Dessert

Fruit / gebak / ijs

Warme appeltaart met roomijs

Ingrediënten voor 4 personen

Warme appeltaart met roomijs, recept van Colruyt
  • 1 rol kruimeldeeg
  • 6 appelen bv. boskoop, jonagold, cox
  • 75 g rozijnen
  • 40 g boter
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 3 eetl. suiker
  • 1 koffiel. kaneel
  • vanille-ijs

Voorbereiding

Schil de appelen en snij ze in 8 partjes.

Bereidingswijze   15 min. + 30 min. in de oven

  1. Laat in een brede kookpan 20 g boter smelten, doe er de partjes appel in, de rozijnen, de vanillesuiker en de kaneel. Zet het deksel op de pan en schud ze flink op. Laat op een zacht vuur smoren gedurende 10 min. Tussenin nog enkele keren opschudden, zodat de appelen niet aanbakken.
  2. Bekleed intussen een taartvorm (± 28 cm) met een groot vel aluminiumfolie. Strijk ruim in met 20 g boter en strooi er 3 eetl. suiker in, verdeeld over de gehele oppervlakte. Zet de vorm onder de grill (± 7 cm) en laat kleuren tot de suiker en de boter een bruine siroop worden (karamel). Blijf er wel bij, zodat de suiker niet aanbrandt!
  3. Haal de vorm uit de oven en schik er de appelen en de rozijnen in.
  4. Rol de plak bladerdeeg verder uit tot hij groter is dan de taartvorm. Leg het bladerdeeg over de appelen en duw de randen naar binnen (bv. met de steel van een vork). Snij de overhangende rest weg. Bak gedurende 30 min. in de oven op 180 °C.
  5. Zet een taartschotel op het gebakken deeg en draai de taart om, zodat de zijde met de appelen bovenaan komt te liggen. Neem de aluminiumfolie weg.

Afwerking

Serveer de taart lauwwarm en geef bij elk stuk een bolletje vanilleroomijs.

Tip Tarte Tatin

De zussen Tatin hadden eind 19de eeuw een restaurant in de Loirestreek. Het verhaal gaat dat ze een omgevallen appeltaart wilden 'redden' en zo de omgekeerde appeltaart wereldberoemd hebben gemaakt.

  • Als de appelen niet erg stevig zijn, mag u ze niet te lang laten smoren (max. 5 min.), net lang genoeg om de smaken te laten vermengen.
  • U kan deze taart gerust enkele uren voordien bereiden en net voor het opdienen 10 min. in de verwarmde oven schuiven (of 1 min. in de microgolfoven).
  • Voor de liefhebbers: een glaasje rum of calvados, aan de appelbereiding toegevoegd, geeft een extra fijne smaak aan uw taart.
Kaneel

Kaneelstokjes ontstaan doordat de schors van de tropische kaneelboom zichzelf oprolt. Kaneel is ook in poedervorm te verkrijgen. Kaneel is één van de oudste specerijen: in de Bijbel wordt kaneel al vermeld (kaneel was een symbool van wijsheid en de koning parfumeerde er zijn gewaden mee!). Kaneel verspreidt een heerlijke, zoete, pittige geur en ook de smaak is tegelijk kruidig en lichtzoet. Bij ons wordt kaneel vooral gebruikt in nagerechten (vaak in combinatie met appelen), in speculaas en warme wijn. In Oost-Europa en Azië echter wordt kaneel ook veel gebruikt in vleesgerechten.

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 351 cal
Vetten 16,1 g
Koolhydraten 48 g
Eiwitten 3,6 g

Bron : Colruyt