Yacón (Smallanthus sonchifolius) ook gekent als Boliviaaanse appelwortel of grondwortel is een meerjarige kruidachtige plant die een groei van 1,5 tot 3 meter kan bereiken. De groen tot paarse holle stengel is dicht behaard en vertakt.
Deze plant komt oorspronkelijk uit het Andes-gebergte en was tot voor kort nog onbekend in onze streken. Tegenwoordig wordt hij ook in Europa geteeld en zijn er experimenten in Belgie en Nederland. Op het expertisecentum agro- technologie van Hogeschool VIVES campus Roeselare worden sinds enkele jaren de teelt- en verwerkingsmogelijkheden van Yacón onderzocht.
Yacón behoort tot de familie van de "Composieten", of samengesteldbloemigen. In goede omstandigheden kan de plant gele bloemen produceren die veel gelijkenis vertonen met zonnebloemen.
Tot recent in de jaren 2000 was Yacón nauwelijks bekend buiten zijn beperkte inheemse assortiment en was het niet beschikbaar op stedelijke markten. Maar de persrapporten over het gebruik in Japan vanwege de vermeende antihyperglycemische eigenschappen maakten het gewas meer bekend.
Yacón is een natuurlijke hybride. Hierdoor heeft de plant een lage fertiliteit en worden zelden zaden geproduceerd.
Yacón kan ook hier in ons klimaat vrij gemakkelijk geteeld worden, heeft weinig last van ziektes en groeit in bijna elke grondsoort. Probeer in de herfst bij iemand die reeds Yacón teelt enkele vers gerooide stengels mét broedbolletjes te kopen. Reeds ingepotte planten kan je verkrijgen bij "DENOUDEKASTANJE"
Verdeel in de vroege lente (begin maart) de stengelbasis in stukken, let hierbij op dat elk stuk minstens één broedbolletje bevat.
Deze stekken kan je elk afzonderlijk inpotten en op een vorstvrije plaats bewaren. Naarmate het warmer wordt zullen de knollen uitlopen, en eens de kans op vorst voorbij is (na de ijsheiligen) mogen de ze in de volle grond worden geplant op 75 x75 cm. Pas in het najaar, vanaf september, beginnen de knollen echt aan te dikken.
Je hoeft je tuin niet helemaal vol te planten met Yacón, want elke plant kan je 7 à 10 kg knollen opleveren, in extreem goede omstandigheden zelfs tot 20 kilogram.
De groei begint langzaam, dus niet te vlug panikeren, maar geleidelijk aan zal het veld toch dicht groeien en is onkruidbestrijding zelfs helemaal niet meer nodig.
Oogsten moet gebeuren voor de eerste nachtvorst, laat ons zeggen eind november begin december. Maak rondom de plant de grond voorzichtig los met een spade of een riek en probeer dan de volledige wortelstructuur om te draaien.
De grote eetbare knollen worden geoogst en houd de stengelbasis mét de kleinere broedknolletjes eraan afzonderlijk. Je kan beide het best binnenshuis bewaren in turfmolm of afgedekt meteen laagje aarde bij een max. temperatuur van 6°C. Bewaren in open lucht maakt ze zacht en weinig smaakvol.
Je kunt de knol rauw eten en dan heeft hij een knapperige structuur met een smaak die doet denken aan appel, peer of meloen. Enig nadeel is de snelle oxidatie van de versneden knol, waardoor de verwerkingsmogelijkheden veelal beperkt blijven tot donkere producten zoals siroop.
Maar ook in warme gerechten kan het toegepast worden. Je kan de knollen ook wel bakken of stoven; je kunt er frietjes mee maken of ze pureren, kortom de mogelijkheden zijn bijna onbeperkt.
De wortel wordt vaak gedroogt gebruikt om te vermalen tot poeder, dat je kan gebruiken als zoetmiddel voor koffie, thee, yoghurt, havermout. Je kunt er ook een stroop van maken om te gebruiken op pannenkoeken, in thee, koffie, yoghurt, enz...
Sommigen bereiden er een chocomousse mee.
De bladeren van de Yacón bevatten hoeveelheden protocatechuic, chlorogenic, caffeic, en ferulic zuren. Hierdoor krijgen tisanes, gemaakt van de bladeren, prebiotic en anti-oxyderende eigenschappen.
De knollen bevatten veel fructo-oligosacchariden (FOS), dit zijn suikerketens die pas in de dikke darm afgebroken worden. Deze FOS hebben een prebiotische werking, een onverteerbaar ingrediënt dat de groei van gunstige bacteriën in de darm bevordert. Door de beperkte opname in het bloed blijft de bloedsuikerspiegel vrij constant, wat het product heel geschikt maakt voor diabetici. De zeer lage glycemische index is bovendien gunstig ter preventie van verschillende soorten kanker.
Daar bovenop hebben de knollen een zeer lage calorie-waarde, wat eerder zeldzaam is voor een zoetstof en ze dus ook ideaal zijn voor mensen die aan de "lijn" doen.
In de koloniale tijd werd de consumptie van Yacón geïdentificeerd met een katholieke religieuze viering die plaatsvond ten tijde van een eerder Inca-feest. In het Moche-tijdperk was het misschien voedsel voor een speciale gelegenheid.
Beeltenissen van eetbaar voedsel zouden bij Moche-begrafenissen geplaatst zijn voor de voeding van de doden in het hiernamaals, als offers aan "geesten van de andere wereld", of ter herdenking van een bepaalde gelegenheid. Moche schilderden zo'n Yacón op hun keramiek.
In het Quechua, de taal van de Inca’s, betekende Yacón ‘waterknol’. Hoewel het een wortelgewas is wordt Yacón meestal rauw gegeten, als een stuk fruit.
Yacón | |
---|---|
![]() Bloem van Yacón |
|
Taxonomische indeling | |
Rijk | Plantae (Planten) |
Stam | Embryophyta (Landplanten) |
Klasse | Spermatopsida (Zaadplanten) |
Clade | Angiospermae (Bedektzadigen) |
Clade | 'nieuwe' tweezaadlobbigen |
Clade | Asterids |
Orde | Asterales |
Familie | Asteraceae (Composietenfamilie) |
Geslacht | Smallanthus |
|
78 Kcal 80 gr. water 17,21 gr. koolhydraten 1,50 gr. eiwit 863 mg. suikers 0,20 gr. vet 3,3 gr. vezels
Mineralen
23 mg. calcium, Ca 0,30 mg. ijzer, Fe 30 mg. magnesium, Mg 21 mg.fosfor, P 228 mg. kalium, K 14 mg. natrium, Na 0,44 mg. zink, Sn 0,10 mg. koper, Cu
Vitaminen
10 mg. A (Retine) 13 mg. C (Ascorbinezuur)
Ingrediënten en benodigdheden
Bereiding
TIP: Bewaar het sap koel, vacuüm of in diepvries om er nadien stroop van te maken.
Gebruik
Gebruik het poeder als lekker zoetmiddel voor koffie, thee, yoghurt, havermout
Bron: Yacobat
Ingrediënten 4 pers.
Bereiding
Bron: Den oude kastanje
Ingrediënten en benodigdheden
Bereiding
TIP: Bewaar de pulp koel, vacuüm of diepvries om er nadien poeder of yacomousse van te maken.
Tip
Voeg een extra smaak toe aan de stroop door tijdens het kookproces 3 ml gember of 100 ml Darjeeling thee toe te voegen.
Gebruik
Gebruik de stroop als lekker zoetmiddel voor op pannenkoeken, thee, koffie, yoghurt, ...
Bron: Yacobat
Ingrediënten
benodigdheden
snijmes, snijplank, sapcentrifuge, microgolfoven, siliconen spatel, 2 vetvrije inox kommen (smelten chocolade en stijfkloppen eiwit), vetvrije mengkom, potjes met deksel (bewaring yacomousse). Eventueel: keukenrobot (stijfkoppen eiwit en vermengen ingrediënten)
Bereidingswijze
Serveertips
kersenbloesem, munt, honing, kokosnoot en rood fruit
Bron: Yacobat