Taro - oliefantsoor

Colocasia esculenta

De taro Colocasia esculenta of olifantsoor, is een plant uit de aronskelkfamilie (Araceae), ook bekend als Eddoe of Eddo. Hij wordt reeds meer dan 2000 jaar geteeld om de knolvormige wortelstokken, die net als aardappelen worden gekookt. Het is een tot 2 m hoge overblijvende plant met een knolvormige, rechtopstaande wortelstok die aan de bovenzijde bedekt is met ringvormige bladlidtekens. Meestal steken alleen de bladeren boven de grond of het water uit. De taro wordt gekweekt op drassige akkers. De soort komt wild of verwilderd voor in sloten en aan waterkanten.

De pijl– tot hartvormige bladeren hebben een krachtige, rechtopstaande 0,2–1,5 m lange steel. De bladschijf hangt met het uiteinde omlaag, is 13–60 x 10–35 cm groot, vaak iets gegolfd en heeft afgeronde voetlobben en uiteindes. De kleur van de bladschijf hangt af van het ras en kan bleek groengeel tot donkergroen, effen, gevlekt of gestreept zijn.

In cultuur worden zelden bloemen gevormd. De bloemen zijn zeer klein en groeien in een 4–20 cm lange bloeikolf (spadix). Aan de onderkant van de bloeikolf groeien de vrouwelijke bloemen, daarboven steriele en aan de top groeien de mannelijke bloemen. Van de bloeikolf wordt 3–6 cm omgeven door een roomwit of geel, 9–40 x 2–5 cm groot schutblad (spatha). De groene, glanzende, tot 5 mm grote bessen die na de bloei ontstaan, zitten dicht opeen in de kolf. Een enkele bes bevat één zaad.

De tot 4 kg zware wortelknollen zijn wit, grijs of rozig bruin tot blauwpaars van kleur. Ze bevatten tot 25 % zetmeel. Het gehalte aan eiwit (3 %) en vitaminen is relatief gering. Alle plantendelen bevatten oxaalzuur, wat door verhitting afgebroken wordt. Een populaire snack gemaakt van de taro zijn tarochips, die ook in Nederland te koop zijn.

Taro groeit in tropische en subtropische gebieden het jaar rond buiten. In gematigde klimaten kan je hem telen als sierplant. In de zomer kan hij buiten in de tuin geplant worden in de volle grond. Maar in de herfst moet u hem terug uithalen oppotten in een ruime container en binnen laten overwinteren.

Plant de wortelstok net onder de grond in humusrijke potgrond en in de schaduw. Hij doet het ook in gewone tuingrond waarvan de afwatering goed geregeld is. Draag er zorg voor dat de potkluit niet uitdroogt. Een regelmatige gift (om de 3-4 weken) van gewone vloeibare- of biologische korrelmest komt de groei ten goede. Geef de plant ten minste rondom één meter ruimte om te groeien.

De meest geschikte temperatuur ligt tussen 20 en 30°C. Als de plant enkele dagen in een temperatuur van 10°C. (of minder) komt te staan kan hij onherroepelijk beschadigd worden.

Indien je geen ruimte hebt om de plant in zijn geheel te laten overwinteren, dan moet u de wortels uit de grond halen en in een koele, droge en goed geventileerde ruimte, vorstvrij bewaren. Als de kans op vorst geweken is, kan je hem opnieuw planten.

De tot 4 kg zware wortelknollen zijn wit, grijs of rozig bruin tot blauwpaars van kleur. Ze bevatten tot 25 % zetmeel. Het gehalte aan eiwit (3 %) en vitaminen is relatief gering.

De knollen worden gekookt, geroosterd, geraspt , gepureerd, gebakken en gefrituurd. Gekookte taro's hebben een licht melige textuur en een licht zoete smaak, een beetje zoals aardappelen. In Afrika worden de knollen soms in een pasta ("fufu") verwerkt.

Jonge bladeren en bladstelen kunnen ook worden gegeten. Alle plantendelen bevatten oxaalzuur, wat door verhitting afgebroken wordt.

Een populaire snack gemaakt van de taro zijn tarochips, die ook in Nederland te koop zijn.

De knollen bevatten veel zetmeel en zijn een goede bron van voedingsvezels en de bladeren zijn rijk aan vitamine A en B2.

Taro bladeren zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Ze zijn een goede bron van thiamine, riboflavine, ijzer, fosfor en zink, en een zeer goede bron van vitamine A , vitamine B2, vitamine B6, vitamine C, niacine, kalium, koper en mangaan.

De schil bevat "calciumoxalaat" die de huid kan irriteren, draag dus steeds handschoenen bij het schillen van Taro.

DISCLAIM

Alle onderdelen van de Taro plant bevat de bijtende stof, calciumoxalaat. Let er daarom op dat hij altijd 100% gaar is alvorens er van te eten.

Contact met het sap kan een gevoelige huid irriteren.

Leuk om weten

Geschiedenis

De oude Romeinen gebruikten de taro vrijwel op dezelfde manier als de Europeanen nu de aardappel gebruiken. Ze noemden dit knolgewas "Colocasia".

Apicius vermeldde reeds diverse manieren om van taro een lekker gerecht te maken.

Zo gaf hij toch de voorkeur om de knollen te koken water. Hij merkt ook op dat het heel lekker is om gehakte stukjes gekookte taro te serveren met een saus gemaakt op basis van peper, komijn, azijn, wijnruit, olie en vissaus.

Hij suggereerde dat gekookte taro zeer goed samen gaat met vlees en gevogelte.

Na de val van het Romeinse rijk ging het gebruik van taro snel achteruit in Europa. Dit kwam hoofdzakelijk doordat de handel van de taro die hoofdzakelijk uit Egypte werd ingevoerd achterwege bleef.

Interessant

De taro behoort tot de oudste cultuurplanten. In Azië wordt de taro al duizenden jaren verbouwd. De wereldproductie ligt rond de 6 miljoen. Ongeveer de helft daarvan wordt verbouwd in Afrika. In Polynesië is de taro een belangrijk stapelvoedsel.

  • In Bangladesh noemt met het "mukhi kochu", gekookt met kleine garnalen in een dikke kerrie.
  • In China zegt men "yùtou" of "yùnãi".
  • Japanners noemen hem "satoimo" wat zoveel als dorpsaardappel wil zeggen.
  • Arvi Gosht is een populaire gerecht in Noord-India. Het is een schotel die naast taro ook lam's- of schapenvlees bevat.
  • De Indianen in Suriname noemen de wortel "aroei" en is algemeen bekend als "Chinese Tayer".
    De nauw verwante soort Xanthosoma is de basis voor de populaire Surinaamse gerecht pom.
  • In Vietnam, waar taro "Khoai Môn" heet, wordt het gebruikt als vulling in loempia's, cakes, puddingen, smoothies, soepen en andere desserts.

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Taro
Jonge taro bladeren

Jonge taro bladeren

Taxonomische indeling
Rijk: Plantea (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'Eenzaadlobbigen
Clade - -
Orde: Alismatales
Familie: Araceae (Aronskelkfamilie)
Colocasia esculenta
In andere talen
  • FRANÇAIS: Colocase, taro
  • DEUTSCH: Wasserbrotwurzel, taro
  • ENGLISH: Eddoe, taro
  • ITALIANO: Taro
  • PORTUGUÊS: Inhame-coco, Taro
  • ESPAÑOL: Malanga o Taro.
  • POLSKI: Kolokazja jadalna
  • NORSK: Taro
  • SVENSKA: Taro