Brave Hendrik - wilde spinazie

Chenopodium bonus-henricus

De brave hendrik of wilde spinazie Chenopodium bonus-henricus is een vaste plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen. De plant komt in Nederland voor in Limburg (vooral in bosrijke omgeving), Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel.

De brave hendrik komt voor op bewerkte, vochtige, zeer stikstofrijke grond rondom boerderijen, mesthopen en plekken waar geürineerd wordt.

De plant wordt 15-60 cm hoog en bloeit van mei tot augustus met een vrij korte, sterk vertakte bloeiwijze. De groene bloemkluwens zitten op de zij-assen dicht bij elkaar.

Het telen van brave hendrik is heel eenvoudig. Zaai in de lente op goed losgemaakte vruchtbare grond. Ziezo, dat is zowat alles wat u te doen staat, de plant floreert als geen andere.

Het is een meerjarige plant, dus eenmaal gezaaid heb je er enkele jaren na mekaar plezier van.

Deze plant staat ook mooi achteraan in de bloemenborder. U kunt hem ook in grote bloempotten kweken.

De smaak van het blad is mild en zacht.

De bladeren van de Brave Hendrik moeten zeer goed schoongemaakt worden. Leg de bladeren voorzichtig in een bak met water. Het zand zal naar de bodem van de bak zakken. Schep de bladeren voorzichtig uit de bak en dep ze droog met een schoon keukendoek of laat ze uitlekken in een vergiet. Het puntige blad kan gegeten en gekookt worden op dezelfde manier als spinazie.

De jonge scheuten kunnen gekookt worden als asperges. Zowel de jonge bladeren als de stengeltoppen kunnen worden toegevoegd aan salades of groente combinaties.

Hou er wel rekening mee dat de kruidensmaak van Brave Hendrik snel kan overheersen, dus doseer met mate.

De brave hendrik is een zeer oude groente, waarbij de geplukte bladeren maar één dag bewaard kunnen worden. De jonge bladeren kunnen als spinazie gegeten worden en de jonge scheuten kunnen als een soort asperges klaargemaakt worden.

Zaden kunnen in de handel gekocht worden. Ook heeft de plant een aantal geneeskrachtige werkingen. In Duitsland worden de zaden van de brave hendrik gebruikt voor het vetmesten van kippen en wordt daar Fette Henne genoemd. De wortels worden ook wel gebruikt tegen hoest bij schapen.

Leuk om weten

In andere talen
  • FRANÇAIS: Épinard sauvage
  • DEUTSCH: Guter Heinrich
  • ENGLISH: Poor-man's Asparagus
  • ITALIANO: Farinello buon-enrico
  • PORTUGUÊS:
  • ESPAÑOL: el espárrago de los pobres
  • POLSKI: Komosa strzaƂkowata
  • NORSK: Stolt henrik
  • SVENSKA: Lungrot

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Brave Hendrik
Jonge tamarilloplant in pot

Bloeiwijze

Taxonomische indeling
Rijk Plantae (Planten)
Stam Embryophyta (Landplanten)
Klasse Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade Angiospermae (Bedektzadigen)
Clade 'nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde Caryophyllales
Familie Amaranthaceae (Amarantenfamilie)
Geslacht Chenopodium (Ganzenvoet)
Chenopodium bonus-henricus

Recepten

Brave hendrikscheuten in roomsaus

Ingrediënten 4 pers.

  • 750 gram jongebrave hendrikscheuten (Snijd de jonge scheuten rondom de plant vlak boven de grond af en verwerk ze zo snel mogelijk.)
  • 3 dl room of crème fraîche
  • ½ tuinkruiden-bouillonblokje
  • 10 jonge lavasblaadjes (= maggikruid), ragfijn geknipt
  • peper en zout

Bereiding

  1. Schil de scheuten dun en snijd van de onderkant ca. 2 cm. af.
  2. Was de scheuten grondig en laat ze uitlekken.
  3. Doe de scheuten in een pan met zoveel water dat ze onderstaan, voeg zout toe, breng aan de kook en kook ze in 8 minuten gaar.
  4. Giet ze af en laat ze uitlekken.
  5. Breng de room (crème fraîche) aan de kook en laat tot de helft inkoken.
  6. Roer de lavas en het halve bouillonblokje erdoor.
  7. Breng op smaak met peper en schep vervolgens de scheuten erdoor, laat nog even warm worden.