Dit rot tijdens de bewaring treedt gewoonlijk op bij knollen, bollen, vruchten en groentegewassen die al beschadigd waren. Er zijn meerdere oorzaken die aan de basis liggen van bewaarrot. Hou in elk geval rekening met onderstaande vuistregel, bij het bewaren van groenten, fruit en bloembollen.
De bewaring moet plaats vinden onder koele en droge omstandigheden. Controleer regelmatig en verwijder telkens de aangetasten planten of knollen.
Bij deze ziekte, is het een bacterie die de weefsels van de planten aantast en zachtrot veroorzaakt. Dit virus komt de planten binnen via beschadigd weefsel van over het algemeen planten die te slap zijn gegroeid of bij planten op slecht gedraineerde grond.
Bollen en knollen, zoals aardappel en uien enz... zijn daar zeer gevoelig voor. Aangetaste planten steeds verwijderen en vernietigen.
De sporenmassa\'s van deze schimmel hebben een blauwgroene kleur. Ze komen dikwijls voor op op reeds beschadigde of afgestorven plantedelen. Ze zijn dikwijls hinderlijk tijdens de bewaring van bollen, knollen en groenten. Je treft ze het meest aan bij vochtige omstandigheden. Dus bewaar uw aardappelen of andere groenten als kolen enz. in een droge omgeving.
Sclerotinia tast zowel de meest uiteenlopende cultuurgewassen als onkruid aan. Het veroorzaakt een "zachtrot" bij wortelgewassen tijdens de bewaring. Het kan tevens rotting veroorzaken bij diverse kruidachtige planten, zowel buiten als onder glas.
Ook hier het zelfde devies: Verwijder en verbrand alle aangetaste delen. Bewaar alleen gezonde planten of groenten ook aardappelen enz...
De grond steriliseren waar aangetaste planten hebben gestaan, dood wel de schimmel, maar de sclerotiën blijven leven.