Kurkuma

Curcuma longa

Kurkuma Curcuma longa is een tropische plant met wortelstokken die in India en thailand volop voorkomt in de regenwouden. De plant houdt van warme temperatuur en veel vochtigheid.

Kurkuma is een mooie plant die je als kmerplant in huis of in een verwarmde tuinserre kunt houden. Als de buitentemperatuur boven de 15°C komt kan je hem ook buiten in de tuin of op het terras zetten.

Geef de plant een plaatsje in de zon, maar oud de grondvochtigheid goed in het oog. Feen tweemaal per week water, maar maak de grond niet kletsnat want dan gaan de wortels rotten.

Niettegenstaande het een tropische plant uit de regenwouden is, kan je hem toch redelijk gemakkelijk zelf telen.

Om zelf kurkuma te telen zal je eerst wortlstokken moeten aankopen. Die kan je vinden in sommige tuincentra, op de markt of natuurwinkels. Desnoods kan je ze ook online vinden. Kies wortelstokken uit met veel kleine bultjes op het ronde gedeelte dat uit de wortel steekt.

De wortelstokken hebben veel ruimte nodig, neem daarom potten van 30-45 cm diameter en 30 cm diep en met afvoer gaten onderaan. Vul de onderste 10 à 15 cm van de potten met potgrond met een ph-gehalte van 6 à 8.

Snijd de steel van de wortelstok af als die er nog aan is. Snijd de wortelstokken in stukken van 5 à 15 cm, zorg dat ieder stuk minstens 2 of drie knopen heeft, en leg ze in het midden van de pot met de knopen naar boven gericht. Vul nu de potten verder op met dezelfde potgrond tot ongeveer 3 cm van de rand.

Giet nu langzaam water op de pot totdat de aarde overal zichtbaar nat is.

Zet de pot(ten) nu in een grote plastic afvalzak of plantenzak en zet hem op de plaats waar je hem verder wilt kweken bij een temperatuur tussen 21 en 35°C. Houd de vochtigheid goed in het oog, geef daarom om de twee à drie dagen water maar maak hem ook niet te nat. Het heeft geen belang in het begin dat er weinig of geen licht is.

Nu is het wachten tot de wortelstokken kiemen, dat kan 6 tot 10 maanden duren. Wanneer je een steel uit de pot ziet steken begint de plant uit te groeien tot een volwassen plant. Laat de kurkumaplant waar hij is totdat de stelen 10-20 centimeter lang zijn.

Eens de plant de grootte heeft bereikt kan je hem op de plaats van bestemming zetten. In een plantenbak in de kas op 50 cm afstand van elkaar in elke richting. of gewoon in hun pot laten staan. Zet de potten in de halfschaduw, veel licht hebben ze niet nodig. Houd ook nu de grond regelmatig vochtig. Als de temperatuur onder de 10¨°C zou dalen moeten de planten terug naar binnen.

Als de steel en de bladeren bruin en droog worden is het tijd om te oogsten. Snijd de bladeren en de steel en vijftal centimeter boven de grond af en haal de wortelstok uit de pot.

Was de wortelstok in ruim water maar schrob hem niet. Verwijderen van de buitenste lagen aarde en vuil is voldoende.

Wortelstokken die je niet direct nodig hebt kan je tot 6 maanden bewaren in een luchtdichte plastiek zak. Je kan ook enkel wortelstokken die je op die manier bewaart hebt ook opnieuw planten voor een volgende oogst.

Om wortelstokken te vermalen moet je ze eerst koken in een pot met water. Als het water kookt moet je het vuur lager zetten, zodat het verder kan pruttelen. Na 45-60 minuten kan je de pot afgieten. Een gekookt kan je de schil er gemakkelijk af wrijven, maar je mag ze er ook aan laten. Als je gemakkelijk met een vork in de stokken kan prikken zijn ze klaar om te vermalen.

Laat de wortelstokken enkele uren drogen in de zon, of sneller in een droger. Snijd ze dan in kleinere stukken om te kunnen vermalen in een kruidenmolen.

Doe in ieder geval eerst rubberen handschoenen aan, voor je aan het vemalen begint, want de kleurstof krijg je niet gemakkelijk verwijderd van je huid. Bewaar kurkumapoeder in een luchtdichte opbergdoos bedoeld voor voedsel om het later te kunnen gebruiken.

Kurkumabladeren worden veel gebruikt als aromatische kruiden in de Indonesische, Indiase, Thaise en Maleisische keuken. Ze verbeteren de spijsvertering, verminderen gasvorming, een opgeblazen gevoel en nog veel meer medicinale en cosmetische voordelen.

Kurkumapoeder heeft veel geneeskrachtige eigenschappen die al lang bekend zijn in India en China. Kurkuma wordt een 'superfood' genoemd, waarschijnlijk de krachtigste natuurlijke ontstekingsremmer en antioxidant. Het wordt gebruikt als antidepressivum en speelt een beschermende rol tegen de ziekte van Alzheimer en tegen verschillende soorten kanker. Verrassend genoeg is in veel onderzoeken bewezen dat het dagelijks consumeren van kurkuma de kans op kanker verkleint.

Een ding dat je niet wist en je verraste, is de toevoeging van peper aan een dieet, omdat het piperine bevat dat helpt bij de opname van kurkuma. Vooral zwarte peper, kan de voordelen van dit superfood vermenigvuldigen.

Kurkumapoeder is het meest prominente ingrediënt in bijna alle soorten curryrecepten; een snufje ervan wordt gebruikt om een mooie oranje kleur te geven. De bladeren zijn ook nuttig. Jonge scheuten en bloemen worden gebruikt in de Thaise keuken, terwijl de bladeren worden gebruikt om de vis op smaak te brengen in Indonesië. U kunt kurkuma ook in uw tuin gebruiken.

Leuk om weten

Kurkuma voor therapeutisch gebruik

Voor therapeutisch gebruik, speciaal voor kankerpatiënten, los tot 3 theelepels op in zeer hete melk samen met een snufje zwarte peper. Laat het afkoelen en roer voordat je het drinkt. Als je een ketogeen dieet volgt, wordt het effect honderdvoudig vermenigvuldigd omdat het actieve molecuul is opgelost in vet en zuivelvet het beste is.

Voor Alzheimerpatiënten, zelfs in een vergevorderd stadium van de ziekte, is een ketogeen dieet net zo belangrijk, maar los op in warme kokosolie in plaats van melk. De ziekte van Alzheimer beperkt in sommige gevallen waarschijnlijk de meerderheid van de gevallen het vermogen van de hersenen om glucose als brandstof te gebruiken en ketonen worden gemakkelijk verbrand als brandstof. Het curcuminoïde complex van moleculen heeft een onmiddellijk effect op de ontsteking van het CZS.

Kankercellen vermenigvuldigen zich ongecontroleerd en gebruiken glucose als geen ander. De beschikbaarheid van curcuminoïde moleculen in een lipide (vet) vorm maakt hun omzetting in ketonen mogelijk, dit is dodelijk voor ongeveer 80% van de kankercellen. Kankercellen zijn zeer adaptief omdat ze constant muteren, vandaar de beperkte tijdsduur van de positieve effecten van chemo en andere geneesmiddelen tegen kanker.

Akshay Patel - januari, 2017

Pijnverlichting

Voor onmiddellijke pijnverlichting, probeer kurkuma in poedervorm met bioperine. De combinatie van kurkuma en bioperine is bijzonder geschikt bij artritis en neurologische pijn. B12 kan trouwens ook nuttig zijn. Er zijn een aantal bedrijven die het (kurkuma/bioperine) in capsules maken. Ik woon in de buurt van Chicago, IL en koop kurkuma bij mijn plaatselijke kruidenierswinkel genaamd Meijers. Ik heb ook kurkumawortel opgepikt bij verschillende kruidenierswaren zoals Fresh Market, Whole Foods, internationale markten enz. Ik gebruik kurkumacapsules om te helpen met mijn heup- / beenpijn. Mijn pijn is de afgelopen week aanzienlijk verminderd sinds ik het begon te nemen. Ik hoop dat dit helpt.

Kelline E. Mathews - mei, 2019

Weetje

Ik heb veel artrose en een arts stelde jaren geleden kurkuma voor in plaats van sterke pijnstillers, met alle bijwerkingen van dien. Ik kweek het in een plastic pot van ongeveer 60 cm doorsnee. Ik let er nooit bijzonder op. Geen kunstmest enz. Nadat de bladeren zijn afgestorven, was ik de knollen en verwijder ik alle kleine wortels, daarna schrob ik alles nadat ik alle wortels die er nog zijn, heb afgesneden. Ik schil nooit de wortels, ik hak ze gewoon fijn in onze elektrische vleesmolen samen met veel versgemalen zwarte peper en knoflook en gember – omdat ik dat zo lekker vind. Het moet niet worden gekookt voor het beste effect. Koken, van wat ik heb gelezen, vernietigt het grootste deel van het actieve ingrediënt, namelijk curcumine (dat je in capsules kunt kopen). Sinds ik dit doe, ben ik van 6 tot 8 Panadol Forte per dag naar nul gegaan. Tenzij ik mezelf op de een of andere manier pijn heb gedaan.

Alan Curtis juni, 2020

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Kurkuma
kurkuma

De delen van een kurkumaplant

Taxonomische indeling
Rijk: Plantea (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Clade: Commeliniden
Orde: Zingiberales
Familie: Zingiberaceae (Gemberfamilie)
Curcuma longa

In andere talen
  • FRANÇAIS: Curcuma
  • DEUTSCH: Kurmuma
  • ENGLISH: Turmeric
  • ITALIANO: Curcuma
  • PORTUGUÊS: Açafrão-da-terra
  • ESPAÑOL: Cúrcuma
  • DANSK: Gurkemeje
  • POLSKI: Ostryż długi
  • NORSK: Gurkemeie
  • SVENSKA: Gurkmeja