Eetwaren



Pasta

pasta

Pasta is de benaming voor een aantal Italiaanse deegproducten, zoals macaroni, spaghetti en vermicelli in een gewone of meergranenvariatie.

Pas rond 1985 leerde men in de lage landen dat er nog veel meer van dit soort producten zijn en hebben we de benaming pasta overgenomen als verzamelnaam ervoor. De populaire macaroni is overigens in Italië een vrijwel onbekende pastavariant. Al veel langer is de naam noedels bekend, waarmee men een verwant product aanduidt dat in de hele Noord- en Oost-Europese keuken, maar ook in het Midden-Oosten bekend is. Het kan hierbij ook gaan om iets wat lijkt op ravioli, de gevulde variant. Volgens de archeologen komt de oudste pasta uit China. Al in de steentijd aten Chinezen noedels. Het deeg kneedden ze uit gierstebloem. Er zijn in noord-west China noedels gevonden van 4000 jaar oud.

Pasta is een deegsoort, gemaakt uit harde granen, voornamelijk harde tarwe, die op allerlei manieren in allerlei vormen versneden kan worden. Hij kan eerst tot plakken gedeegrold worden en dan in stroken gesneden. Dit leidt tot de langwerpige spaghetti of de Chinese mie. Hij kan ook geëxtrudeerd worden (macaroni, fusilli en spiruli). Ook kunnen de plakjes tot vierkantjes gesneden worden en dan met een vulling erin met de hand tot tortellini (taartjes) gerold worden.

Er bestaan twee hoofdsoorten Italiaanse pasta, pasta secca of pastasciutta (gedroogde pasta), en pasta fresca (verse pasta).

Zoals eerder opgemerkt kenden de Chinezen deze manier van het nuttigen van graszaden ook al geruime tijd en hebben zij wel de dunne van rijst gemaakte variant mihoen uitgevonden.

Deegwaren zijn bijzonder populair. Ze zijn niet duur, geven veel energie, verteren gemakkelijk en doen niet verdikken. En toch zijn enkele kanttekeningen noodzakelijk. Want in tegestelling tot wat velen denken, zijn deegwaren niet gezonder dan aardappelen.

Pasta is de verzamelnaam voor meer dan driehonderd soorten deegwaren. Ze hebben allemaal dezelfde basisingrediënten: water, tarwemeel en soms ook eieren.

Soorten pasta's

Er zijn heel veel soorten pasta's te vinden in de winkels. Het is dan ook niet altijd even evident dat men weet wat wat is. Daarom hier en klein overzichtje in alfabetische volgorde:

  • Canelloni: dat zijn grote ronde pijpen die gevuld worden met een of andere bereiding.
  • Conchiglie: Schelpjes, bestaan in diverse formaten.
  • Farfalle: Vlinder- of strikvormige pasta.
  • Fusilli: Spiraalvormig gedraaide pasta, kinderen noemen hem weleens "krulletjes".
  • Gnocchi: Gemaakt van tarwebloem, maar heel dikwijls van aardappelen, de zogenaamde "Gnocchi de patate".
  • Lasagne: Dat zijn platte rechthoekige pastavellen, die meestal gebruikt worden in schotels: een laag pasta, een laag bereiding, een laag pasta enz...
  • Macaroni: Holle boogjes in diverse maten.
  • Noudle: een speciaal geval.
  • Penne: Holle rechte buisjes.
  • Ravioli: Twee vierkante stukjes deeg, op elkaar bevestigd met vulling ertussen.
  • Spaghetti: Lange ronde buisjes.
  • Tagliatelle: Lange platte pasta.
  • Linguine: Zelfde als Tagliatelle maar smaller van vorm.
  • Paradelle: Dat is een bredere variant van Tagliatelle.
  • Tortellini: Een opgerold en gevuld stuk deeg dat is dichtgevouwen.
  • Orecchiette: Betekent "oortjes". Een pasta uit Puglia.

Uren energie

spagetti

Net als aardappelen en brood vormen deegwaren de basis van een gezonde voeding. Ze bevatten specifieke koolhydraten, die gedurende uren energie leveren. Deegwaren zijn dan ook de maaltijd bij uitstek voor duursporters die een wedstrijd voor de boeg hebben. En deegwaren hebben nog meer pluspunten. Ze verteren gemakkelijk, bevatten weinig calorieën en indien u volkorenpasta kiest, leveren ze veel voedingsvezels.

Dat betekent evenwel niet dat pasta's gezonder zijn dan gekookte en gestoomde aardappelen. Vergeleken met eenzelfde portie aardappelen leveren deegwaren immers bijna tweemaal zoveel calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Bovendien voeren aardappelen, zelfs in vergelijking met volkorenpasta, meer vezels aan. Deze verhogen het verzadigingsgevoel, bevorderen de gezondheid van darmen en verminderen het risico op hart- en vaatziekten en sommige kankers. Kortom, bij warme maaltijden genieten aardappelen de voorkeur. Vervang ze dus niet elke dag door pasta. En als u deegwaren seveert, voorziet u best ook groenten en fruit als bron van vitamine C.

Geen dikmaker

bolognese

Vaak wordt beweerd dat pasta's dikmakers zijn. Dat is niet juist. 100 gram traditionele pasta levert ongeveer 330 calorieën, terwijl een volwassene er dagelijks 1.800 tot 2.300 nodig heeft. Niet de pasta's zijn de dikmakers, maar wel de saus waarmee ze worden opgediend. Waar men in Italië zuinig omspringt met 'il sugo' , zwemmen de pasta's in Vlaanderen vaak in de saus van room, spek en kaas. Ook het gehakt in een spaghetti bolognaise en de geraspte kaas als afwerking, drijven de calorieën op. Voor een calorievriendelijk pastagerecht gebruikt u beter veel groenten, mager vlees en bijvoorbeeld een saus op basis van tomaten.

Couscous en rijst

Als alternatief voor aardappelen kunnen ook couscous en rijst worden geserveerd. Maar net als pasta's, bevatten ze geen vitamine C.

Couscous levert daarentegen wel veel koolhydraten, magnesium, ijzer, vitamines B, eiwitten en voedingsvezels. Rijst is een uistekende leverancier van trage koolhydraten, maar bevat weinig vitaminen en eiwitten. Eet rijst daarom steeds met eiwithoudende voedingsmiddelen zoals vis, vlees, kip of peulvruchten.

Michel Callens, arts   Met dank aan Nice   Bron: Visie CM



Yoghurt

Yoghurt

Yoghurt is voedzaam en licht ver- teerbaar en dankzij de aanwezige fermenten is het wat men noemt een levend product. Yoghurt bevat uitstekende voedings eigenschappen waardoor het belangrijke gezondheidstroeven heeft voor jong en minder jong.

Voedingsexperts bevelen dan ook aan om dagelijks 2 à 3 melkproducten te consumeren. En toch weten 4 Belgische consumenten op 10 niet dat yoghurt gezond is en ondermeer helpt om het beendergestel te versterken. En slechts 44% van de consumenten weet dat yoghurt bijdraagt tot de goede werking van de darmflora.

En dat terwijl de troeven van yoghurt al lang bekend zijn. De legendarische lange levensduur van de bergbewoners in de Balkan zette bij het begin van de 20ste eeuw de Nobelprijswinnaar Metchnikoff ertoe aan om onderzoek te doen naar melkfermenten.

Hij ontdekte de heilzame eigenschappen van yoghurt op darmstoornissen bij zuigelingen. De eerste Danone yoghurt werd in 1919 verkocht in een apotheek in Barcelona om kinderen te genezen van darmaandoeningen en nog niet zo lang geleden raadden ook Belgische artsen hun patiënten aan yoghurt te eten om van hun darmklachten af te geraken.

Niet alles is yoghurt

Yoghurt is niet zomaar een gewone gefermenteerde melk. Om de benaming 'yoghurt' te verdienen, moet aan specifieke criteria worden voldaan.

Yoghurt is een gefermenteerde melk die wordt verkregen door de gelijktijdige werking van de melkfermenten "Lactobacillus bulgaricus" en "Streptococcus thermophilus" en waarin deze twee bacteriën in voldoende hoeveelheid levend worden gehouden tot de uiterste verbruiksdatum (met inachtname van de koudeketen).

De internationale normen bepalen dat er tenminste 10 miljoen micro-organismen per gram yoghurt aanwezig moeten zijn.

Wonderlijke fermentatie

Yoghurt

Yoghurt bezit uiteraard de talrijke voedingskenmerken van de melk waaruit hij is ontstaan. Maar yoghurt dankt zijn specifieke karakter vooral aan de fermenten die het vanuit voedingsoogpunt een bijzonder interessant product maken — licht verteerbaar en lekker.

De fermenten liggen aan de basis van de melkfermentatie, een biologisch proces dat voor een heuse metamorfose van de melk zorgt.

Yoghurt Hoewel bepaalde vitaminen uit de melk verdwijnen door de thermische behandeling die noodzakelijk is om ongewenste micro-organismen te doden, zorgt de melkfermentatie toch voor een aantal interessante wijzigingen: de melksuiker (lactose) wordt omgevormd in melkzuur, wat voor de coagulatie van eiwitten zorgt. Dit fenomeen geeft het product een vastere en romige structuur. De fermentatie genereert ook een aantal aromatische moleculen die voor een aangename smaak zorgen. Ze maakt het product lichterverteerbaar en leidt tot de vorming van bepaalde bijkomende vitaminen. Bovendien zorgt de zuurtegraad ervoor dat bepaalde mineralen beter worden opgenomen (met name calcium).

Als een volwassene drie zuivelproducten per dag consumeert in het kader van een gevarieerde voeding en elke dag aan lichaamsbeweging doet dan maakt hij werk van het behoud van een goede beenderdichtheid. Yoghurt heeft bovendien het voordeel essentiële aminozuren aan te brengen in een verhouding die ideaal is voor het onderhoud van de vitale organen.

En dan zijn er nog de fermenten...

Yoghurt

Yoghurt is een van de lichtst verteerbare zuivelproducten. De levende en werkzame fermenten helpen lactose te verteren en geven iedereen de mogelijkheid om te genieten van de weldaden van melk.

Dankzij de fermenten draagt regelmatig yoghurt eten bij tot een goede werking van onze darmflora, wat cruciaal is voor een goede gezondheid.

Gezondheid

De bacteriën in yoghurt oefenen een gunstige invloed uit op het darmstelsel. Dit is des te meer het geval als de yoghurt ook bifidobacterium bevat. Yoghurt kan helpen om stoelgang te regelen, zowel bij diarree als bij verstopping. Yoghurt kan ook de ongunstige bijwerking helpen verlichten van antibiotica op de darmen. Yoghurt helpt ook tegen allergieën zoals hooikoorts.

Lekker! — lekker!!!

Allerhande fruitsoorten zijn uitzonderlijk lekker met yoghurt.

Alle bessen: rode en witte aalbes, braambessen, aardbeien, zwarte en blauwe bessen, bosbessen, frambozen; maar ook kiwi, bananen, druiven, ananas enz.... kunnen afzonderlijk of een mengeling ervan gegeten worden met yoghurt.

Zo heb je twee gezonde voedingsmiddelen in één hap.



Een eitje past in gezonde voeding

ei

Eieren worden vaak geassocieerd met te veel cholesterol, salmonella en dioxine. Wie eieren als ongezond bestempeld, heeft het evenwel verkeerd voor. Want bij een verstandig gebruik past een eitje in een gezonde voeding. Het is immers een rijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen.

Voor een goed begrip: dit gaat hier enkel over kippeneieren. Want hoewel ook eenden-, ganzen- en struisvogeleieren eetbaar zijn, worden ze in ons land eerder uitzonderlijk geconsumeerd.

Hoge voedingswaarde

Eieren bevatten heel wat nuttige voedingsstoffen. Ze zijn een bron van hoogwaardige eiwitten die alle essentiële aminozuren in een goede verhouding bevatten. Eieren - en vooral de dooier - leveren ook de vitaminen A, D, E, B2, B12 en foliumzuur. Daarnaast zitten in eieren nog anti-oxidanten en mineralen zoals ijzer, zink en selenium.

Mooi meegenomen is ook dat eieren geen dikmakers zijn. één ei levert zowat 90 kcal en circa zes gram vet, waarvan ongeveer 2/3 onverzadigde (gezonde) vetten.

Cholesterol

ei

Eieren zijn echter ook een belangrijke leverancier van cholesterol. In de eierdooier zit immers gemiddeld 200 mg van deze vetachtige stof. Dat is een aanzienlijke hoeveelheid want om hart- en vaatziekten tegen te gaan, mag men niet meer dan 300 mg cholesterol per dag innemen.

Nochtans passen een drietal eitjes per week in een gezonde en evenwichtig samengestelde voeding. Ons cholesterolgehalte wordt immers niet zozeer bepaald door de cholesterol die rechtstreeks via de voeding wordt opgenomen maar wel door erfelijkheid en de verzadigde (ongezonde) vetzuren in de voeding. Deze zitten niet zozeer in eieren maar vooral in vette vleeswaren en kazen, vette snacks en tussendoortjes, boter en sommige margarines. De weerslag van deze producten op ons cholesterolgehalte is dan ook veel groter dan die van eieren.

Salmonella

Sommige mensen mijden eieren uit vrees voor een salmonellabesmetting of omwille van het dioxinegevaar. Nochtans komt de salmonellabacterie slechts zelden voor in eieren. Is dit toch uitzonderlijk het geval, kan dit na het eten van rauwe of onvoldoende verhitte eieren leiden tot een voedselvergiftiging met ernstige maag- en darmklachten. Gerechten waarin rauwe eieren verwerkt zijn (bv. zelfgemaakte mayonaise) worden daarom afgeraden voor kwetsbare groepen zoals kinderen jonger dan vijf jaar, zieken, zwangere vrouwen en oudere mensen met een verminderde weerstand. Omdat de salmonellabacterie zich ook op de eierschaal kan bevinden, is een goede hygiëne in de keuken onontbeerlijk.

Dioxine

ei

Door bodemverontreiniging kunnen eieren van kippen die buiten lopen dioxine bevatten. Door de strenge controle stelt dit probleem zich vrijwel niet bij eieren die in de winkel liggen. Maar als u zelf kippen houdt, hebt u meer kans op eieren met een te hoog dioxinegehalte ongeacht of u al dan niet op het platteland woont. Hoge dosissen dioxine kunnen op lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken. Als u het verbruik van eieren beperkt tot drie per week hoeft u evenwel niets te vrezen. Bovendien kunt u de kans op dioxine-eieren verminderen door zoveel mogelijk te verhinderen dat uw kippen bodemdeeltjes oppikken. Dat kan bijvoorbeeld door afgemaaid gras in de ren te strooien en de dieren niet buiten te voederen.



Fruit... een absolute must

fruitkraam

Een Belg op de vijf eet nooit fruit; een op de twee slechts een stuk per dag. Het zijn verontrustende cijfers. Temeer omdat ook blijkt dat fruit slecht scoort bij kinderen. Nochtans is fruit een absolute must, die heel wat gezondheidswinst oplevert. En dat zowel op korte als op lange termijn.

Dagelijks zijn minstens twee tot drie stukken fruit (250 tot 375 gram) aanbevolen. Met ‘een stuk’ wordt niet alleen een appel, peer of banaan bedoeld, maar bijvoorbeeld ook een bakje aardbeien, twee kiwi's of een halve meloen.

Voor een optimale gezondheidswinst doet u er goed aan voldoende variatie te voorzien. Hoewel vers fruit de absolute voorkeur geniet, kan ter afwisseling ook een stuk gedroogd fruit of een glas vruchtensap zonder toegevoegde suiker. Bereidingen op basis van fruit, zoals confituur of stroop, passen daarentegen niet in het plaatje. Door de toegevoegde suiker brengen ze immers te veel energie aan voor relatief weinig voedingsstoffen.

Veel pluspunten

Fruit bevat talloze vezels, mineralen, vitaminen en andere bio-actieve stoffen. Bij het eten van voldoende fruit wordt, dankzij deze waaier van bestanddelen, op korte termijn al heel wat gezondheidswinst geboekt. Deze manifesteert zich op diverse vlakken.

  • Voorkomt overgewicht. De meeste fruitsoorten bevatten weinig calorieën en zitten boordevol vezels. Deze geven snel een voldaan gevoel, waardoor men minder eet en de drang naar ongezonde tussendoortjes vermindert.
  • Bevordert de stoelgang. De vezels zorgen voor meer stoelgang en een versnelde passage door de dikke darm.
  • Levert energie. De vruchtensuikers geven energie die onmiddellijk door het lichaam wordt opgenomen.
  • Bevordert de weerstand. De vitamines C, E en B6 wapenen het lichaam beter tegen onder meer een verkoudheid en griep.
  • Verlaagt de bloeddruk. Kalium, in sommige fruitsoorten(bv. banaan) rijkelijk aanwezig, helpt om de bloeddruk goed te regelen.
  • Verbetert het gezicht. Caroteen bevordert de aanmaak van vitamine A, die het gezichtsvermogen gunstig beïnvloedt.
  • Voorkomt ijzertekort. Vitamine C stimuleert de opname van ijzer.
  • Beschermt de huid tegen veroudering. De bio-actieve stoffen behoeden de huid voor de schadelijke effecten van te veel zon.

Ziekten voorkomen

Net als groenten, heeft ook fruit een beschermende werking tegen chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaataandoeningen, longziekten, Alzheimer en bepaalde kankers (bv. mond-, keel-, slokdarm-, maag-, long-, pancreas- en prostaatkanker). Hoe fruit en groenten helpen om ziekten te voorkomen, is nog niet helemaal duidelijk. Het effect wordt voorlopig toegeschreven aan de interactie tussen de diverse stoffen die in de producten aanwezig zijn.

Dat de preventieve werking van groenten en fruit niet mag worden onderschat, blijkt uit een studie van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het berekende dat jaarlijks ruim 18.000 hartinfarcten en beroerten kunnen worden voorkomen indien alle Nederlanders de aanbevolen hoeveelheid fruit en groenten zouden eten. Bovendien zou het sterftecijfer door kanker (-2.300) en hart- en vaatziekten (-5.000) aanzienlijk dalen.

Laat u niet misleiden

Over fruit doen enkele stellingen de ronde, die onjuist zijn of moeten worden genuanceerd. Jammer genoeg zetten ze sommige mensen op het verkeerde been, waardoor ze geen of te weinig fruit eten. Hoog tijd dus om een en ander recht te zetten en te verduidelijken. We doen dit aan de hand van vijf vaak gehoorde beweringen.

groenten en fruit
  • Een stuk fruit per dag volstaat
    Een appel, peer of banaan dekt niet de dagelijkse fruitbehoefte. Hiervoor zijn minstens twee tot drie stukken fruit nodig (250 tot 375 gram), bij voorkeur van een verschillende soort. Als u meer fruit wilt eten, kan het tijdelijk bijhouden van een dagboek een handig hulpmiddel zijn. Het geeft u een perfect beeld van uw fruitverbruik, wat een goede basis is om het bij te sturen.
  • Fruit mag niet gegeten worden na een maaltijd
    Deze bewering heeft geen enkele wetenschappelijke grond. Evenmin als de stelling dat fruit op een nuchtere maag moet worden gegeten of net niet.
    Zulke theorieën spruiten vaak voort uit de zogenaamde combinatiediëten.
    De voorstanders ervan beweren dat het samen innemen van bepaalde voedingsstoffen verteringsproblemen veroorzaakt. Deze visie is onjuist omdat ze zich baseert op een verkeerde interpretatie van de spijsvertering.
    Onderzoek toont immers aan dat de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten los van elkaar plaatsvindt, zodat foute voedingscombinaties niet kunnen voorkomen.
  • Fruit gist in de darmen
    Onverteerde resten van fruit, maar ook van andere voedingsmiddelen, gisten inderdaad in de dikke darm. Dit is evenwel een volkomen natuurlijke fase van de spijsvertering, die normaal geen problemen teweegbrengt. Deze ontstaan daarentegen wel als de darmflora verstoord is en ongewenste bacteriën de overhand krijgen als gevolg van stress, ziekte, een eenzijdige en te vette voeding of het gebruik van te veel medicijnen.
  • Fruit verzuurt het lichaam
    De zuurtegraad van het bloed wordt op geen enkele manier beïnvloed door voedingsmiddelen. Bovendien worden de zuren die in fruit voorkomen ofwel niet door het lichaam opgenomen, ofwel omgezet in water en koolstofdioxide die vervolgens grotendeels worden uitgeademd. Bovenstaande bewering is dus onjuist.
  • Fruit tast de tanden aan
    Deze stelling is gedeeltelijk correct omdat fruit natuurlijke suikers en zuren bevat. Toch pleegt fruit geen aanslag op de tanden indien u oog hebt voor enkele aandachtspunten.
  • Eet niet de hele dag door fruit. Meer dan zes eet- of suikermomenten per dag verhogen de kans op tandbederf.
  • Beperk het gebruik van gedroogde vruchten. Ze zijn erg kleverig en kunnen tot zeventig procent suiker bevatten. Vanuit tandheelkundig oogpunt behoren ze zelfs tot de categorie snoep.
  • Vermijd overdreven consumptie van citrusvruchten en neem ze niet als tussendoortje. Zij bevatten specifieke zuren, waardoor het risico op tanderosie toeneemt.
  • Verkies vers fruit boven vruchtenmoes. Verse vruchten stimuleren sterker de aanmaak van speeksel, waardoor de zuren sneller worden geneutraliseerd en weggespoeld.
  • Geef de voorkeur aan fruitconserven op eigen sap boven fruit op siroop, dat te veel toegevoegde suiker bevat.

Michiel Callens, arts (met dank aan NICE)

Het eten van fruit op een lege maag

fruit

Dr. Stephen Mak behandelt terminale zieke kankerpatiënten door een “on-orthodoxe” manier en herstelde veel patiënten. Hij legt duidelijk uit:

voordat hij de behandeling begint met behulp van zonne-energie met de ziekten van zijn patiënten. Hij gelooft in de natuurlijke genezing van het lichaam tegen ziekten. Zie het artikel hieronder. Het eten van fruit ...

We denken allemaal dat het eten van fruit betekent dat alleen het kopen van fruit, het in stukken snijden en het in onze mond stoppen is. Het is niet zo makkelijk als je denkt. Het is belangrijk om te weten hoe en wanneer te eten. Wat is de juiste manier van fruit eten? Het betekent niet het eten van fruit NA JE MAALTIJDEN! * VRUCHTEN moeten worden gegeten op een lege maag. Als je zo fruit eet, zal het een grote rol spelen om uw systeem te ontgiften en levert u met een grote hoeveelheid energie voor gewichtsverlies en andere levens activiteiten.

FRUIT is het belangrijkste voedsel. Laten we zeggen dat je twee sneetjes brood eet en dan een plakje fruit. Het deel van fruit is klaar om dwars door de maag in de darmen te gaan, maar het wordt daartoe verhinderd.

In de tussentijd begint de hele maaltijd te rotten en te gisten en wendt zich tot zuur. Op het moment dat het fruit in contact komt met het voedsel in de maag en spijsverteringssappen, de hele massa van voedsel begint te bederven.

Dus eet liever je fruit op een lege maag of voor uw maaltijden! Je hebt mensen horen klagen - elke keer als ik watermeloen eet, risp ik op, als ik een bepaald gerecht eet begint mijn maag op te zwellen, als ik een banaan eet begin ik naar het toilet te lopen, etc. - eigenlijk dit alles zal niet gebeuren als je het fruit op een lege maag eet. De vrucht vermengt zich met het rottende ander voedsel en produceert gas en dus je zult zwellen!

Grijs haar, kaalheid, nerveuze uitbarsting, en donkere kringen onder de ogen, al deze zal niet gebeuren als je fruit op een lege maag eet. Er bestaat niet zoiets als sommige vruchten, zoals sinaasappel en citroen zijn zuur, omdat alle vruchten alkalisch worden in ons lichaam, volgens Dr. Herbert Shelton, die onderzoek deed naar dit onderwerp. Als je dit beheerst om op de juiste manier vruchten te eten, heb je het geheim van schoonheid, duurzaamheid, gezondheid, energie, geluk en een normaal gewicht ontdekt.

Wanneer u vruchtensap drinkt - drink alleen verse fruitsappen, niet uit blik. Zelfs geen sap drinken dat is opgewarmd. Eet geen gekookte vruchten, omdat je helemaal geen voedingsstoffen naar binnen krijgt, je proeft alleen maar de smaak. Koken vernietigt alle vitaminen. Maar het eten van een hele vrucht is beter dan het drinken van het sap. Indien u het sap drinkt, drink het in kleine teugje's langzaam op, want je moet het met speeksel laten mengen voor het doorslikken. U kunt op een 3-dagen fruitdieet gaan om uw lichaam snel te reinigen. Gewoon in de 3 dagen fruit eten en vruchtensap drinken en u zult verrast zijn wanneer je vrienden vertellen u hoe stralend je er uitziet!

  • KIWI: Klein maar krachtig. Dit is een goede bron van kalium, magnesium, vitamin
  • APPEL: Een appel per dag houdt de dokter weg? Hoewel een appel heeft een laag vitamine C-gehalte, het heeft anti-oxidanten en flavonoïden die de activiteit van vitamine C en aldus bijdraagt tot het risico van darmkanker, hartaanvallen en beroertes helpt te verlagen.
  • AARDBEI: Beschermende Fruit. Aardbeien hebben de hoogste kracht totale Antioxidanten onder grote vruchten en beschermen het lichaam tegen kankerverwekkende, bloedvatverstoppingen vrije radicalen.
  • APPELSIEN: Lekkerste geneesmiddel. Het nemen van 2-4 sinaasappels per dag kan helpen verkoudheid weg te houden, lagere cholesterol, te voorkomen en oplossen van nierstenen en vermindert het risico op darmkanker.
  • WATERMELOEN: Koelste dorstlesser. Samengesteld uit water, het is ook verpakt met een gigantische dosis van glutathion, dat ons immuunsysteem helpt versterken. Ze zijn ook een belangrijke bron van lycopeen - de kanker vechtende oxidant. Andere voedingsstoffen die gevonden wordt in watermeloen zijn vitamine C & Kalium.
  • GUAVE & PAPAYA: Top prijzen voor vitamine C. Ze zijn de duidelijke winnaars voor hun hoge vitamine C gehalte. Guave is ook rijk aan vezels, die helpt constipatie te voorkomen. Papaja is rijk aan caroteen, dit is goed voor je ogen.

Koud water drinken na de maaltijd = Kanker! Kunt u dat geloven? Voor degenen die graag koud water te drinken, dit artikel is op u van toepassing. Het is leuk om een beker koude drank na een maaltijd te drinken. Toch zal het koude water de vette dingen stollen, die je zojuist hebt verbruikt. Het zal de spijsvertering vertragen. Zodra dit 'slib' reageert met het zuur, wordt het afgebroken en worden sneller door de darm geabsorbeerd dan het vaste voedsel. Het zal langs de darm gaan, maar zeer binnenkort zal dit veranderen in vetten en leiden tot kanker. Het beste is om warme soep of warm water te drinken na de maaltijd.

Een serieuze opmerking over hartaanvallen HARTAANVAL PROCEDURE:
(!! DIT IS GEEN GRAP !!) Vrouwen moeten weten dat niet iedere hartaanval symptoom naar de linker arm gaat, dat pijn gaat doen. Wees je bewust van hevige pijn in de kaak lijn. U kunt de eerste pijn op de borst niet als een hartaanval zien. Misselijkheid en intens zweten zijn ook gemeenschappelijke symptomen. Zestig procent van de mensen krijgen een hartaanval terwijl ze slapen en niet meer wakker worden. Pijn in de kaak kunt u uit een diepe slaap wakker maken. Laten we voorzichtig zijn en op de hoogte blijven. Hoe meer we weten hoe groter de kans om te kunnen overleven.



Vlees: slecht voor milieu, klimaat én gezondheid

vlees

De gemiddelde Belg eet 102 (honderd en twee) kilogram vlees per jaar. Dat is 227 gram per dag, bijna driemaal te veel voor de gezondheid én slecht voor het milieu en het klimaat.

De Belgen zijn bij de grootste vleeseters met hun 102 kg , dit blijkt uit een recent onderzoek van het (OIVO) "Onderzoeks - en Informatiecentrum van de VerbruikersOrganisaties" in samenwerking met het Brussels gewest. Enkel de Spanjaarden, de Denen en de Fransen eten meer.

varkensvlees ham

Honderd gram vlees per dag, charcuterie inbegrepen, is ruim voldoende', zegt diëtiste Isabelle Heyens van het Gentse Universitair Ziekenhuis. Zoveel vlees eten zorgt voor een overdaad aan eiwitten, wat slecht is voor de nieren. Bovendien bevat vlees teveel verzadigde vetten die de slechte cholesterol doen stijgen, terwijl die van het vlees zelf ook al omhoog gaat.

Teveel cholesterol leidt tot hart- en vaatziekten. Wie veel vlees eet, haalt vaak ook teveel calorieën binnen, wat voor overgewicht zorgt. Bovendien bestaan er vermoedens dat een overdaad aan vleesconsumptie leidt tot darmkanker en ook jicht, alhoewel voor beide ook andere oorzaken aangetoond zijn.

rundsvlees

Geen vlees eten is volgens Heyens ook niet altijd gezond: vlees brengt veel ijzer bij, die vegetariërs vaak onvoldoende opnemen, tenzij ze vitamine C-rijke groenten of fruit bij de maaltijd nemen.

Veganisten, die niet alleen geen vlees, maar ook geen zuivelproducten eten, lijden aan een tekort aan vitamine B12, wat tot een soort bloedarmoede leidt.

Het vleesverbuik in België is de jongste jaren lichtjes aan het afkalven, maar ligt nog beduidend hoger dan vroeger, blijkt uit de OIVO-studie.

  • In 1919 aten we nog maar 30 kilo vlees,
  • in 1929 al 45 kilo
  • in 1959 reeds 59 kilo
varkensvlees

Varkensvlees is daarbij verdubbeld van 25 naar 40 kilo, gevogelte vervijfvoudigd naar 19 kilo. Rund bleef stabiel rond de 20 kilo. Wereldwijd werd in tweeduizend en vijf 265 miljoen ton vlees geproduceerd. Dat is het dubbele van in 1970 en het vijfvoudige van in 1950. De oorzaak van de stijging is de industrialisering van de productie.

In de westerse wereld ligt de consumptie al een jaar of vijftien ongeveer gelijk, net onder de 90 kilogram. In de ontwikkelingslanden is er een stijging van 10 kilo in 1964 naar 26 kilo in 1999. Een aantal landen in ontwikkeling zit aan 46 kilogram. Hoe welvarender een land wordt, hoe meer vlees er verbruikt wordt.

Volgens een studie van FAO (Wereldvoedsel- en Landbouworganisatie) is de dierenteelt goed voor 18 procent van de broeikasgassen, meer nog dan de transportsector. Een van de oorzaken is het vele methaangas dat herkauwers zoals koeien uitstoten, plus ammoniak uit mest. Bovendien verdringt het landbouwgebied, nodig om dierenvoedsel te produceren, het tropisch regenwoud, terwijl de mest de bodem en het water verontreinigt.

Bron: Nieuwsblad van 22 mei 2007



Biogroenten zijn niet altijd gezonder

biogroenten

Sommige bioproducten bevatten opvallend minder vitaminen dan de gewone. Biologisch geteelde groenten zijn niet per definitie gezonder of veiliger. Gezondheidsclaims zijn dus uitgesloten. Dat blijkt uit een grootscheeps onderzoek van de Universiteit Gent.

Wie kiest voor biogroenten, doet dat omdat ze gezonder zijn dan niet biologisch geteelde groenten. Consumenten betalen er een hogere prijs voor en verschillende overheden, van de Europese tot regionale, ondersteunen de biologische sector. Maar zijn biogroenten wel gezonder? Als dit wetenschappelijk bewezen kan worden, dan kan dit leiden tot voedingsclaims en gezondheidsclaims die de consumenten correct kunnen informeren en die op die manier ook de verkoop van bio kunnen stimuleren.

Daarom onderzocht de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent op vraag van de Vlaamse overheid of biologische landbouwproducten een meerwaarde hebben. Volgens de onderzoekers kun je niet concluderen dat biologische groenten gezonder of veiliger zijn. "Gezondheidsclaims zijn vooralsnog uitgesloten", zeggen ze. "Afhankelijk van het beschouwde voedingsmiddel of contaminant scoort bio soms beter en soms slechter dan zijn gangbare tegenhanger."

Het gehalte aan vitamine C is significant lager in de biowortel en -aardappel maar significant hoger in de biotomaat. Maar ook per groente zijn er geen eenduidige trends. Biowortel scoort beter voor het gehalte aan beta-caroteen, slechter voor vitamine C en kalium en even goed voor calcium. Biosla bevat meer kalium en calcium dan gewone sla, maar minder luteïne en evenveel B-caroteen.

De wetenschappers onderzochten ook de milieuvriendelijkheid van biogroenten. Wanneer de biologische en gangbare productiemethode vergeleken wordt wat betreft milieuvriendelijkheid, dan geldt in het algemeen dat de biologische productie beter scoort per hectare.

In het grond- en oppervlaktewater zitten minder nitraten en fosfaten. Hoge concentraties nitraten stimuleren de groei van algen en verminderen de beschikbare zuurstofconcentraties, waardoor andere waterplanten en diersoorten in de problemen komen. Bij de conventionele landbouw ligt het nitratengehalte hoger dan bij de biologische landbouw. Biologische landbouw heeft ook een positieve invloed op de biodiversiteit en de uitstoot van broeikasgassen ligt lager.

Maar de biologische productie levert een lagere opbrengst op dan de gangbare productie. Als je de vergelijking maakt per kilogram geproduceerde groenten, dan is het verschil veel minder groot.

Conclusie: voorlopig kan er geen sprake zijn van gezondheids- en veiligheidsclaims. Uitgebreider onderzoek is nodig als men die in de toekomst toch zou willen.

Inge Ghijs Bron: Het Nieuwsblad

Specifieke problemen

biogroenten

Onderzoek over het al dan niet gezonder zijn van biologische producten versus producten uit de gangbare landbouw staat nog in de kinderschoenen. In 2005 werd uit onderzoek uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut duidelijk dat biologische zuivel meer gezondheidsbevorderende stoffen bevat dan zuivel uit de gangbare landbouw.

Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid heeft in dat jaar ook budget gereserveerd voor nader onderzoek. Overigens is het niet alle consumenten van biologische producten te doen om een betere kwaliteit van de producten. Een aantal van hen koopt biologisch enkel of ook vanwege het duurzame productieproces, en niet (alleen) vanwege de veronderstelde positieve effecten van het eindproduct op gezondheid of smaakbeleving.

De afstemming tussen aanbod en vraag is moeilijk: boeren die hun producten biologisch willen afzetten komen soms op een wachtlijst te staan of moeten hun biologische producten als gangbaar verkopen tegen lagere prijzen. Op andere momenten dreigt door een groeiende vraag en een achterblijvende productie tekorten te ontstaan.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat burgers vaak een natuur- en diervriendelijke landbouw wensen, waarbij men aangeeft dat men bereid is hier een meerprijs voor te betalen.

Het consumentengedrag blijft daar vaak bij achter: vaak wil men een product toch tegen een zo laag mogelijke prijs en kiest men dus liever voor goedkopere producten uit de gangbare landbouw. Niettemin groeit de markt voor biologische producten fors, zeker als je deze groei afzet tegen het klimaat in supermarkten waar de focus sterk op prijs is komen te liggen. Actuele cijfers over de markt van biologische producten zijn te vinden op de website van het Platform Biologica.

Biologische landbouw en voeding

Biologische landbouw en voeding is een verzamelnaam voor landbouwmethoden en voedingsmiddelen die voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van milieu, natuur en landschap, het welzijn van dieren en productiemethoden. In Nederland wordt ook het woord ecologisch gebruikt en de Engelse term is organic. Deze termen verwijzen naar dezelfde landbouwmethoden, waarvan de minimale eisen internationaal zijn overeengekomen en vastgelegd. De eisen gelden op het gebied van:

  • certificatie en toezicht
  • plantaardige landbouw
  • veehouderij
  • bereide voedingsmiddelen
  • import

In sommige gevallen kan men zeggen dat de biologische landbouw zo veel mogelijk gebruik maakt van technieken en methoden van vóór 1900 toen kunstmest en chemische bestrijding in opgang kwamen. In andere gevallen daarentegen is biologische landbouw juist uiterst modern en innovatief. Voorbeelden daarvan zijn het gebruik van sluipwespen voor het bestrijden van ongedierte in kassen en het gebruiken van branders voor onkruidbestrijding in plaats van chemische herbiciden.

Misverstanden

In kranten en tijdschriften worden vaak de begrippen "biologisch" en "biologisch-dynamisch" verward. Afgezien van de definitieverschillen is de biologisch dynamische landbouw qua areaal zeer veel kleiner dan de biologische landbouw.

Bovendien zijn de begrippen ecologisch en biologisch beide ook verbonden met wetenschappelijke vakgebieden, wat soms tot misverstanden leidt.

De afkorting 'bio' voor biologisch veroorzaakt soms verwarring met biobrandstoffen (brandstoffen op plantaardige of andere organische basis), bio-smeermiddelen en zelfs met bio-industrie (intensieve veehouderij).

Het is beter om het woord 'biologisch' niet af te korten. Eventueel kan de aanduiding 'EKO' (altijd met hoofdletters) gebruikt worden als afkorting aangezien dit keurmerk in Nederland een dominante marktpositie heeft.

Kenmerken

biogroenten
Kenmerken van plantaardige landbouw

Kenmerk van die landbouw- methoden is dat er gepoogd wordt te werken met zo weinig mogelijk milieubelastende middelen en methoden. Hierbij staat het bodemleven centraal, wat op zijn minst verstoord, zoniet vernietigd wordt door kunstmest (of drijfmest) en pesticiden, vandaar het verbod op het gebruik hiervan. Het organische stofgehalte speelt hier een belangrijke rol, en moet (in de meeste gevallen) opgedreven worden. Men noemt dat ook wel duurzame landbouw want de ecologische efficiëntie wordt opgedreven, doordat men poogt de synergieën met het (te stimuleren) bodemleven maximaal te benutten. Indien juist toegepast, verbetert de bodemvruchtbaarheid, en dus ook de opbrengst, jaar na jaar, na de omschakelings- (en bodemherstel) periode.

Kenmerken van bereide voedingsmiddelen

Bedrijven die biologische voedingsmiddelen willen bereiden dienen in het bezit te zijn van de juiste certificaten. Er moet een duidelijke administratie bijgehouden worden van biologische grondstoffen die binnenkomen, en biologische producten die geleverd worden aan bijvoorbeeld winkels of andere bedrijven. Biologische levensmiddelen moeten gescheiden worden opgeslagen van niet-biologische levensmiddelen, en de productielijnen moeten goed schoongemaakt worden, zodat er geen besmetting plaatsvindt van de biologische levensmiddelen met reguliere levensmiddelen.

Biologische voeding mag geen chemisch-synthetische geur- kleur- en smaakstoffen bevatten en ook geen conserveringsmiddelen. Ook zijn er strenge eisen aangaande de etikettering. Als uitzondering op de algemene regel mag biologische wijn overigens wél sulfieten bevatten.

Omvang

De biologische landbouw is wereldwijd de snelstgroeiende sector binnen de voedings- middelenbranche. Wereldwijd is de omzet voor biologische producten sinds 2001 verdubbeld. De groep consumenten, die biologisch geproduceerd voedsel koopt, neemt toe. Naast natuurvoedingswinkels bieden ook supermarkten een steeds uitgebreider assortiment biologische producten aan. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft het streven om de consumptieve bestedingen aan biologische voeding te laten groeien naar 5% van de totale uitgaven aan voeding in 2007 en het biologische landbouwareaal naar 10% van het totale landbouwareaal in 2010.

In 2004 was het marktaandeel van biologische voeding 1,8% en het biologische landbouwareaal 2,5% van het totaal.

Keurmerken
  • Het EKO-keurmerk wordt toegekend door Stichting Skal, die zorg moet dragen voor de naleving van de principes die voorgeschreven zijn voor biologische landbouw. Dit keurmerk geeft aan dat een bedrijf volgens biologische criteria werkt, kortweg gezegd dat geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden gebruikt.
  • Het Demeter-keurmerk geeft aan dat er gewerkt wordt volgens biologisch-dynamische principes, gebaseerd op de antroposofie van Rudolf Steiner.
  • Milieukeur is een Nederlands keurmerk gebaseerd op regelgeving die minder streng is dan bijvoorbeeld de biologische landbouw
  • Het Belgische BIOGARANTIE-keurmerk wordt toegekend door BLIK (Integra) en CERTISYS


Koffie: meer dan een dorstlesser

koffie

Dagelijks moeten we anderhalve liter drinken. Water is en blijft de voorkeur wegdragen om dit in te vullen. Maar ter afwisseling kan je ook wel eens een andere caloriearme drank nemen. Koffie is er een van.

Naast water is koffie de meest verbruikte drank in Vlaanderen. Vaak wordt hij niet alleen gedronken om de dorst te lessen. Zo hoort koffie voor veel mensen onlosmakelijk bij het ochtendritueel om de dag goed te starten. Voor anderen is het drinken van kopje koffie vooral een sociaal gebeuren.

ngeacht de reden waarom men koffie drinkt, geniet gefilterde koffie de voorkeur. Bij een verhoogd cholesterolgehalte is het immers opletten met Espresso, Scandinavische en Turkse koffie. Deze ongefilterde dranken verhogen de hoeveelheid vetachtige stoffen in het bloed, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.

koffie

Jaarlijks drinken Nederlanders gemiddeld zo’n 148 liter koffie. Dacht u misschien dat die vijf koppen per dag niet gezond zijn? Dan hebben we nu goed nieuws voor u.

Nederlanders zijn echte koffieleuten. Met jaarlijks gemiddeld 148 liter koffie per persoon staan we in de top tien van koffiedrinkende landen in Europa. Alleen Scandinaviërs, Oostenrijkers en Zwitsers drinken nog meer. Bijna alle Nederlandse 50-plussers (op 2 procent na) drinken dagelijks ‘een bakkie’, gemiddeld vijf keer.

Cafeïne

koffiemolen

Dat koffie cafeïne bevat, is algemeen bekend. Concreet levert een kopje gefilterde koffie gemiddelt 80 mg cafeïne. Wat beduidend hoger is dan een kopje thee (30 mg.) of een glas cola (18 mg.). Cafeïne heeft een gunstig effect op de alertheid, stemming, concentratie en het geheugen. koffiemolen

Maar hoge dosissen kunnen vervelende bijwerkingen geven zoals gevoelens van spanning, rusteloosheid, trillingen en hartkloppingen. Bovendien verhoogt cafeïne bij sommige mensen de kans op botontkalking.

De gevoeligheid voor cafeïne verschilt sterk van persoon tot persoon. Sommigen kunnen veel koffie drinken zonder bijwerkingen te ervaren, bij anderen treden vrij snel klachten op.

Hoe dan ook, omwille van de cafeïne wordt het drinken van koffie het best beperkt. Voor gezonde mensen betekent dat drie à vier kopjes per dag. En voor wie cafeïnegevoelig is, is cafeïnevrije koffie de oplossing.

Cafeïne: pept u op

Cafeïne is het meest actieve bestanddeel van koffie. Het wordt razendsnel opgenomen in uw bloed. Al drie tot vier minuten nadat u de koffie hebt doorgeslikt, zit de helft van de cafeïne in uw bloedbaan. Tenminste als u ’m zwart drinkt, want melk en suiker vertragen de opname.

Toch duurt het nog tweeënhalf uur voordat het oppeppende effect van cafeïne zijn hoogtepunt bereikt. Cafeïne werkt stimulerend op uw hersenen. Het verdrijft vermoeidheid en verbetert het reactievermogen (en het geheugen ook een beetje). Ook het maagdarmkanaal reageert op cafeïne. Menigeen zweert bij een kopje koffie op de nuchtere maag voor een goede stoelgang.

Te veel ‘pep’ kan problemen geven met inslapen, en last van rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en zelfs hartkloppingen tot gevolg hebben. Vanaf welke hoeveelheid dit optreedt, verschilt van mens tot mens. Bij iemand die heel gevoelig is voor cafeïne, kan één kopje koffie laat op de avond het inslapen al bemoeilijken.

Slaap

Door het licht stimulerende effect van cafeïne verdrijft koffie de slaapbehoefte. Als u 's avonds koffie drinkt, kan het langer duren vooraleer u indommelt.

Hierbij is het goed om te weten dat de afbraak van cafeïne vrij traag verloopt. Zo duurt het gemiddelt vijf uur voor de stof in het bloed tot de helft vermindert. Als u dus bijvoorbeeld om 18 uur twee koppen koffie drinkt, is de cafeïne om 23 uur nog niet uitgewerkt.

Bij rokers gaat het afbraakproces tweemaal zo snel, bij zwangere vrouwen verloopt het veel trager. Hoewel cafeïne het inslapen bemoeilijkt, heeft de stof verder geen negatieve weerslag op de kwaliteit ven de nachtrust.

Koffie heeft ook geen uitdrogend effect, zoals soms beweerd wordt. Door de cafeïne moet men weliswaar vaker plassen, maar dat heeft geen invloed op de globale hoeveelheid vochtverlies.

Gewenning

vrouw met koffie in de hand

Door de cafeïne treedt reeds vanaf twee tot drie kopjes per dag fysieke gewenning op. Dat betekent evenwel niet dat men verslaafd is.

Koffie is immers geen drug waarvan men steeds meer nodig heeft om een gewenste werking te bereiken.

Niettemin ontstaan er ontwenningsverschijnselen (bv. hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen) als men plots minder koffie gaat drinken.

Sommige mensen voelen er zich zelfs grieperig door. Wie zijn koffieverbruik wil terugschroeven, doet dit dan ook beter geleidelijk aan. Een stapsgewijze afbouw is immers de beste garantie om ontwenningsklachten te voorkomen.

Terzijde

Kahweol & cafestol minimaal effect op het cholesterol

Koffiebonen glimmen. Dat komt doordat ze een beetje olie bevatten. In die olie zitten de vetoplosbare stoffen kahweol en cafestol. Deze stoffen kunnen het cholesterolgehalte licht verhogen. Kahweol en cafestol blijven op het filter of in de koffiepad achter; alleen bij ongefilterde koffie komen ze in de koffie zelf terecht.

Ongefilterde koffie is bijvoorbeeld koffie gezet in een cafetière of percolator, of kookkoffie zoals in Griekenland, Turkije en Scandinavië gebruikelijk is. Ook bij het zetten van espresso en bij bepaalde koffieautomaten (‘fresh brew’) komt er een beetje kahweol en cafestol in de koffie terecht.

Het cholesterolverhogende effect is maar klein. Bent u een espressoliefhebber en wilt u vanwege uw cholesterolgehalte overschakelen naar filterkoffie? Bij een dagelijkse consumptie van vijf kopjes zal uw cholesterolgehalte dan naar verwachting met slechts 2 procent dalen.

Antioxidanten: beschermen tegen ziekten

Verbazingwekkend: koffie is een grote bron van antioxidanten, groter nog dan thee. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen die schade aanrichten in lichaamscellen en daardoor ziekten kunnen veroorzaken.

De stoffen koffiezuur en chlorogeenzuur, die in koffie voorkomen, behoren tot de polyfenolen, een grote groep van antioxidanten. Deze stoffen helpen de lichaamscellen beschermen tegen de schadelijke effecten van roken, zonlicht en veroudering.

Mineralen en vitamine B3: om vitaal te blijven

Wist u dat u met het drinken van koffie ook verschillende mineralen en vitamine B3 binnenkrijgt? TNO heeft geanalyseerd hoeveel een dagelijkse portie van vijf kopjes koffie bijdraagt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH):

  • Kalium: 26% van de ADH (gunstig voor de bloeddruk)
  • tamine B3: 15% van de ADH (nodig om energie uit het eten te halen)
  • Magnesium: 12% van de ADH (goed voor de spierfunctie)
  • Mangaan: 10% van de ADH (nodig om energie uit het eten te halen)
  • Koper: 8% van de ADH (voor een gezonde huid)
  • Chroom: 6% van de ADH (nodig voor de werking van insuline)
Voedingsvezels: goed voor de stoelgang

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn: in koffiebonen zitten – net als in graanproducten, groente en fruit – vezels. Deels komen die in gezette koffie terecht. Koffie bevat daardoor tussen de 0,5 en 0,8 gram vezels per 100 ml, zo blijkt uit Spaans onderzoek. Het hoogste gehalte is gemeten in instantkoffie en het laagste gehalte in filterkoffie.

Het vezelgehalte is niet erg hoog, maar bij een normale koffieconsumptie van vijf kopjes per dag komt dit toch neer op bijna 10 procent van de aanbevolen hoeveelheid vezels per dag (30 tot 40 gram). Omdat negen op de tien Nederlanders te weinig vezels binnenkrijgen, zijn alle beetjes welkom.

Vezels zijn goed voor de darmwerking en de stoelgang. Sommige vezels hebben een gunstig effect op de bloeddruk en het cholesterolgehalte, maar of dat ook geldt voor de vezels uit koffie is nog niet bekend.

Water: houdt het vochtgehalte op peil

Er zitten veel gezonde stoffen in het ‘zwarte goud’, maar een kopje koffie bevat natuurlijk vooral water. Om precies te zijn: 99 procent. En dat is ook gezond, want we hebben dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht nodig om het vochtgehalte van ons lichaam – we bestaan voor 50 à 60 procent uit water – op peil te houden.

Dranken zonder calorieën hebben daarbij de voorkeur: water, koffie en thee zonder suiker en light-frisdranken. Dat koffie averechts zou werken omdat het vochtafdrijvend is, blijkt een hardnekkige fabel.

Cafeïne uit koffie zorgt er weliswaar voor dat u eerder moet plassen, maar de hoeveelheid urine per dag blijft gelijk. Uw lichaam verliest dus niet meer vocht door het drinken van koffie.

Bron: Plus Magazine

Is thee beter dan koffie

Thee is een goede vochtaanbrenger, en kan gerust worden gebruikt om water te vervangen. Men beweert dat thee een gezonde drank is, maar de goed eigenschappen die aan thee worden toegeschreven zijn nog lang niet bewezen.

Zo is het nog niet bewezen, dat groene of zwarte thee hart- en vaatziekten helpt voorkomen, ook het gezondheidseffect van de vele kruidentheeën zijn nog niet grondig onderzocht.

Het onbeberkt drinken wordt dan ook ten zeerste afgeraden. Het is niet omdat kruiden een natuurlijk product zijn dat ze sowieso veilig zijn.

wangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven alsook mensen met een chronische ziekte (zoals nierproblemen) moeten dubbel voorzichtig zijn met het gebruik van kruidenthees.

Liever frisdrank?

'Gewone' frisdranken brengen geen of weinig vitaminen, mineralen of andere essentiële voedingsstoffen aan. Maar door de toegevoegde suikers bezorgen ze u wel vrij veel calorieën. Zo is één liter frisdrank gelijk aan ongeveer twintig klontjes suiker, dus niet goed voor de tanden en al zeker niet om uw lichaams gewicht in toom te houden.

'Light'-frisdranken bevatten dan wel iets minder calorieën, maar toch wordt het onbeperkt drinken ervan afgeraden, omwille van de kunstmatige zoetstoffen die zijn toegevoegd. Ook deze frisdranken kunnen bij een overdadig gebruik uw gezondheid in gevaar brengen.

De hoeveelheid die je u kunt permitteren is afhankelijk van uw leeftijd en uw gewicht.

Zo kan je kinderen die ook nog andere kunstmatig gezoete eetwaren gebruiken (zoals desserts en yoghurt) best niet meer dan drie glazen frisdrank per dag laten drinken.

Geef mij maar alcohol

Alcohol bevat weinig of geen essentiële voedingsstoffen maar levert je wel veel calorieën op. Dat alcohol de gezondheid schaadt is alom bekend. Matig dus uw gebruik ervan.Vrouwen drinken beter niet meer dan één glas per dag, mannen kunnen maximum twee glazen per dag verdragen.

Soms denkt men wel eens dat bier en wijn hart- en vaatziekten kunnen tegengaan, omdat ze vitamine B en anti-oxidanten bevatten. Dit is slechts gedeeltelijk juist, en moet dus zeer zeker worden gerelativeerd.Deze voedingsstoffen zijn in veel grotere mate aanwezig in fruit, groenten en graanproducten. Het is dus verstandiger daar meer van te eten, dat levert je meer voordelen dan een extra glas bier of wijn.

De zogenaamde 'gezondheidsdrankjes' die meer en meer in de handel worden gebracht, zijn meestal duur en bieden doorgaans geen of weinig extra bestanddelen die je niet in een gezonde voeding kunt vinden.Sommige van deze drankjes bevatten zelfs zeer veel suiker en/of kunstmatige zoetstoffen.

Laat je dus niet misleiden door ronkende reclamecampagnes, of aanlokkelijke slogans!!!



Leef als een theedrinker

Kamille thee

23-09-2010 Door Karine Hoenderdos

Het staat regelmatig met vette koppen in de krant: thee drinken is gezond. Thee zou goed zijn voor het hart en het geheugen, tegen kanker en diabetes, en om jong te blijven. Te mooi om allemaal waar te zijn? Inderdaad.

Om maar met het goede nieuws voor theeleuten te beginnen: sommige vette krantenkoppen kloppen wél. Zo zijn er behoorlijke aanwijzingen dat thee de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Wie meerdere koppen zwarte thee per dag drinkt, heeft ongeveer 30 procent minder kans op verkalking van de slagaders, zo concludeerden onderzoekers van de Universiteit Utrecht onlangs. Zij bestudeerden de eetgewoontes van 37.000 Nederlanders, die ze dertien jaar lang volgden. Een verklaring is er nog niet. Is het de cafeïne (die niet alleen in koffie, maar ook in thee voorkomt)? Of zijn het toch de antioxidanten?

Diabetes

We gaan nog even door; ook op diabetes heeft thee een gunstig effect. Drie of meer koppen thee drinken per dag verkleint de kans op diabetes type 2 met 40 procent, zo meldde dezelfde universiteit in 2009 na een ander grootscheeps onderzoek. Australische onderzoekers houden het op een bescheiden 25 procent minder kans, maar dat is evengoed een fors effect.

Waarschijnlijk zijn het de antioxidanten die het ’m doen. Deze beschermen tegen schadelijke stoffen in bijvoorbeeld rook, zonlicht en voeding. Groene thee bevat wat meer antioxidanten dan zwarte thee. Antioxidanten komen verder vooral veel voor in groenten, fruit, volkoren graanproducten. En in koffie – vandaar dat uit deze onderzoeken blijkt dat ook koffie beschermt tegen diabetes en hart- en vaatziekten.

Maar hier eindigt de goednieuwsshow. Kanker, geheugenproblemen, menopauzeklachten, gewichtsverlies, rimpels en stress? Of thee tegen al deze kwalen helpt, wordt onderzocht, en die onderzoeken halen soms de krant. Maar voor al deze ziekten en aandoeningen geldt dat één positief onderzoek veel te weinig is. Er is meer onderzoek nodig, en dan het liefst zo: geef een groep mensen thee en een andere groep mensen niet, en kijk dan wat het verschil is in gezondheid. Tot die tijd blijft gelden dat één vette krantenkop thee nog niet tot een wondermiddel maakt.

De gezonde theedrinker

Dat theeleuten minder kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten komt overigens hoogst waarschijnlijk niet door thee alleen. Ze vallen in de categorie hogeropgeleiden en deze mensen bewegen nu eenmaal meer, drinken minder alcohol, roken minder en hebben minder vaak overgewicht. Stuk voor stuk factoren die de kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten en diabetes sterk verminderen. Hoewel onderzoekers proberen die gezonde gewoonten niet te laten meewegen in hun theestudies, is het lastig om de gunstige effecten uit onderzoek alleen aan thee toe te schrijven.

Met andere woorden: lijkt uw leefstijl op die van de theedrinker? Dan zit u goed, zélfs als u geen thee drinkt. Combineert u die gezonde gewoonten dan ook nog met een ruime consumptie van groenten en fruit? Dan hebt u thee helemaal niet nodig om uw gezondheid te beschermen.

Zwart, Wit, groen of kruiden?

Voor zwarte thee worden de blaadjes van de theestruik blootgesteld aan licht en vocht. Door oxidatie ontstaan de zwarte kleur en de sterke smaak, en gaat het antioxidantgehalte wat achteruit. Groene thee oxideert niet en bevat meer antioxidanten dan zwarte thee. Witte thee wordt gemaakt van de blaadjes van jonge theeknoppen en bevat ook meer antioxidanten dan zwarte thee.

Kruidenthee is eigenlijk geen thee, want het wordt niet gemaakt van de theeplant, maar van kruiden, bloemen en specerijen. Er worden van oudsher allerlei geneeskrachtige waarden aan kruidenthee toegeschreven, maar die zijn nauwelijks wetenschappelijk bewezen.

Bron: Plus Magazine

Thee: de wereld rond

In sommige landen van de wereld wordt er rond het drinken van thee een hele ceremonie gebouwd. Zo heb je in Engeland de "afternoon tea", een heel sterke thee die gedronken wordt met veel melk en suiker. Je krijgt er dan ook steevast "scones" bij opgediend, dat zijn minibroodjes. Maar er is ook zoiets als de "high tea", een complete maaltijd met allerlei koude schotels.

Dichter bij ons, namelijk in Oost-Friesland drinken ze vijf maal per dag drie kopjes thee. Eerst legt men een klontje kandijsuiker in het kopje, daarop giet men de hete thee en als laatste voegt men er nog een lepeltje room aan toe. Er mag niet geroerd worden in het kopje, zodat je achetreenvolgens de smaak van de room, thee en de suiker proeft. Na het derde kopje is de suiker gewoonlijk volledig opgelost. Het spreekt voor zich dat men hiervoor kleine kopjes gebruikt.

  • In Marokko wordt muntthee volgens een strikt ritueel uit kleine theeglaasjes gedronken. Eerst wordt de Chinese groene thee (Special Gun Powder) in een metalen theepot gedaan en met een scheut kokend water gewassen. Na het water af te gieten, gaan de suiker en verse blaadjes van de aarmunt in de pot en wordt het kokende water erop geschonken. Vervolgens worden enkele blaadjes verse thee toegevoegd. De thee moet daarna nog 5 minuten doorkoken. Het eerste glaasje thee dat uit de pot geschonken wordt, wordt weer teruggegoten in de pot zodat alle smaken goed door elkaar trekken. Daarna worden de glazen ingeschonken, het liefst van zo hoog mogelijk zodat er een laagje schuim op de thee komt. Bovendien staat het hoog inschenken van de thee symbool voor de gastvrijheid. Dit wordt vooral dan ook gedaan als er bezoek komt, want hoe hoger, hoe gastvrijer.
  • In Tibet wordt de thee in de vorm van tegels gebruikt, waarop in reliëf afbeeldingen staan. Er wordt een stukje van de tegel afgebroken, met water, yakboter en zout wordt er thee van gezet. De Tibetaanse theecultuur bestaat nagenoeg alleen uit boterthee en melkthee.
  • In Turkije, Rusland en Iran wordt thee gezet in een samovar, waarin heet water wordt bewaard. Hiermee wordt zeer sterke thee gezet, die bovenop de samovar warm gehouden wordt. Om thee te drinken wordt iets van de sterke thee ingeschonken en verdund met water uit de samovar.
  • De Japanse theeceremonie is wereldberoemd. De ceremonie, inherent aan de Zen-traditie en aan zeer strikte regels gebonden, duurt uren. Er wordt veel aandacht aan goede manieren besteed en elke handeling wordt tot in detail volgens de eeuwenoude voorschriften uitgevoerd. De groene thee, in poedervorm matcha wordt met speciaal theegerei in een kom geklopt. De kom wordt vervolgens bij de haard neergezet. De belangrijkste gast neemt de eerste drie slokken, en geeft daarna de kom door aan de andere gasten. "Sado", de Weg van het theedrinken, maakt ook deel uit van de Japanse Zen-cultuur.


Groentesoep gezond en lijnvriendelijk

groentesoep

Groentesoep is een gezonde voltreffer. Niet alleen omdat ze weinig vet en vele nuttige voedingsstoffen bevat, maar ook omdat ze kan helpen in de strijd tegen overtollige kilo's. Bovendien is soep handig om kinderen vertrouwd te maken met de smaak van groenten.

Soep bereid met 600 gr groenten per liter water, levert per portie van 250 ml ongeveer 150 gr groenten. Dat is goed voor ongeveer de helft van de aanbevolen dagelijkse portie (300 gr).

Hongerstillend

Doorgaans bevat groentesoep weinig calorieën. Zo telt een portie van 250 ml gemiddeld slechts 65 kcal. Omdat de vele voedingsvezels bovendien een voldaan gevoel geven, is soep een goede bondgenoot tegen overtollig gewicht. Wilt u enkele kilootjes kwijt, kunt u bijvoorbeeld overdag een of meerdere soeppauzes inlassen om het hongergevoel en de drang naar ongezonde tussendoortjes tegen te gaan. Of soep nemen als voorgerecht, zodat de eerste honger gestild is en u minder van het hoofdgerecht eet.

Goed om te weten is ook dat soep met groentestukken een betere hongerstiller is dan gemixte soep. Want hoe minder bewerkingen de groenten ondergaan, hoe groter het verzadigende effect van de voedingsvezels.

Tips

  • Wees zuinig met vet. Vet doet het aantal calorieën sterk toenemen. Matig daarom het gebruik van room, kaas en vlees. Kies ook ontvette bouillon als basis voor de soep. Als u de bouillon zelf maakt, schep dan het vet van het afgekoelde vocht alvorens de overige ingrediënten toe te voegen. De groenten even stoven in een kleine hoeveelheid boter of olie, kan geen kwaad en is zelfs aanbevolen.
  • Gebruik kruiden in de plaats van zout. Verse soep zonder zout maar op smaak gebracht met kruiden, specerijen en zoutloze kruidenmengsels geniet de voorkeur. Hou er bij de bereiding ook rekening mee dat gewone bouillonblokjes en -poeders veel zout bevatten.
  • Laat de soep zo snel mogelijk afkoelen. Soep te lang op kamertemperatuur laten staan, bevordert de ontwikkeling van bacteriën en verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Als u soep hebt klaargemaakt voor verschillende dagen, laat u ze zo snel mogelijk afkoelen. Zet ze vervolgens in de koelkast of vries ze in.
  • Warm alleen de nodige hoeveelheid op. Soep meermaals opwarmen, verhoogt eveneens het risico op een voedselvergiftiging. Bovendien gaan telkens weer vitaminen verloren. Daarom doet u er goed aan bij het invriezen de soep te verdelen over de nodige porties.
  • Tot slot is soep ook handig om kinderen groenten te leren eten. Verwerk spruitjes, bloemkool of broccoli in een gemixte soep. Zo raken kinderen geleidelijk aan vertrouwd met de smaak van deze groenten en zullen ze deze uiteindelijk zelfs lekker vinden.

Michiel Callens, arts (met dank aan NICE)



Leuk om weten

Yogurt

Yoghurt en andere gefermenteerde melkproducten worden al zo'n 4000 jaar lang op verschillende plekken op de wereld gemaakt. Men neemt aan dat yoghurt oorspronkelijk ontstaan is in Centraal-Azië, waar het bewaren van melk vrijwel onmogelijk was en verder ontwikkeld werd door de toen daar wonende Turkse volkeren. Door de aanwezigheid van bacteriën en de hoge omgevingstemperatuur begon de melk te fermenteren. De resten die achterbleven in de leren zakken of houten tonnen zorgden ervoor dat de nieuwe melk ook yoghurt werd.

Yoghurt kwam, tegelijk met de Turken, naar Europa, toen Frans I van Frankrijk aan een diarree leed, die zijn artsen niet konden genezen. Zijn Turkse bondgenoot Sultan Süleyman I van het Osmaanse Rijk zond toen zijn eigen lijfarts, die Frans met yoghurt genas. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd yoghurt herontdekt, door de wetenschapper Ilja Iljitsj Metsjnikov, die de lange levensduur van sommige Turkse volkeren uitlegde door hun yoghurtconsumptie.

In 1919 werd yoghurt in Barcelona voor het eerst commercieel op de markt gebracht door Isaac Carasso. Zijn zoon Daniël, die door zijn vader regelmatig "Danone" genoemd werd, heeft de zaak van zijn vader uitgebreid tot het wereldberoemde gelijknamige merk.

In 1963 werd de vlaflip, een combinatie van vruchtensiroop, yoghurt en vla bedacht om het imago van vla wat op te peppen.

Eten geen eenvoudige bezigheid

Smaken verschillen. De een houdt van zoet, de ander van zout. Zelfs binnen een gezin zal niet iedereen even enthousiast zijn als er pakweg witloof of zelfs stoverij op tafel komt. Voeding en hoe we ermee omgaan, is een complexe zaak. In haar boek ‘Waarom kinderen geen spruitjes lusten’ gaat Audrey Eertmans na welke factoren er bij het eten allemaal een rol spelen. Het is geen gemakkelijk maar wel een zeer leerrijk boek.

Eten is veel meer dan ons voeden om te overleven. De meeste mensen genieten van een lekkere maaltijd. Het liefst nuttigen ze deze in prettig gezelschap. Lekker eten, roept veel verwachtingen op: uitstekende ingrediënten die worden klaargemaakt volgens de regels van de kunst, aantrekkelijke geur, de juiste kleur en de goede temperatuur. Kieskeurig zijn we niet… We eten zowel met onze tong als met onze neus maar we kunnen lang niet alle gewaarwordingen onder woorden brengen.

Smaken en geuren

Het is verre van eenvoudig om in een gerecht de verschillende smaken te herkennen. We ruiken pizza, maar we proeven de zoutbittere olijven, zoutzure artisjokken en bitterzoete paprika’s die erop liggen, schrijft Audrey Eertmans. Specifieke geuren herkennen, is nog veel moeilijker. Wie daarvan niet overtuigd is, moet eens proberen het boeket van een glas wijn te ontleden. Ruik je viooltjes, rood fruit of enkel de alcohol? Woorden schieten snel te kort en je weet nog niet eens zeker dat wat jij proeft ook de gewaarwording van iemand anders is.

Aangeboren?

Waarom we iets lusten of niet lusten, is voor een deel aangeboren, schrijft de auteur. We hebben een aangeboren voorkeur voor zoete smaken en vette voedingsmiddelen en een aangeboren afkeer voor bittere smaken. Maar het mag ouders met moeilijke eters een troost zijn: wat we aanvankelijk niet lusten, kunnen we leren eten. Er zijn weinig jonge kinderen die witloof lusten, maar bijna alle volwassenen houden ervan. Geen enkel kind vindt bittere koffie lekker maar veel volwassenen kunnen niet zonder. We leren iets eten door eraan te wennen. Even proeven dus en blijven proberen.

(Op)voeden

Audrey Eertmans benadrukt ook het belang van omgevingsinvloeden. Kinderen spiegelen zich aan het eetgedrag van hun ouders en later aan dat van vrienden en leeftijdsgenoten. Uit onderzoek blijkt dat de invloed van de ouders op het eetgedrag van hun kinderen heel groot is. Veel hangt af van de opvoedingsstijl die de ouders hanteren. Volgens Eertmans is het belangrijk om aan tafel een positieve sfeer te creëren. Een moeilijk etertje dat telkens straf krijgt als het bord niet leeg is, heeft op de duur een aversie van alles wat met eten te maken heeft.

Chris Van Hauwaert

Koffie lekkerder in je favoriete kopje

SHEFFIELD - Thee en koffie smaakt echt beter uit je favoriete kopje. Dat concluderen Britse onderzoekers.

Volgens een van de onderzoekers, psycholoog Tom Stafford, zijn de hersenen van de mens getraind om te geloven dat het dagelijkse koffie- en theeritueel op een bepaalde manier gedaan moet worden om daar het maximale plezier aan te beleven.

Hij zegt: "Het drinken van thee en koffie is voor mensen een dagelijks ritueel en voor veel mensen verslavend. Cafeïne werkt als een drug en mensen ontwikkelen een voorkeur voor de manier waarop een drug wordt aangeboden."

Volgens Stafford lijkt het irrationeel, maar is het absoluut de waarheid. Uit het onderzoek blijkt ook dat 65 procent van de Britten een favoriet kopje heeft.

Bron: Telegraph.co.uk - 13-03-2009

Koffie en thee beschermen tegen diabetes

UTRECHT - Het drinken van drie of meer koppen thee of koffie per dag verkleint de kans op diabetes type 2 met ongeveer 40 procent.

Het beschermende effect van koffie en thee blijkt uit een analyse van levensstijl en voeding, geïnventariseerd via vragenlijsten.

De onderzoekers volgden de mensen tien jaar lang na het in kaart brengen van de levensstijl. Na tien jaar hebben ruim 900 van de 40.000 gevolgde mensen diabetes type 2 gekregen.

Het blijkt dat mensen die drie koppen thee of koffie drinken minder kans op diabetes type 2 hebben, dan mensen die nul tot één kop drinken. Veel meer dan drie koppen per dag drinken heeft geen zin, het beschermende effect wordt niet groter.

Verschillende levensstijlen

Overigens blijken thee- en koffiedrinkers zeer verschillende levensstijlen te hebben. Het drinken van veel thee gaat samen met een hogere opleiding, meer bewegen, minder alcohol drinken, minder roken en minder overgewicht. Voor stevige koffiedrinkers geldt precies het omgekeerde. Die leven over het algemeen juist ongezonder.

Waarom koffie en thee beschermen tegen diabetes is niet duidelijk. Het effect lijkt niet te danken aan effecten van cafeïne, zouten of de bloeddruk. Wel bevatten koffie en thee antioxidanten waarvan gesuggereerd wordt dat ze het ontstaan van diabetes kunnen remmen. Maar dat verband is omstreden.

Bron: UMC Utrecht - 24-11-2009

Koffie activeert al na tien minuten

Koffie is pure energie in een kopje. Die conclusie van onderzoekers aan de universiteit van Barcelona klinkt misschien al bekend in de oren, maar toch zijn hun bevindingen vernieuwend.

Cafeïne zou koffiedrinkers al binnen 10 minuten actiever maken. Dat is veel sneller dan de 60 minuten waar eerdere studies het over hadden. Voor het eerst wordt ook rekening gehouden met het geslacht van de koffiedrinkers. Mannen werden alerter bevonden dan vrouwen na het drinken van een kop espresso.

De testgroep bestond uit 238 mannelijke en 450 vrouwelijke universiteitsstudenten. Zij werden getest 10, 20 en 30 minuten voor en na de opname van cafeïne, en dit twee keer per dag om er zeker van te zijn dat het tijdstip geen verschil zou maken.

Placebo

Zowel de mannen als de vrouwen werden actiever na het drinken van koffie, maar mannen ondervonden net iets meer effecten. Zelfs koffie zonder cafeïne maakte mensen alerter, vooral vrouwen. Het moet nog verder onderzocht worden of dit komt door een placebo-effect.s chemotherapie met bortezomib.

De activerende krachten van cafeïne zouden twee tot drie uur blijven duren. Sommige onderzoekers breiden dit uit naar vier tot vijf uur naargelang de leeftijd van de koffiedrinker.

Bron: GezondheidsNet.be - 05-01-2009

Leuk om weten

Tips voor gezonde eieren

Drie eitjes per week passen in een gezonde en goed uitgebalanceerde voeding. Zeker als de eieren vers zijn en goed bewaard worden. Maar hoe weet u of een ei vers is? Waar bewaart u ze het best? En is het ene ei al gezonder dan het andere? Deze pagina serveert u een antwoord op deze en andere vragen.

Diverse eieren hebben een specifieke benaming, die op de verpakking vermeld staat (bv. maïsei, zonnebloemei, viergranenei). De naam verwijst naar de samenstelling van het kippenvoer, wat een - weliswaar beperkte - weerslag heeft op de samenstelling van het ei. Zo bevatten sommige eieren bijvoorbeeld iets meer (gezonde) omega-3-vetzuren omdat het kippenvoer ermee verrijkt is. Dit betekent evenwel niet dat deze eieren veel gezonder zijn dan andere soorten en dat u er meer mag van eten. Goed om te weten is ook dat de leefomstandigheden van de kippen geen invloed hebben op de samenstelling van het ei.

Voldoende verhitten

Zoals in het vorige Spreekuur vermeld, is de kans dat eieren u opzadelen met een salmonellabesmetting vrij klein. Wilt u op veilig spelen, is het belangrijk de eieren voldoende te verhitten omdat de salmonellabacterie hoge temperaturen niet overleeft. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat hardgekookte volledige veilig zijn, zachtgekookte niet.

Zelfgemaakte mayonaise zou evenwel minder risico inhouden als er voldoende azijn en olie worden toegevoegd. De hoge zuurtegraad zorgt er immers voor dat de salmonellabacterie niet kan overleven en zich niet kan vermenigvuldigen. Niettemin blijven gerechten met rauwe of onvoldoende verhitte eieren af te raden voor kwetsbare groepen zoals kinderen jonger dan vijf jaar, zieken, zwangere vrouwen en oudere mensen met een verminderde weerstand.

Versheid controleren

Een ei is tot 28 dagen na de legdatum houdbaar in de koelkast. Een gekookt ei kunt u er een week in bewaren; een rauw ei zonder schaal (ongeacht of de dooier en het wit al dan niet gescheiden zijn) een tweetal dagen.

Om de versheid na te gaan, bestaan er diverse trucjes.

  • Leg het ei in een liter water en voeg 80 gram zout toe. Een vers ei zakt meteen naar de bodem. Drijft het ei, dan is het niet meer vers.
  • Schud het ei. Als het vers is, hoort u niets. Is het oud, hoort u het klotsen.
  • Laat een ei rollen. Een oud ei rolt lang en stabiel, omdat de dooier in het midden zit. Bij een vers ei is dat niet het geval waardoor het ei tijdens het rollen ietwat waggelt.
  • Breek het ei open. Bij een vers ei is het wit gelatineachtig en de dooier rond en stevig. Hoe ouder het ei, hoe platter de dooier en hoe wateriger het eiwit.
Koel bewaren

Eieren legt u het best in de koelkast. Dan blijven ze langer vers en kunnen eventuele bacteriën, zoals salmonella, zich niet vermenigvuldigen. Onderstaande tips helpen eveneens om uw eieren op een goede manier te bewaren.

  • Veeg vuile eieren proper. Was ze evenwel niet af want dan verwijdert u het beschermlaagje en kunnen bacteriën makkelijker binnendringen.
  • Laat de eieren steeds in het kartonnen doosje. Zo vermijdt u temperatuurschommelingen en verkleint u de kans op condens waardoor de eieren sneller bederven.
  • Leg de eieren met de punt naar beneden. Dit zorgt ervoor dat de dooier op zijn plaats blijft en de eieren langer bewaren.
  • Plaats eieren niet in de buurt van sterk ruikende producten zoals vis. Omdat hun schaal poreus is, nemen eieren immers snel geuren op.
De kleur van groenten

De Amerikaanse onderzoeker Daniel Nadeau beschrijft in zijn boek 'The Color Code' de invloed van de kleuren in groente en fruit op de gezondheid van de mens. Door te variëren in kleur wordt een evenwichtige voeding verkregen. Elke kleur heeft iets aparts zoals verschillende vitamines, mineralen en phytochemische stoffen. Hij onderscheidtde volgende 5 groepen

  • Rood : (anthocyaan).

    Deze groenten en fruit hebben een positieve invloed op het bloed en hart, en tegengaan van kanker (o. a. in tomaat (lycopeen), rode paprika en aardbei).

  • Oranje/geel : (β-caroteen, flavonoïden)

    Deze groenten en fruit hebben een positieve invloed op de bloeddruk, weerstand en de huid. (o. a. in wortel, mandarijn, sinaasappel en abrikoos).

  • Groen : (luteïne, zeaxanthine en indolinen)

    Deze groenten en fruit hebben een positieve invloed op het zenuw- en beendergestel en gezichtsvermogen (o. a. in spinazie, paprika, sla, courgettes en kiwi’s).

  • Blauw / paars : (anthocyaan)

    Deze groenten en fruit hebben een positieve invloed op het geheugen, de urinewegen en stoelgang (o. a. in aubergine, vijgen, bosbes, zwarte bes en pruimen).

  • Wit : (allium en allicine)

    Deze groenten hebben een positieve invloed op het cholesterolgehalte en hart. (o. a. in ui, prei en knoflook).

Favoriete theemoment drie uur 's middags

AMSTERDAM - Nederlanders vinden dat het ideale moment om thee te drinken rond een uur of drie in de middag is. Dat blijkt uit het Nationale Theeonderzoek van Pickwick.

Onderzoeksbureau Motivaction vroeg 1128 werkende Nederlanders naar hun 'theegewoonten'.

Niet alleen bleek dat 49 procent het liefst om drie uur 's middags een kopje thee drinkt, maar ook dat zwarte thee de populairste thee is. Steeds populairder worden ook de 'well being'-varianten, zoals bijvoorbeeld Rooibos Reflection of Lavender Serenity van Pickwick.

Vrouwen drinken vaker thee dan mannen. Nederlanders zien theedrinken vooral als 'lekkere dorstlesser'. Ongeveer 13 procent ziet thee als ontspanner.oibos en andere kruidentheeën.

Bron: VMT Online - 19-02-2009

Groene thee toch niet zo gezond?

BAARN - Groene thee zou kanker helpen voorkomen. Maar als je eenmaal kanker hebt, en chemotherapie krijgt, is groene thee allerminst een goed idee.

Groene thee wordt alom geprezen als een drank waarmee je kanker kunt helpen voorkomen. Sommige kankerpatiënten drinken groene thee, omdat ze hopen dat ze daarmee de werking van hun chemotherapie zullen bevorderen. Geen goed idee, zo blijkt uit onderzoek bij muizen.

Groene thee en bortezomib, een geneesmiddel dat gebruikt wordt tegen multiple myeloom (een vorm van bloedkanker), blijken niet samen te gaan. Diverse componenten in groen thee beschermen de kankercellen immers tegen het vernietigende effect van bortezomib.

De muizen kregen weliswaar dosissen die hoger lagen dan bij matige theedrinkers, maar de onderzoekers gaan er van uit dat je beter geen groene thee kunt drinken tijdens chemotherapie met bortezomib.

Bron: Bodytalk - 22-07-2009

Leuk om weten

Gezondheids voordelen van fruit

Zoals reeds over fruit vermeld, bevat elke soort specifieke voedingsstoffen. Deze hebben een positieve weerslag op de gezondheid. Maar wat betekent dat concreet?

Welk gezondheids- voordeel halen we uit welk fruit?

Voor zes inlandse soorten serveer ik u hier het antwoord.

Het exacte gezondheids- voordeel van elke fruitsoort is wetenschappelijk moeilijk te bewijzen. Niettemin kunnen, op basis van de samenstelling, diverse effecten aan fruitsoorten worden toegeschreven.

Appelen

Appelen helpen tegen hart- en vaatziekten. Ze bevatten immers veel pectine, een oplosbare vezel die het cholesterolgehalte doet dalen. Bovendien zijn ze rijk aan vitamine C en anti-oxidanten die bescherming bieden tegen verschillende kankers, astma en veroudering. Door de vele vezels en de lage energiewaarde passen appelen ook perfect in een vermageringsdieet. Recente studies tonen ook aan dat ze een positief effect hebben op de werking van longen en hersenen.

Peren

Peren zitten boordevol vezels, die voor een goede darmfunctie zorgen en afvalstoffen en kanker- verwekkende stoffen absorberen. Daarnaast verlagen peren de cholesterol, houden ze de bloed- suikerspiegel in balans en passen ze perfect in vermageringskuren.

Aardbeien

Aardbeien leveren veel vitamine C. Vijf stuks per dag volstaan zelfs om de dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken. Aardbeien zijn ook rijk aan mineralen die instaan voor een evenwichtige groei en ontwikkeling. De vruchten werken bovendien preventief tegen kanker, houden hart en bloedvaten gezond en geven u een fit gevoel. Ze bestaan voor 90 procent uit water, zodat ze ook hun steentje bijdragen tot een slanke lijn.

Kersen

Kersen bevatten vele anti-oxidanten, mineralen en vitaminen. Ze spelen respectievelijk een rol bij de preventie tegen aderverkalking, kanker en veroudering, de opbouw van botten en tanden en het verbeteren van de weerstand. Bovendien zijn kersen ontstekings- remmend en pijnstillend. Twintig kersen hebben dezelfde werking als één aspirine! In grotere hoeveelheden (250 gram per dag) helpen kersen tegen jicht. En kersensap is werkzaam tegen koorts.

Bessen

In bessen zijn vitamines, mineralen en vezels rijkelijk vertegenwoordigd. Hun voornaamste troef is echter de anti-oxidantieve werking, die veroudering en ziektes tegengaat en u er jonger doet uitzien. Maar bessen doen veel meer. Ze geven extra energie, verhogen de immuniteit, verminderen mogelijke allergie, zorgen voor een goede bloeddoorstroming en een betere wondgenezing, voorkomen dat er slechte cholesterol wordt gevormd, hebben een positief effect op de ogen, verhinderen het ontstaan van nachtblindheid, bevorderen de spijsvertering, zijn goed om diarree te bestrijden en verbeteren het geheugen.

Pruimen

Pruimen staan al lang bekend als een belangrijke bron van vezels die een goede darmtransit bevorderen. Maar daarnaast hebben pruimen een uitgesproken anti-oxidantieve werking. Die zorgt voor een mooie huid, beschermt tegen ziekten (bv. kanker) en heeft een gunstige invloed op het verouderingsproces.

Tot slot nog dit

om een optimale gezonheidswinst te verkrijgen, doet u er goed aan voldoende variatie te voorzien. Dat kan bijvoorbeeld door fruitsoorten af te wisselen op basis van de kleur.

Hoe gezond eten we? Wie het boek van Audrey Eertmans uit heeft, is gewapend met alle kennis om het eigen eetgedrag onder de loep te nemen en haarfijn te ontleden. Weten is niet altijd gelijk aan doen, beseft de auteur, maar kennis is de eerste vereiste om een bewuste keuze voor gezonde voeding te maken en te werken aan een gezond eetpatroon.

20 ideëen voor lekkere, vegetarische boterhammen

De Stad Gent liet een lunchboxgids maken met een 20-tal recepten voor vegetarisch broodbeleg. Avocado met kruiden, pindakaas met appels, abrikozenmoes, courgette met tapenade, ... . Gedaan met de saaie boterham met kaas en boter!

Een paar maanden geleden werd de campagne 'Donderdag Veggiedag' gelanceerd. Het idee kwam van EVA vzw, een organisatie die het brede publiek informeert over vegetarische voeding, met als doel de Belgen aan te moedigen om meer groenten en fruit te eten. Het is goed voor de gezondheid, voor het milieu en voor de dieren.

Misschien ga je wel akkoord met het concept, maar willen je kinderen niets anders dan broodjes met 'kaas en ham' of 'kip curry' eten? Wel, nu bestaat er een oplossing.

De stad Gent heeft een lunchboxgids gepubliceerd met een 20-tal recepten voor vegetarisch broodbeleg. Als de kindjes denken dat ze in hun lunchbox nog een saaie boterham met kaas gingen vinden, dan hebben ze het mis! In plaats daarvan krijgen ze lekkere avocado met kruiden, erwtenspread met geroosterde amandelstukjes, pindakaas met appels, bananen met stroop en kaneel, pesto met paprika, geroosterde courgette met tapenade, ... .

De recepten werden getest door de kinderen van de speelpleinwerking De Pagadder in Gent, en de succesvolste recepten werden geselecteerd. Je bent dus zeker dat ze aangepast zijn aan de smaak van jonge kinderen.

Ten slotte geeft het boekje ook tips voor meer ‘volwassen’ broodjes, zodat je je eigen boterhammen naar het kantoor kan meenemen. Last but not least, ouders die graag de recepten in de praktijk zien klaargemaakt worden, kunnen zich inschrijven voor een gratis workshop op school.

Bron: VIVAT.BE

De Gentse Veggie gids kan je hier in PDF-versie downloaden

Zin en onzin van voedingssupplementen
Waarom we slikken?

Veel mensen slikken vitaminepillen, poeders en bruistabletten. Een extra stoot vitamines is toch gezond? En baat het niet, dan schaadt het zeker niet. Toch?

Er is geen enkel bewijs dat voedingssupplementen nodig of nuttig zijn, ondanks de groeiende trend om vitaminesupplementen te promoten voor alles en nog wat. Van een gewone verkoudheid tot de preventie en/of de behandeling van hart- en vaatziekten of kanker.

Goede aanvulling

In sommige omstandigheden kunnen bepaalde supplementen wel zinvol zijn. Bijvoorbeeld als je tot de 'risicogroepen' behoort of als je wat langer ongezond eet. Een laaggedoseerd supplement is dan een goede aanvulling.

Ernstige vitaminetekorten komen in ons land nauwelijks voor. Toch slikken veel mensen regelmatig een vitaminesupplement, zoals extra vitamine C, omdat dit een verkoudheid of griep zou kunnen voorkomen. Voorkomen kun je een verkoudheid of griep niet, maar elke dag extra vitamine C slikken kan er wel voor zorgen dat je er snel weer bovenop bent.

Het is sowieso beter vitamines binnen te krijgen via een supplement, dan helemaal geen vitamines. Maar het is niet volwaardig. Gezond voedsel bevat naast vitamines namelijk nog vele andere belangrijke stoffen, die niet in een vitaminesupplement zitten.

Bron: Gezondheidsnet

Wat verstaat men onder gezond voedsel?

Er zijn een belangrijk aantal landgenoten die aankomen van het drinken van een glas water. Hebben voedingsspecialisten het over gezond voedsel en een gezonde voeding, dan spreken ze van een evenwichtige en gevarieerde voeding. Maar wat verstaat men onder gezond voedsel?

Gezond én vers

Om je gezondheid op peil te houden, eet je uitsluitend vers en afwisselend. Gezond voedsel is van levensbelang voor al je lichaamsfunctie. Gezond voedsel is dagvers en bestaat uit groenten en fruit, mager vlees, vis en zuivelproducten. Beperk ook zoveel mogelijk rood vlees en vette voedingsmiddelen.

Stevig ontbijt

Bij een gezonde voeding staat een voedzaam ontbijt centraal. Dat kan je realiseren via een zeven granenmix en/of havermoutvlokken. Dan weet je wat je eet, en het is goedkoop ook. Bij een gezond ontbijt hoort fruit en zuivel zoals magere yoghurt en kaas. En vergeet je kakelvers eitje niet voor een goed humeur.

Verzadigde vetten taboe

Onverzadigde vetten zoals omega 3-6-9 heb je dagelijks nodig om je gezondheid en lichamelijke conditie op peil te houden. Verzadigde vetten horen niet thuis in het lijstje van gezond voedsel. Eet met mate rood en vet vlees, vette kaassoorten en vette zuivelproducten. Kies voor kip en kalkoen, eet meer vis zelfs vette vissoorten als paling, zalm, makreel, haring en sardines die bevatten immers hoge concentraties aan onverzadigde en dus goede vetten. Noten zijn ook belangrijke leveranciers van deze gezonde vetten. Gefrituurde en gebakken tussendoortjes zoveel mogelijk vermijden. Vervang saus door kruiden. Kies in de mate van het mogelijke voor light producten, maar wees voorzichtig met kunstmatige zoetstoffen. Gezond voedsel betekent ook gezond drinken. Geef de voorkeur aan (kruiden)thee en... water

Bron: attitude.excite