De walnoot of okkernoot Juglans regia is een plant uit de okkernootfamilie (Juglandaceae). Om een onderscheid te maken met het geslacht Juglans, dat eveneens walnoot heet, wordt de soort ook voluit gewone walnoot of Perzische walnoot genoemd. De plant wordt al eeuwen geplant vanwege de economische waarde van het hout en de eetbare noten. De boom komt van nature voor in Zuid-Europa op de Balkan, Zuidwest- en Centraal-Azië tot de Himalaya en in Zuidwest-China.
De walnoot is heel winterhard en kan gemakkelijk temperaturen tot -20°C verdragen. Het probleem is echter de late nachtvorst, waardoor de bloesems bevriezen en de opbrengsten voor dat jaar aanzienlijk slenken.
Het duurt ook een hele tijd (plus minus 5 jaar) alvorens u de eerste vruchten kunt oogsten. Als u van plan bent een okkernotenboom te planten in uw tuin, koop dan een geënte boom van een jaar of vier.
De boom kan een hoogte tot 30 m bereiken en kan een meer dan 10 m brede kroon ontwikkelen. Hij vormt een ronde, half-open kroon. Bij het ouder worden krijgt de grijze stam een diep gegroefde bast. Hij is dus niet zo geschikt om in kleine tuinen te worden aangeplant.
Met zijn dicht bladerdak is de okkernoot een ideale en karaktervolle schaduwboom. Vliegen en muggen hebben een hekel aan de geur van de aromatische bladeren. Vandaar dat men op boerderijen vaak een notelaar aantreft in de nabijheid van een mesthoop.
Walnoten groeien het best op een goed doorlatende, diep bewortelbare, humeuze grond. Zware kleigrond is meestal te vochtig voor de noteboom. Voedsel-arme zandgrond kunt u geschikt maken door voor het planten de grond in het plantgat te mengen met oude stalmest of compost. Bemest de eerste jaren niet te veel. Het is al voldoende als u in de winter de grond onder de bomen bedekt met organisch materiaal, zoals compost of stalmest.
Vanaf 5 of 6 jaar na het planten strooit u jaarlijks 20 à 30 gram mengmeststof (12 + 10 + 18) per vierkante meter rond de plantvoet uit. Op zure gronden is het belangrijk elk jaar ongeveer 50 gram kalk per vierkante meter te strooien.
November is de beste planttijd. Notebomen worden heel groot. Houd dus bij het planten van meerdere bomen een onderlinge afstand van minimaal 7 meter.
Meestal is het planten van één boom voldoende, maar bij sommige bomen bloeien de mannelijke bloemen veel vroeger dan de vrouwelijke, waardoor bestuiving onmogelijk wordt. Dan is een tweede boom noodzakelijk.
De snoei bij notebomen is vrij eenvoudig. Het best kunt u op een kleine stam enkele stevige takken aanhouden. Het vormen van een hoogstam is ook mogelijk, zo werden ze vroeger altijd geteeld.
De snoei moet er vooral op gericht zijn dat de boom voldoende open blijft. Alle takken die te dicht bij elkaar zitten of elkaar kruisen, worden helemaal weggesnoeid. Ook moeten oude takken regelmatig worden teruggesnoeid tot op een jongere zijtak.
De boom kan aangetast worden door bacteriebrand Xanthomonas campestris pv. juglandis en bladvlekkenziekte Gnomonia leptostyla. Bladbeschadiging, zwarte vlekken en bladval, en daardoor oogstderving en kwaliteitsverlies kunnen gevolgen zijn van deze ziekten. Deze ziekten treden vooral in slechte natte zomers op. Rassen kunnen sterk verschillen in vatbaarheid.
Het blad kan ook aangetast worden door de okkernootviltmijt Aceria erinea syn. Eriophyes erineus, maar dit veroorzaakt nauwelijks schade.
Het witte vruchtvlees van de verse Hollandse natte walnoot heeft een zacht/zoete smaak. Om het witte vruchtvlees zit een geel schilletje, dat bitter smaakt. De bittere smaak verdwijnt met een aantal dagen. Als de noten vers zijn, kun je het schilletje makkelijk verwijderen.
Op kleine schaal kunnen de noten gedroogd worden met behulp van een verfbrander. Met de verfbrander wordt regelmatig heen en weer over de noten gegaan totdat de schaal van de noten licht begint op te drogen. Omdat er na verloop van enige tijd nog vocht uit de noot naar buiten treedt moet het drogen enkele dagen herhaald worden totdat de schaal goed droog blijft.
Volgens Spaans onderzoek (Hospital Clinico in Barcelona) blijkt dat walnoten een positieve rol vervullen binnen de voeding. Walnoten leveren een bijdrage aan het flexibel en elastisch houden van de aderen. Zij verbeteren de conditie van de endotheelcellen op de binnenwand van de bloedvaten (o. a. goed voor laag houden cholesterol). Dat wordt verklaard door de vetzuursamenstelling, walnootolie bevat immers ruim 10% alfa-linoleenzuur en maar liefst 58% cis-linolzuur. Wetenschappers van de University of Scranton in Pennsylvani hebben 9 verschillende noten onderzocht en ontdekt dat walnoten bijna twee keer zoveel antioxidanten bevatten dan amandelen, pinda's, pistachenoten, hazelnoten, paranoten, cashewnoten, macadamia's en pecannoten. Verder blijkt uit dierproeven dat walnoten remmend werken bij borstkanker en darmkanker.
Walnoten bevatten met name de mineralen fosfor, magnesium, zink, ijzer en kalium. Ook zijn ze een bron van vitamine B1, gamma-tocoferol (een vorm van Vitamine E) en foliumzuur.
In oude boeken over volksgeneeskunde lees je, dat de tussenschotten van de okkernoten goed zouden zijn tegen pijn in de hartstreek: Kook 5 walnoten-tussenschotjes gedurende één minuut in een kop water en dan nog 15 minuten laten trekken.
Na visgerechten zou je best noten eten. Door hun warmte en kracht binden zij de vochtigheid en verdelen ze het taaie slijm in het spijsverteringskanaal. 6 druppels okkernotentinctuur in een glas water drinken voor het slapen gaan zou voor mannen die een beetje minder potent zijn deze raad een oplossing kunnen zijn. Probeer het eens, je weet maar nooit.
Okkernotenbladeren in uw schoenen zijn een weldaad voor brandende, pijnlijke voeten.
In de Griekse mythologie wordt Carya door de God Dionysos in een notenboom veranderd. De notenboom staat daarom voor het symbool van de wijsheid. Karyatiden zijn vrouwenbeelden van notenhout in de vorm van kolommen van de tempel van Arthemis Karyatis.
Onder het christendom werd de walnotenboom een boom van de duivel die macht en wellust symboliseerde. Men geloofde dat men ernstig ziek kon worden als men onder de boom in slaap viel.
Notenhout is een klassiek meubelhout, heel makkelijk te bewerken. Het hout is heel variabel van kleur, samenhangend met de herkomst. Het hout wordt gebruikt voor de meubelindustrie en werd vroeger ook gebruikt voor gebruiksvoorwerpen, zoals lepels, deurklinken en vliegtuigpropellers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn er veel bomen gekapt voor het maken van geweerkolven, maar ook later is veel notenhout hiervoor nog gebruikt.
Befaamd is het gebruik van wortelnotenhout in meubelen en in dashboards van sommige auto's.
Met een okkernotenaftreksel kan je de kleur van je haren wat bijwerken. Je plukt een handvol groene notendoppen. Je giet er water over en laat 15 minuten koken. Je laat afkoelen en je zeeft de notendoppen eruit. Was je haren en spoel de shampoo weg. Gebruik het aftreksel als tweede spoelmiddel en laat minimum 10 minuten intrekken. Als je van bruin houdt tenminste...
Als je plekken op houten meubels wilt bestrijden, wrijf er dan eens met het vruchtvlees van de okkernoot over. Vroeger brachten ze houten kasten met noten op hoogglans.
Walnoot | |
---|---|
Bloeiende notenboom |
|
Taxonomische indeling | |
Rijk | Plantae (Planten) |
Stam | Embryophyta (Landplanten) |
Klasse | Spermatopsida (Zaadplanten) |
Clade | Angiospermae (Bedektzadigen) |
Clade | 'nieuwe' tweezaadlobbigen |
Clade | Fabiden |
Orde | Fagales |
Familie | Juglandaceae (Okkernnootfamlie) |
geslacht | Juglans (walnoot) |
|
654 Kcal 4,07 gr. water 13,71 gr. koolhydraten 15,23 gr. eiwit 2,61 gr. suikers 65,21 gr. vet 6,70 gr. vezels
Mineralen
98 mg. calcium, Ca 2,91 mg. ijzer, Fe 158 mg. magnesium, Mg 346 mg. fosfor, P 346 mg. kalium, K 2 mg. natrium, Na 3,09 mg. zink, Sn 1,20 mg. koper, Cu
Vitaminen
0,02 mg. vit. A (Retinol) 0,034 mg. vit. B1 (Thiamine) 0,15 mg. vit. B2 (Riboflavine) 0,53 mg. vit. B6 (Pyrixodine) 98 µg. vit. B11 (Foliumzuur) 1,3 mg. vit. C (Ascorbinezuur)
Ingrediënten
Bereiding