Smeerwortel - wondswortel

Symphytum officinale

Smeerwortel, schuurwortel, kalvertong of heibeen Symphytum is een geslacht met 25 soorten planten in de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). Het geslacht bevat overblijvende planten, meestal kruiden, maar geen struiken of bomen.

De kelk is tot een kwart of geheel ingesneden. De bladeren zijn langwerpig tot lancetvormig en afwisselend geplaatst.

Het is een woekerende plant, die door vele als onkruid wordt beschouwd.

Nochthans is hij voor de biologische tuinier van onschatbare waarde, omdat het blad zeer rijk is aan kalium en eiwit.

Men kan er een fantastische mulch of vloeibare mest van maken, zodat niemand ooit nog naar chemische middelen hoeft te grijpen.

Smeerwortel is oorspronkelijk van Oost-Europa. Hij heeft een hoogte en omvang van 1 meter of meer. De blauw-paarse, 2-2,5 cm lange, buisvormige bloemen verschijnen van juni tot augustus, in vertakte bloeiwijzen uit de bovenste bladoksels.

U kunt in de herfst zaaien in de platte bak, het ontkiemen kan wel 20 weken op zich laten wachten, en dan zal dat nog zeer onregelmatig verlopen.

Het is echter veel eenvoudiger, om in de lente wortelopslag te nemen en ze, of wel onmiddelijk op de plaats van bestemming te zetten of, indien de scheuten heel klein zijn eerst een jaar op een kweekbed te laten verder groeien.

Behalve op droge plaatsen, doet smeerwortel het op elke grond goed, liefst in de zon of halfschaduw. Kies de plaats goed uit, want hij zaait zich overal en gemakkelijk uit. En de lange penwortels zorgen ervoor dat hij bijna niet te verplanten is. Elk stukje dat achterblijft in de grond groeit opnieuw uit tot een volwassen plant.

Als u voldoende grote potten neemt, bijvoorbeeld vuilnisbakken met afvoergaten, kunt u hem ook daarin kweken. Gebruik dan leemhoudende potgrond gemengd met een tiende deel split.

Soms kan de plant worden aangetast door roest of meeldauw. Zodra een van beide ziektes zich voordoet, moet u de plant tot de grond terug knippen en verbranden, en de zieke delen vernietigen (niet op de composthoop deponeren).

Planten die u teelt voor het blad mag u in de zomer zeker niet laten uitdrogen. Knip de bladeren, bestemd voor vloeibare mest, af voor de plant in bloei komt. In de herfst kunt u de wortels van tweejarige planten opgraven om te drogen.

Van het blad kan een goudgele textielverf worden gemaakt.

Bladeren op de composthoop versnellen het rottingsproces.

De jonge wortels kan je eten als asperge. Bladeren van smeerwortel kun je koken als spinazie. De oudere bladeren zouden de meeste smaak hebben.

Smeerwortel is een uitstekend ingrediënt voor het maken van vloeibare mest, omdat hij zeer rijk is aan kalium, mangaan, ijzer en calcium. De planten leveren zeer veel blad die eenvoudig te oogsten zijn en waarvan u snel een vloeibare voeding kunt van maken.

Deze mest stof kan dienen als bladvoeding voor slakruiden, zoals cichorei of zandkool. Maar eveneens als wortelvoeding voor uw potplanten. Daarnaast helpen ze volgroeide tuinplanten bij lichte aantastingen zich te herstellen.

Vloeibare mest
  • Neem voor 1 liter geconcentreerd vloeibaar voedsel, een roestvrije emmer van 8 liter met bijpassend deksel om de sterke geur tegen te gaan. Pluk de bladeren zo vers mogelijk, draag hiervoor handschoenen, en doe ze in de emmer. Leg een zwaar blok op de bladeren en overgiet het geheel met 600 ml regenwater. Leg het deksel op de emmer en laat hem op een warme plaats, maar niet in de volle zon staan.
  • Na drie weken mag u het deksel van de emmer halen, om te kijken hoe ver het proces is gevorderd. Indien de bladeren nog ruim de helft van de emmer vullen, en je nog geen bruine vloeistof ziet, plaatst u het deksel terug en laat hem nog een week staan. Zijn de bladeren wel al aan het rotten, en produceren ze een bruine vloeistof, ga dan naar stap 3.
  • U kunt nu vloeistof door een stuk kaasdoek of een oude panty zeven in een schone emmer of kom. Gooi wat in de zeef achterblijft weg. Uw geconcentreerde smeerwortelvoedsel is klaar voor gebruik. U kunt dit goedje maximaal zes maanden bewaren in een fles met schroefdop en verwijdert van direct zonlicht. Verdun 25 ml. concentraat met 1 liter regenwater voor bladvoedsel, of 25 ml op twee liter water voor wortelvoedsel.

Smeerwortel wordt uitwendig gebruikt bij de behandeling van kneuzingen, chronische aandoeningen van gewrichten, als bij ontstoken spataders. Ook om geïnfecteerde wonden bij dieren te genezen. Overigens was het lange tijd gebruikelijk om bij tepelkloven een stukje uitgeholde wortel op de tepel te leggen.

Momenteel wordt onderzoek gedaan naar een van zijn belangrijkste bestanddelen, allantoïne, een stof dat door de huid wordt geabsorbeerd en die de aanmaak van nieuwe cellen stimuleert. Van de bladeren werd ook thee getrokken: het zou helpen tegen diarree, darmzweren en aandoeningen van de luchtwegen en longen.

In Canada en sommige staten van de USA is het verboden om smeerwortelproducten voor inwendig gebruik te verkopen, wegens vermoedens van leververgiftiging en kankerverwekkend.

DISCLAIM

Neem smeerwortel niet inwendig in tenzij voorgeschreven door een erkend Homeopaat of huisarts. Huidcontact met de plant kan dermatitis veroorzaken, dus graag bij het plukken handschoenen gebruiken.

Smeerwortel moet je niet te veel en te lang gebruiken.

Leuk om weten

Geschiedenis

Oude Griekse bronnen maakten al melding van een gunstige invloed op onder meer de heling van wonden. Al zo’n 20 eeuwen voor Christus had de plant de goede reputatie dat ze beenbreuken en wondranden weer aaneen kon laten groeien.

Romeinen kenden de plant als prima middel bij breuken en wonden.Vetwortel

Nicholas Culpeper was verrukt over de smeerwortel en schreef over het verschijnsel dat stukken vlees die in een pan werden gekookt, weer aaneen groeiden toen er smeerwortel werd aan toegevoegd.

Enkele volksnamen voor deze plant:
vetwortel, Wondswortel, schuurwortel, timmermanswortel, kalvertong, waalwortel, heibeen

Smeerwortelflensjes

Ingrediënten voor 5 personen

  • 100 gr. tarwebloem
  • 100 gr. maïzena
  • 2 eieren
  • ¼ liter melk
  • 50 gr. bleu d’ Auvergne
  • 2 teentjes look
  • olie
  • Peper en zout

Bereiding Een paar uur vooraf

  1. Maak het pannekoekendeeg klaar.
    Trek de smeerwortelbladeren van de stengels, haal er de grootste nerven uit en hak de bladeren in grove stukken. Breng ze tot aan het kookpunt en laat ze dan uitlekken.
  2. Voeg de gepureerde teentjes look, de smeerwortel en de geplette bleu toe aan het pannekoekendeeg.
  3. Bak de pannekoeken in een zeer hete, ingevette pan gedurende anderhalve minuut aan beide zijden.
  4. Dien de pannekoeken op samen met salade en gebakken spekjes.

Opmerking

U kan ook roggemeel gebruiken.

Nieuw-Zeelandes spinazie of gewone spinazie kunnen op de zelfde wijze (of samen met smeerwortel) in pannekoeken worden verwerkt.

Bron : Gerbeaud

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Smeerwortel
Blauwe bloemen van smeerwortel

Blauwe bloemen van smeerwortel

Taxonomische indeling
Rijk: Plantea (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Boraginales
Familie: Boraginaceae (Ruwbladigenfamilie)
Symphytum
In andere talen
  • FRANÇAIS: Consoude
  • DEUTSCH: Beinwell
  • ENGLISH: Comfrey
  • ESPAÑOL: Consuelda.
  • DANSK: Kulsukker
  • POLSKI: Żywokost
  • NORSK: Valurtslekta
  • SVENSKA: Vallörtssläktet