Ingrediënten voor 4 personen
- voor het gebak
- 3 Eiwitten
- 1 koffiel. boter
- 100 g amandelpoeder
- 100 g bloemsuiker
- 50 g suiker
- 20 g bloem
- 20 g maïszetmeel
- 1 mespuntje zout
- voor de bavarois
- 4 dl room
- 3 eetl. chocoladecallets
- 5 cl koffielikeur
- 3 eetl. koffie
- 8 gelatineblaadjes
- 1 eetl. suiker
Voorbereiding
- Maak koffie met 1 dl water en 3 eetl. koffie.
- Laat de gelatineblaadjes even weken in koud water.
Bereidingswijze
15 min. + 30 min. in de oven, de dag voordien
- Maak het schuimdeeg: klop de eiwitten samen met de suiker stijf tot u een wit en glad mengsel krijgt.
- Meng de bloemsuiker met het amandelpoeder, de bloem, het maïszetmeel en het zout. Zeef over het schuimdeeg en meng goed.
- Giet in een beboterde springvorm en bak gedurende 30 min. in een op 175 °C voorverwarmde oven.
- Haal het gebak uit de vorm en laat afkoelen.
- Maak de bavarois: knijp de gelatineblaadjes uit en laat smelten in de hete koffie. Voeg de suiker en likeur toe en blijf regelmatig kloppen tot het mengsel begint op te stijven.
- Klop de room half stijf en roer onder de koffiemengeling.
- Plaats de afgekoelde cake opnieuw in de springvorm en giet er de koffiebavarois over.
- Laat het gebak gedurende 4 u opstijven in de koelkast.
Afwerking
Versier het gebak met de chocoladecallets. U kan er ook cacaopoeder over strooien.
Dranksuggestie
Graindor Moka Bittere, geprononceerde koffie met een vol en krachtig aroma.