bladeren en ander tuinafval dat op de grond ligt, door dat op te ruimen haalt u reeds veel insekten weg. Ook een goed methode om oorwormen te vangen verkrijgt men door omgekeerde bloempotten, waarin een dot stro of houtwol , eventueel bepoedert met lindaan,op stokken tussen de gewassen zetten. Overdag moeten deze potten worden nagekeken en de oorwormen er worden uitgeklopt en vernietigd.
Aangetaste planten kunnen behandeld worden met lindaan stuifpoeder. In verband met de smaakbedervende uitwerking moet u deze behandeling niet toepassen in de moestuin. Doe dat alleen op siergewassen en dan nog alleen als daar naderhand geen groentegewassen worden geteeld.