Maniok - Cassave

Manihot esculenta

Cassave of maniok is de eetbare wortelknol van Manihot esculenta, een verhoutende, overblijvende heester. Cassave wordt in Afrika en Zuid-Amerika veel gegeten. Oorspronkelijk komt hij uit Brazilië. Alle huidige geteelde planten zijn cultivars.

Cassave is van oorsprong een Zuid-Amerikaanse savanneplant. De plant kan groeien op zeer arme gronden (maar dan zijn de opbrengsten relatief laag) en is ook goed bestand tegen droge periodes (behalve kort na het planten van jong gewas). Ook is de plant goed bestand tegen sprinkhanenplagen.

De cassave werd in Brazilië en Venezuela zeker al sinds 3000 v. Chr. verbouwd, zoals blijkt uit archeologische vondsten van gereedschappen gebruikt voor het schrappen van de knollen. In Brazilië heet dit mandioca en het consumptie soort heet macaxeira.

Na de ontdekking van Amerika hebben de Portugezen de knol verspreid naar Afrika (vanaf ca. 1600) en Zuid- en Zuidoost-Azië.

Thans leven in de tropische ontwikkelingslanden enkele honderden miljoenen mensen voor een groot deel van de cassave. In 2002 bedroeg de wereldproductie 184 miljoen ton.

Deze uit Afrika afkomstig, kruidachtige vaste plant die hoog kan opgroeien is niet winterhard en wordt vooral geteeld om de knollen en soms voor het blad. Eigenlijk is het een giftige plant zoals de meeste Euphorbia-soorten. Maar wees voorzichtig alle delen van de plant bevatten giftig melksap. (zoals glucoside en linimarin).

Maniok heeft het grote voordeel dat het heel makkelijk te kweken is. De plant stelt immers weinig eisen.

Ze kan groeien op heel arme grond, die het liefst niet te vochtig is.

Ze kan zelfs heel goed droogte verdragen. De plant heeft immers zelf een oplossing bedacht voor periodes van droogte : ze laat haar bladeren vallen en zorgt er zo voor dat ze geen of weinig water nodig heeft.

Bij regenval groeien de blaadjes snel weer aan.

Ik zie nu niet direct iemand die maniok in zijn tuin gaat kweken, maar hieronder vind u toch de teeltwijze.

Het kweken gaat als volgt: De steel van de mandioca wordt in stukjes van 10 cm gehakt, op de dag van het planten, anders drogen zij teveel uit.

Deze stukjes plant je liggend ongeveer 10 à 15 cm diep, grond erover en dan maar hopen dat het binnen 10 dagen regent, anders komen zij niet meer op. Daarom wordt er pas geplant als het zeker is dat het in die periode gaat regenen. Nadat de plant uit de grond komt en het natte seizoen over is kan hij heel goed tegen de droogte. Als er tijdens de regentijd goed bemest wordt kan de knol per stuk wel eens tot 3 kilo per knol op lopen. Er groeien meestal per plant ongeveer 3 à 4 knollen aan.

Macaxeira is de consumptie knol en zit ook langer in de grond meestal 2 jaar, mandioca ongeveer 1 jaar.

Met dank aan de heer Ge Brethouwer uit Brazilië

De maniokwortel kan niet lang bewaard blijven. Bij een temperatuur tussen 5 en 7°C en een luchtvochtigheid van 85-95% kan de houdbaarheid tot 1 à 2 weken worden verhoogd.

Maniokwortel is enkel eetbaar na het koken, stoven of roosteren. Snijd hem in de lengte door en haal er de harde middenvaten uit. Daarna kunt u hem verder in stukken snijden en in zout water koken. Opdienen met een pikante saus van bijvoorbeeld olijfolie, peterselie, zout en knoflook.

Gekookte maniokschijven zijn zeer geschikt bij visgerechten. Gekookte, gestoofde of geroosterde wortels kunnen ook tot een moes worden gestampt, om aardappelsoep of sauzen op smaak te brengen of tot vlaaien worden gebakken.

De macaxeira is ook donkerbruin van kleur met een hardere korst. Deze worden geschild en in stukken gekookt. Hij moet wel over de lengte door gesneden worden omdat er een hele harde nerf in zit die niet gaar te krijgen is. De Brazilianen eten de macaxeira gekookt of na het koken frituren zij deze in een heel klein laagje olie. Als snak frituren zij deze ook en strooien er dan parmezaanse kaas over.

Met dank aan de heer Ge Brethouwer uit Brazilië

Maniok bevat veel zetmeel, wat calorieën oplevert, en vitamine C maar is daarom nog niet zo voedzaam. Want hij is arm aan vitamine A en eiwitten.

Het gehalte aan glycosiden loopt uiteen van 20 mg HCN/kilo verse knollen tot wel 1000 mg/kilo. Soorten met hoge gehalten worden 'bittere cassave' genoemd, met lage 'zoete'.

Het eten van rauwe bittere cassave is gevaarlijk, maar ook de zoete cassave kan beter worden gekookt. De ziekte 'konzo' is in feite een vorm van chronische cyanidevergiftiging, veroorzaakt door het eten van cassave, tapioca of fufu waaruit het blauwzuur niet of onvoldoende is verwijderd. Dit kan leiden tot gebreksziekten door jodiumdeficiëntie.

DISCLAIM

Maniok bevat het giftige blauwzuur in de vorm van glycosiden, dat er bij soorten met hoge gehalten vòòr de consumptie eerst uit moet worden verwijderd.

Leuk om weten

Iets anders

In tegenstelling tot de knollen, die heel arm aan eiwit zijn, bevatten de bladeren veel eiwit.

In Nederland en België zijn de wortelknollen van de cassave te koop in toko's en op de grotere markten.

Deze soort wordt in het Spaans yuca genoemd en wordt daarom soms verward met soorten uit het niet-verwante geslacht yucca.

De indianen kenden de werking van de bittere maniok. Ze gebruikten hem als gif op speren en pijlen. Met de komst van de Spanjaarden deinsden ze er niet voor terug om deze maniokvariëteit ook rauw te eten. Ze deden het vooral als ze wilden zelfmoord plegen om zo te ontsnappen aan mishandeling door de Spaanse kolonisatoren.

Weetje

De mandioca wordt gebruikt om meel van te maken om toe te voegen bij hun maaltijden. Maar wordt heel veel gebruikt voor veevoeder voor koeien die op dat moment gemolken worden. Deze koeien mogen er niet meer als ± 8 kilo per dag van eten en het voert aanzienlijk de dagelijkse hoeveelheid melk op. De koeien eten ook de steel op die fijn gemalen wordt. Zij kunnen dit voer pas eten als het de dag er voor gerooid is. Vanwege het gif kunnen zij dit niet de zelfde dag eten. Eet een koe het nog dezelfde dag dan krijgt hij heel hoge koorts en gaat in de meeste gevallen dood. Heb ik zelf mee gemaakt. Ben je er op tijd bij dat je ziet dat een koe het eet, dan geef je de koe een snede net boven de staart zodat hij flink begint de bloeden, om zo zijn leven te redden.

Met dank aan de heer Ge Brethouwer uit Brazilië

Gebruik
  • Maniokbloem kan ook gebruikt worden om tarwebloem te vervangen, het wordt daarom ook wel gebruikt door mensen met allergieën.
  • In Congo worden ook de bladeren van de cassaveplant bereid als een soort spinazie, onder andere in het typische Kongolese gerecht sakasaka.
  • Een ander Congolees gerecht waarin maniokbladeren worden gebruikt, is Moambe.
  • In Tanzania worden de bladeren gebruikt voor het gerecht kisamvu.
Twee eenvoudige receptjes van zoete maniok
Gekookte maniok

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 zoete maniokwortels
  • het sap van 1 limoen
  • peper, zout

Bereidingswijze

Koken zoals je aardappels kookt. Afgieten, bestrooien met wat peper en zout en het limoensap erover druppelen. Opdienen bij vleesgerechten.

Maniokpuree

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 zoete maniokwortels
  • 125 ml. room
  • peper, zout

Bereidingswijze

Koken zoals je te werk gaat bij aardappels. Puree maken zoals aardappelpuree. Even de maniokpuree opwarmen, room erbij voegen en op smaak brengen met peper en zout. Opdienen bij vleesgerechten. Smakelijk!

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Maniok
Jonge plant

Jonge plant

Taxonomische indeling
Rijk: Plantea (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Malpighiales
Familie: Euphorbiaceae (Wolfsmelkfamilie)
Manihot esculenta

In andere talen
  • FRANÇAIS: Maniok
  • DEUTSCH: Maniok
  • ENGLISH: Maniok
  • ITALIANO: Manioca
  • PORTUGUÊS: Mandioca
  • ESPAÑOL: Mandioca
  • DANSK: Kassava
  • POLSKI: Maniok jadalny
  • NORSK: Maniok
  • SVENSKA: Maniok