Wijnruit

Ruta graveolens

De wijnruit Ruta graveolens is een vaste plant die behoort tot de wijnruitfamilie (Rutaceae). De wijnruit komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa (Oekraïne, Albanië, Bulgarije, voormalig Joegoslavië) en komt nu in geheel Europa en Noord-Afrika voor. De plant wordt ook als sierplant in tuinen gebruikt, vanwege de blauwgrijsachtige bladeren. Omdat de plant fototoxisch is, kan bij zonnig weer bij sommige mensen huidirritatie ontstaan.

Het is een halfheester die tot 1,2 m hoog kan groeien. De stengel is aan de voet soms houtig. De bladeren zijn veerdelig en bestaan uit spatelvormige deelblaadjes. Als het blad tegen het licht wordt gehouden ziet men lichte naaldvormige vlekjes: de kliertjes die etherische olie bevatten. De wijnruit bloeit in juli en augustus met viertallige, gele bloemen met uitzondering van de centrale bloem aan de top van de hoofdas die vijftallig is. De bloeiwijze is een tuil.

Zaai in maart of april in zaaiteilen, onderglas bij 18°C. Na 1 of 2 weken is het zaad reeds ontkiemt. Geef in dit stadium niet teveel water, want de zaailingen zijn gevoelig voor kiemschimmels. Als de zaailingen hanteerbaar zijn kunt u verspenen in 8,5 cm potjes, kweek de zaailingen verder op tot september.

Of neem in tussen mei en juli 7,5-10 cm lange stekken van de nieuwe zijscheuten en laat ze bewortelen in de koude bak tot maart van het daaropvolgende jaar.

Knip in april de planten terug tot op het oude hout, om een bossige vorm te behouden. Draag voor dit karwij handschoenen, en bedek armen en benen, zodat je u niet «verbrand».

In de herfst dienen de uitgebloeide bloemen te worden verwijderd, om uitzaai te voorkomen. Wijnruit heeft nogal eens last van witte vlieg, waardoor roetdauw ontstaat. Zodra u de eerste tekenen hiervan ziet, moet u de plant bespuiten met een middel met organische vetzuren.

Dit kruid kan in de keuken worden gebruikt, maar smaakt erg bitter. Ruta chalapensis is een soort met meer culinaire kwaliteiten.

De bladeren worden bijvoorbeeld toegepast bij eieren, kaas en vis en de vruchten bij patrijs. De blaadjes kunnen worden fijngehakt en spaarzaam aan salades, sauzen en kaas- en eigerechten worden toegevoegd om de gerechten een kruidige, ietwat zure smaak te geven.

Omdat wijnruit vet verteerbaarder maakt wordt het kruid wel bij gebraden gans, een vet en zwaar verteerbaar gerecht, geserveerd.

In huis verdrijft gedroogde wijnruit mieren; in een boeket gestoken houdt hij vliegen op afstand.

In de homeopathie gebruikt men wijnruit bij rugpijn, ischias, verrekte spieren, tenniselleboog en vermoeide ogen.

Wijnruit wordt verder ook in tuinen geplant om zo katten uit de tuin te weren. Wijnruit in een mand van poezen en honden zou vlooien en andere parasieten tegengaan.

De olie wordt in parfums gebruikt. Tegenwoordig wordt wijnruit voornamelijk gekweekt als sierplant voor in de border.

De bladeren bevatten etherische olie met als hoofdbestanddeel 1-undecanon (methylnonylketon), een alifatisch keton, dat de specifieke reuk geeft en daarom ook wel wijnruitketon genoemd wordt. Daarnaast komen 2-Nonanon en ester (2-nonylacetaat, 2-undecylacetaat, ook proprionaat en isobutyraat).

Op het bladoppervlak zitten furocoumarinen van het psoraleentype, dat als contactallergeen huidiritatie kan veroorzaken.

Ook bevat wijnruit verschillende alkaloïden, zoals chinolinalkaloïde (chinolin-type: graveolinine, graveoline; furochinoline-type: skimmianine, dictamnine, γ-fagarine; acridon-type: arborinine; dihydrofuroacridine-type: rutacridon) en chinazoline-alkaloïde (arborine). De alkaloïden worden hoofdzakelijk in de wortels opgeslagen, maar komen ook in de bladeren voor. Sommige alkaloïden zijn giftig. Het acridon-alkaloïde heeft een mutagene werking. Van honden is bekend dat zij de plant wijnruit niet goed verdragen; zij lopen vaak in ruime afstand om deze plant heen.

Het kruid werkt tegen hoge bloeddruk, hoofd- en kiespijn, versterkt de botten en helpt ook goed tegen reumatische pijnen. Uitwendig kan wijnruit worden toegepast bij huidziekten en verstuikingen.

DICLAIM

Zwangere vrouwen gebruiken best geen wijnruit omdat het de vrucht kan afdrijven en tot een miskraam kan leiden.

Overdreven gebruik van wijnruit is schadelijk voor het centrale zenuwstelsel en bij nieraandoeningen.

De plant kan bij zonnig weer, bij sommige mensen huidirritatie veroorzaken.

Leuk om weten

Geschiedenis

De geslachtsnaam "Ruta" is afgeleid van het Griekse "reuo" en betekent losmaken. De soortnaam "gravis" betekent "erg" of "zeer", "oleus" staat voor "geur", een verwijzing naar de oleofractie en de penetrante geur van het kruid.

De Griek Hippokrates maakt al melding van Wijnruit. Het werd door de Gieken destijds als keukenkruid en magisch ingrediënt in tal van tovermiddeltjes gebruikt. Het was volgens de Romeinen ook een tegengif, monnikskap, giftige paddenstoelen en slangengif zouden door wijnruit geneutraliseerd worden. De zeer bijgelovige Romeinen gebruikten de plant ook om weerwolven te verjagen en vloeken, zoals het boze oog af te weren. De Romeinen hielden van scherpe smaken, de bittere overheersende smaak zou nu niet meer bevallen.

Wijnruit was in de oudheid een bestanddeel van reukwater. In de middeleeuwen was het een vast bestanddeel van boeketten. Wie aan deze boeketten rook werd beschermd tegen het miasma, een vieze geur, waarvan men dacht dat het ziek zou maken.

In het Koninkrijk Saksen bestond van 1807 tot 1918 een Orde van de Rautenkrone (Orde van de Kroon van Wijnruit). Wijnruit is de nationale bloem van Litouwen, de plant vertegenwoordigd in de ogen van de Balten "zuiverheid en maagdelijkheid".

Interessant

Wijnruit werd vroeger voor medicinale doeleinden gebruikt en nu nog als kruid. De smaak is erg bitter.

Bladeren en vruchten worden in Ethiopië in de keuken veel gebruikt en in Griekenland en andere landen rondom de Middellandse Zee.

In het noorden van Italië wordt vaak gebruikt om de grappa, een sterk drank, te aromatiseren met digestieve eigenschappen (grappa alla ruta).

Het is het "bittere kruis" uit het Oude Testament waarvan de smaak de Joden aan de ballingschap moet herinneren.

In Lucas 11:37 spreekt Jezus over "tienden van wijnruit en munt".

Wijnruit is een voornamelijk versterkend, ontkrampend en stimulerend kruid op verschillende orgaansystemen. Een belangrijk kruid bij Hernia en versterkt de bloedvaten en dus bv bij spataderen een goed kruid.

Het stimuleert hier ook matig de doorbloeding en bij hartkloppingen. Versterkt ook de baarmoeder en werkt goed bij weinig of een uitblijvende menstruatie.

Bij o. a lever- en galstoornissen, zwakke en verkrampte spijsvertering bij aambeien, wormen en parasieten. Bij depressie, angsten en gespannenheid. Bij verkrampte hoest en bronchitis. Bij overspanning van de ogen en oorpijn.

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Wijnruit
Vruchten van alruinTakje wijnruit

Takje wijnruit

Taxonomische indeling
Rijk: Plantea (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Sapindales
Familie: Rutaceae (Wijnruitfamilie)
Ruta graveolens

In andere talen
  • FRANÇAIS: Herbe de grâce
  • DEUTSCH: Weinraute
  • ENGLISH: Herb-of-grace
  • ITALIANO: Ruta comune
  • PORTUGUÊS: Arruda
  • ESPAÑOL: Ruda.
  • DANSK: Almindelig Rude
  • POLSKI: Ruta zwyczajna
  • SVENSKA: Vinruta