Paksoi of pak-choi Brassica rapa var. chinensis synoniem: Brassica campestris var. chinensis is een langbladige open Chinese kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen van Aziatische origine. De groente is het gehele jaar verkrijgbaar en vaak afkomstig van Nederlandse glasteelt, maar ze komt ook uit Aziatische landen, Israël en Zuid-Europa.
Paksoi behoort tot de kruisbloemenfamilie en is daarmee dus een koolsoort. Echter, net zoals sla en andijvie, is het een bladgroente. Er bestaan ook enkele varianten. Een van de bekendste varianten is de baby-paksoi.
Paksoi kan je beter niet telen in volle zomer, want in de warme manden juli en augustus gaan hij snel doorschieten.
Paksoi groeit het best in humusrijke grond die het vocht goed kan vasthouden. Een korte droge periode is reeds voldoende om de plant te doen doorschieten. In het voorjaar en hey najaar geef je hem ook beste een plekje in de zon.
Zaai voor vroege teelt 2/3 zaadjes in 7 cm potjes in februari bij een temperatuur va 12 °C niet in een warmere omgeving. Na opkomst houd je de sterkste zaailing over. Half maart kan je uitplanten in volle grond op 30 x 30 cm. Eind mei kan je deze paksoi reeds oogsten.
Voor de late teelt zaai je op dezelfde wijze buiten tussen eind juni tot begin augustus. om uit te planten tussen midden juli tot eind augustus, oogsten kan van september tot midden november.
Paksoi kan niet goed tegen verplanten daarom is het beter om in potjes voor te kweken zodat bij het ter plaatse zetten de wortels niet teveel verstoord worden. Het kiemen duurt in goede omstandigheden ongeveer 7 à 10 dagen. en acht à tien weken later kan je reeds oogsten.
Houd de grond steeds vochtig maar niet te nat, bij wisselend droog en nat gaat hij sneller doorschieten. Geef ook geen water op de plant maar op de grond er omheen. Kies indien mogelijk voor een ras dat niet te rap doorschiet.
Buiten het feit dat paksoi nogal gemakkelijk doorschiet zal je niet teveel last hebben van plagen of ziekten. Enkel bij teveel nattigheid op de bladeren is er kans op schimmelvorming.
Paksoi is een knapperige groente die zowel in salades, in roerbakgerechten als in stamppot verwerkt kan worden. De hele struik is bruikbaar, zowel de groene (ietwat taaiere) bladeren als de witte, sappige nerven. De groente wordt zo bereid dat ze wat knapperig blijft. De smaak kan beïnvloed worden door het toevoegen van pikante kruiden, knoflook of gember. Fijn versneden en licht geblancheerd worden paksoistelen verwerkt in salades.
Paksoi is gemakkelijk en snel te bereiden, in reepjes te stomen of te koken. Kruiden kan met karwijzaad, dille, peper, en eventueel wat sojasaus. Heerlijk met witte saus, kaassaus of tomatensaus.
Paksoi blijft niet zo heel lang vers, oogst hem daarom best zo kort mogelijk voor het gebruik in de keuken. Snijd hem net boven de grond af. Om langer te bewaren haal je hem met wortel en al uit de grond en zet hem op een koele plaats in een emmer met een bodempje water. Let op paksoi is en nitaatrijke groente, voeg dus niet teveel zout toe. De gelmiddelde kooktijd is zeven minuten.
Paksoi bevat meer vitaminen dan veel andere groenten en behoord daardoor bij de gezondste groenten.
Deze koolgroente heeft een ontstekingsremmende en antioxidantwerking, hij is kankerbestrijdend, ontgiftend en spijsverteringsbevorderend. Helpt ook om hart- en vaatziekten te voorkomen
Met ontstekingsremmend wordt bedoeld dat op celniveau ontstekingen worden tegen gegaan binnen in cellen. Deze kunnen wanneer ze de overhand krijgen verschillende ziekten veroorzaken zoals suikerziekte, kanker en overgewicht. Producten die deze ontstekingen bevorderen zijn suiker, fructose, witmeelproducten en witte rijst.
Trop is teveel! Teveel paksoi is niet goed. In principe kunnen de kankerbestrijdende glucosinolaten gevaarlijk zijn als je er een gewoonte ervan maakt om meer dan een kilo tot anderhalve kilo paksoi per dag te eten.
In de diepvriezer kan je de paksoi een heel jaar bewaren.
Je kan de paksoi direct uit de vriezer in kokend water doen en een vijftal minuutjes laten doorkoken. Om in de wok te bereiden kan je hem eerst op het aanrecht langzaam laten ontdooien
De Nederlandse naam voor paksoi is een verbastering van de Kantonese aanduiding voor de groente, baak choi. De vorm hiervoor in het Standaardchinees is Xiaobaicai (小白菜, Pinyin xiǎobáicài), wat "kleine witte groente" betekent.
Paksoi | |
---|---|
Paksoi Shanghai, drie op een rij |
|
Taxonomische indeling | |
Rijk | Plantea (Planten) |
Stam | Embryophyta (Landplanten) |
Klasse | Spermatopsida (Zaadplanten) |
Clade | Angiospermae (Bedektzadigen) |
Clade | 'nieuwe' Tweezaadlobbigen |
Clade | Malviden |
Orde | Brassicales |
Familie | Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie) |
Geslacht | Brassica (Kool) |
|
11 Kcal 96,2 gr. water 0,8 gr. koolhydraten 1 gr. eiwit 1,2 gr. vezels
Mineralen
50 mg. calcium, Ca 0,6 mg. ijzer, Fe 7 mg. magnesium, Mg 30 mg. fosfor, P 250 mg. kalium, K 10 mg. natrium, Na 0,20 mg. zink, Sn 0,02 mg. koper, Cu
Vitaminen
0,30 mg. A (Retinol) 0,10 mg. B1 (Thiamine) 0,10 mg. B6 (Pyrixodine) 60 µg. B11 (Foliumzuur) 20 mg. C (Ascorbinezuur)
Ingrediënten
Voor de dressing
Bereiding
Bron: Libelle Lekker
Ingrediënten 4 pers.
Bereiding
Bron: Solo open kitchen