Nieuw-Zeelandse spinazie, vierhoeksmoes Tetragonia expansa is een eenjarige plant, die behoort tot de ijskruidfamilie (Aizoaceae). De plant is op het einde van de 18de eeuw naar Europa gebracht.
Het is geen familie van de spinazie (Spinacia oleracea). Het houdt echter wel van warmte. Daarom verloopt de groei aanvankelijk traag en wordt pas in augustus de snelste groei bereikt.
Nieuw-Zeelandse spinazie is een vertakte langzaam groeiende plant met een ondiep wortelstelsel, die een voedselrijke grond en flink wat ruimte nodig heeft. De plantafstand is 100 x 100 cm. De driehoekige blaadjes zijn dik en vettig en worden op dezelfde manier bereid als spinazie.
Het is een niet winterharde (zeer vorstgevoelig) kruipende plant die net als gewone spinazie wordt geteeld om het eetbare blad. Hij kan wel tot 1 meter breed uitgroeien en is dus ook geschikt als eetbare bodembedekker in de siertuin ± 60 cm hoog.
Nieuw-Zeelandse spinazie kun je ook op terras of balkon telen in potten of bloembakken.
De zaden zitten met drie of vier in gedoornde doosvruchtjes. Voor het zaaien moeten de doosvruchtjes enkele uren in warm water worden voorgeweekt.
Nieuwzeelandse spinazie doet het zeer goed op lichte goed gedraineerde en vruchtbare grond met een zonnige ligging. Houd er rekening mee, dat Nieuwzeelandse spinazie een trage kiemer is, niet te snel panikeren. Het ontkiemen kan wel tot 20 dagen op zich laten wachten.
Zaai voor een vroege oogst vanaf eind maart tot begin april in kweekbakjes bij een temperatuur van 13-16°C. Verspeen in kistjes of in afzonderlijke potjes. Afharden en eind mei buiten planten.
Zaai voor normale oogst begin mei buiten op rijen van 1 meter. Leg om de 75 cm of 1 meter een twee tot drie zaadjes En houd na opkomst de sterkste plant over. Geef regelmatig voldoende water en top de groeipunten, om zijscheuten te stimuleren. Oogsten kan reeds na vijf tot acht weken na het planten. Pluk alleen (regelmatig) de grootste bladeren af zodat de plant zich verder kan ontwikkelen, op die manier kan je blijven oogsten tot aan de eerste vorst.
Nieuw-Zeelandse spinazie heeft helemaal geen last van plagen of ziekten. Zelfs de slakken laten deze groente links liggen. Het enige wat uw teelt kan benadelen is het weer. Bij langdurig te natte omstandigheden kan een soort schimmel ontsaan als je de plantjes te dicht opeen laat staan. Dun in dit geval de plantjes uit.
Het ietwat dikke, vlezige blad wordt gebruikt en bereid als spinazie. Gebruik bij voorkeur jong blad, dat aan de toppen groeit. Je moet ook de stengels niet gebruiken, die zijn toch ietwat te vezelig en taai. Er zit een gering gehalte aan oxaalzuur (oxalaat) in, dus even koken of blancheren is gewenst. Net als "echte spinazie" slinkt het enorm. Als u blancheert zijn ze nog niet zo erg geslonken. Laat de bladen uitlekken of zelfs drogen en verwerk ze dan in bijv. een omelet, sauzen et cetera.
Nieuw-zeelandse spinazie kan je ongeveer een week bewaren in een plastiek zak in de koelkast. Ze kan natuurlijk ook bewaart blijven in de diepvries, dan moet je ze wel eerst even blancheren.
Nieuw-Zeelandse spinazie | |
---|---|
Volgroeide spinazie |
|
Taxonomische indeling | |
Rijk | Plantea (Planten) |
Stam | Embryophyta (Landplanten) |
Klasse | Spermatopsida (Zaadplanten) |
Clade | Angiospermae (Bedektzadigen) |
Clade | 'nieuwe' Tweezaadlobbigen |
Clade | Geavanceerde tweezaadlobbigen |
Orde | Caryophyllales |
Familie | Aizoaceae (Ijskruidfamilie) |
Geslacht | Tetragonia |
|
12 Kcal 94,80 gr. water 2,13 gr. koolhydraten 1,30 gr. eiwit 0,25 gr. suikers 0,17 gr. vet 1,40 gr. vezels
Mineralen
48 mg. calcium, Ca 0,66 mg. ijzer, Fe 32 mg. magnesium, Mg 22 mg. fosfor, P 102 mg. kalium, K 343 mg. natrium, Na 0,31 mg. zink, Sn 1 mg. koper, Cu
Vitaminen
0,02 mg. A (Retine) 0,03 mg. B1 (Thiamine) 0,10 mg. B2 (Riboflavine) 0,23 mg. B6 (Pyrixodine) 8 µg. B11 (Foliumzuur) 16 mg. C (Ascorbinezuur)
Ingrediënten
Bereiding
Een sajoer is een nat, bijna soepachtig groentegerecht uit de Indonesische keuken. Een sajoer bestaat altijd uit één of meerdere groentesoorten, die worden bereid met uien en diverse kruiden in een ruime hoeveelheid water of bouillon. Soms wordt er ook vlees aan de sajoer toegevoegd.
Ingrediënten 4 pers.
Bereidingswijze
Bron : Mijn Receptenboek