Hertshooornweegbree

Plantago coronopus

De hertshoornweegbree Plantago coronopus uit de weegbreefamilie (Plantaginaceae) is een in België en Nederland van nature voorkomende, eenjarige of meerjarige, tweeslachtige, 5–20 cm hoge kruidachtige plant, die als groente kan worden gegeten. De plant heeft een penwortel. De grondstandige bladeren staan in bladrozetten. Het blad is vlezig of zachtbehaard, enkelvoudig, lijn- tot lintvormig en/of veervormig ingesneden en toegespitst. De bladrand is gaaf of getand. De basis van de bladschijf is vleugelvormig. De nerven zijn in een veernervig patroon geranschikt. De bladsteel is zeer kort of afwezig.

De bloemstengel is rechtopstaand of opstijgend, behaard, rond en massief. De bloeiwijze is een aar. De witte bloemen zijn buis- of stervormig en radiair symmetrisch. De bloemen bestaan uit vier kroonbladen en vier kelkbladen. De kroon is even lang of korter dan de kelk. De bloemen hebben vier meeldraden en één stijl met één stempel. De hertshoornweegbree bloeit van juni tot september. Na bevruchting worden er doosvruchten gevormd.

De hertshoornweegbree groeit op ziltige, zandige plekken in duinen, op zeedijken, hoge schorren en groene stranden. Deze plant kan goed tegen vertrapping en groeit op plaatsen waar andere planten niet goed gedijen. Bij het opkomen van andere soorten verdwijnt de hertshoornweegbree.

De hertshoornweegbree komt voor in de kustregio's van Europa, Noord-Afrika en Voor-Azië.

Hebt u in uw tuin een plekje in de zon of halfschaduw, waar je opmerkt dat er bijna niets gedijt, dan is hertshoornweegbree een ideale groente voor u. Deze plant is echt niet veeleisend wat betreft de structuur van de grond. Alhoewel hij toch de voorkeur geeft aan ziltige, zandige bodems, een beetje humus is altijd welkom.

Zaai de hersthoornweegbree van maart tot eind augustus. Verder hebt u er om zeggens geen omzien meer naar. Om de planten toch een beetje ruimte te geven, is uitdunnen op 30 à 40cm in elke richting toch aangewezen.

Reeds zeven weken na het zaaien kan er geoogst worden.

De jonge bladeren zijn geschikt voor consumptie. Ze kunnen worden gekookt of rauw in salades worden verwerkt. De oudere blaadjes zijn minder geschikt voor verwerking in de keuken. De oudere blaadjes zijn namelijk nogal taai.

Hertshoornweegbree wordt reeds van oudsher gebruikt in de Italiaanse keuken. Hij maakt er onderdeel uit van het gekende slamengsel MISTICANZA. Dat is een mengsel van in het wild verzamelde bladsoorten.

Hertshoornweegbree bevat veel voedingsvezels en β-caroteen. Maar is tevens een bron van vitamine A, C en B1.

In de oudheid, werd hertshoornweegbree vaak gebruikt als bloedstelpend middel, of om de maagdelijkheid bij jonge meisjes te simuleren.

Tegenwoordig wordt het als diureticum gebruikt bij pleisters tegen zweren, blaren of insectenbeten. Het kan ook gebruikt worden als gorgelwater. Dankzij de tanine en pectine die de zaden bevatten, hebben ze een antibacteriële werking. Hierdoor wordt hij wel eens gebruikt in de oogheelkunde. En is het eveneens nuttig tegen acné.

DISCLAIM

Wegens uitwaseming van het autoverkeer is het niet aangewezen, om hertshoornweegbree langs de kant van de weg te plukken. U kunt hem dus beter zelf kweken -- DAT IS VEILIGER

Leuk om weten

In andere talen
  • FRANÇAIS: Plantain corne de cerf
  • DEUTSCH: Krähenfuß-Wegerich
  • ENGLISH: Buck's horn plantain
  • ITALIANO: Barba dei frati
  • ESPAÑOL: Ierba estrella
  • DANSK: Fliget Vejbred
  • POLSKI: Babka pierzasta
  • SVENSKA: Strandkämpar

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Hertshoornweegbree
Volgroeide plant

Hertshoornweegbree

Taxonomische indeling
Rijk Plantae (Planten)
Stam Embryophyta (Landplanten)
Klasse Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade Angiospermae (Bedektzadigen)
Clade 'nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade Lamiiden
Orde Lamiales
Familie Plantaginaceae (Weegbreefamilie)
Geslacht Plantago (Weegbree)
Plantago coronopus

Recepten

Misticanza

Ingrediënten 4 Pers.

  • 500 gram gemengde sla:
  • kervel, rucola, jonge uitjes, hertshoornweegbree, radijsjes enz..
  • 1 teentje look
  • 5 eetlepels Olijfolie (extra virgin)
  • Balsamico azijn
  • Halve citroen

Bereiding

  1. Was alle kruiden goed, en laat ze uitlekken.
  2. Wrijf een slakom in met het teentje look. Doe de kruiden in de kom.
  3. Voeg er 4 snuifjes zout , 4 druppels balsamico azijn, het sap van de halve citroen en 4 à 5 eetlepels olijfolie aan toe.
  4. Meng dat allemaal goed ondereen met je handen en de salade is klaar om te worden geserveerd.

Opmerking

De echte kruidenmix voor Misticanza is hier bij ons niet te vinden. De traditie vereist voor de echte misticanza een mengeling van echte veldkruiden in het wild geplukt.

Ook volgens deze traditie moet de salade gemeng worden met de hand.