Suikerwortel - vergulde wortel

Sium sisarum

De suikerwortel of vergulde wortel Sium sisarum is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae) die als een wortelgroente wordt gekweekt. Hij is redelijk vorstbestendig.

Deze meerjarige plant kan 150 cm hoog worden en beschikt over een cluster zeer zoete wortels van ± 10 cm lang met een doorsnede van ongeveer 1 cm die een witte kern hebben.

Suikerwortel is een typische wintergroente en kunt u vanaf september kopen in de natuurwinkels of op een bio-markt. Bewaar hem in dit geval in de groentelade van de koelkast. Zo is de groente tot een week houdbaar.

Als je hem zelf kweekt, kunt u hem na het rooien buiten bewaren in een kuil.

Teel suikerwortel in een diep bewerkte rulle, humeuze, vochtige en vruchtbare grond. Hij heeft een zeer lange groeiperiode nodig soms tot 15 maanden.

Zaai 0,5 à 1 cm diep bij voorkeur tussen september en november in een verwarmde omgeving (bv. in een verwarmde serre).

Plant de jonge zaailingen in het voorjaar, als ze vijf à zes bladeren hebben buiten op hun plaats van bestemming, op een afstand van 25 X 30 à 40 cm. Suikerwortel kan een tot anderhalve meter hoog worden. U plant hem dus best ergens aan de rand van uw moestuin. Hou de grond steeds los en goed vochtig.

In het tweede groeijaar ontwikkelt zich in juli of augustus een bloeistengel die je meteen wegneemt, omdat anders de kwaliteit van de wortels achteruit loopt.

Ongeveer 13 à 14 maanden na het zaaien tussen half-oktober en maart kan er geoogst worden. Gebruik enkel de wortels van een jaar oude planten, de smaak van oudere planten gaat sterk achteruit.

Rechtstreeks buiten zaaien in het voorjaar kan ook, maar dan duurt het wel wat langer voor u kan oogsten, en ook het ontkiemen van het (zeldzame) zaad is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.

De plant is ook te vermeerderen, door wortels te delen, dit in geval je geen zaad vindt.

Gebruik voor consumptie alleen de dikkere wortels van ongeveer 1 cm doorsnede, en verwijder zorgzaam (de wortels breken gemakkelijk in stukken) de fijne wortels die er als een kluwen rond zitten.

U kunt de vergulde wortel klaar maken als schorseneren, maar je hoeft ze niet te schillen, was ze voorzichtig met een zachte borstel schoon.

De suikerwortel heeft een delicaat zoetige smaak die aan pastinaak doet denken. Erg lekker als puree met een stukje vlees ernaast en een lekkere jus erbij. Probeer de wortels eens gekookt, gefrituurd, als puree of in de wok, alles is mogelijk. Met zijn zoete smaak kun je de gekookte wortels ook in een beignetbeslag frituren. Lekker als tussendoortje of als nagerecht.

In oude recepten worden suikerwortels met veel room, eieren en boter toebereid.

Medisch gezien, zou suiker wortel, eetlustopwekkend en vochtafdrijvend zijn, het schijnt ook te helpen bij darmproblemen (diarree, gassen).

Leuk om weten

Geschiedenis

Suikerwortel was al bij de Romeinen bekend en is in 1546 opnieuw in Europa geïntroduceerd. Zoetigheid was luxe in die tijd, dus hij werd voornamelijk door de adel gegeten. In de 18de eeuw verdween de suikerwortel of "Vergulde Wortel" in de vergetelheid door de introductie van de aardappel en andere gewassen uit de 'Nieuwe Wereld'.

Reeds beschreven in het jaar 1727: "De suickerwortel is een weldoener voor de maag, plegend en een delicatesse en zo gewaardeerd door Keizer Tiburius dat hij hem in de keizerlijke keuken liet opnemen".

Rariteit

De suikerwortel is een echte rariteit geworden. Zaden zijn slechts in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar bij enkele zaadhandelaren. Het is daarom belangrijk steeds enkele meerjarige planten voor zaadwinning in de tuin te houden.

Selecteer hiervoor enkele forse planten met smaakvolle wortels uit en plant ze op een afstand van 40 x 50 cm van elkaar. Je kan ze ook in de sierborder verwerken. Pluk de schermbloemen als de zaden zwart kleuren en hang ze op een schaduwrijke plek te drogen.

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Suikerwortel
Suikerwortel blad

Suikerwortel blad

Taxonomische indeling
Rijk Plantea (Planten)
Stam Embryophyta (Landplanten)
Klasse Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade Angiospermae (Bedektzadigen)
Clade 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade Campanuliden
Orde Apiales
Familie Apiaceae (schermbloemenfamilie)
Geslacht sium
Sium sisarum

In andere talen
  • FRANÇAIS: Chervis
  • DEUTSCH: Zuckerwurzel
  • ENGLISH: Skirret, crummock
  • ITALIANO: Sedanina
  • ESPAÑOL: Escaravía
  • DANSK: skirret
  • POLSKI: Marek kucmerka
  • NORSK: Søtkjeks
  • SVENSKA: Sium sisarum

Recepten

Suikerwortels met verse muntblaadjes

Ingrediënten

  • 4 middelgrote suikerwortels
  • 3 theelepels rietsuikersiroop
  • 1 eetlepel verse muntblaadjes
  • 4 pittabroodjes

Bereiding

  1. Snij de wortelen in stukjes van 3 cm. Verdeel de stukjes wortel over de hele bodem van een grote braadpan en giet hierover koud water tot de wortelen volledig bedekt zijn. Dek af en breng aan de kook. Verlaag de warmtebron en laat gedurende 15 minuten half afgedekt koken.
  2. Wanneer de wortelen gaar zijn, laat u ze zorgvuldig uitlekken en doet u ze in een slakom.
  3. Voeg de suikersiroop en de munt toe.
  4. Meng, laat afkoelen en plaats de kom in de koelkast.

Serveertips

Dien op met pittabrood.