Ingrediënten voor 6 stuks
- 80 g koude boter
- 1 eetl. boter
- ½ ei
- 125 g bloem
- 30 g suiker
- ½ vanillestokje
- 1 snuifje zout
- Voor de vulling
- 250 g rood fruit (vb. aardbeien, frambozen, bosbessen...)
- ½ onbehandelde citroen
- 1 takje verse munt
- 250 g mascarpone
- 1 eetl. suiker
- 1 eetl. bloemsuiker
- ½ vanillestokje
Voorbereiding
30 min. + 30 min. rust
- Schraap de pitjes uit 1 half vanillestokje.
- Klop 1 ei los.
- Meng in een kom de bloem, 30 g suiker, de vanillepitjes en het zout met de koude boter en kneed tot een fijne kruimelige mengeling. Maak een kuiltje in het midden en giet er de helft van het losgeklopte ei in. Meng beetje bij beetje met de bloemmengeling tot een vaster deeg. Kneed tot een mooie bol op een bebloemd werkvlak. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven 10 min. voor op 190 °C.
- Haal ondertussen het deeg uit de koelkast en verdeel in 6 gelijke delen. Rol uit met een deegrol.
- Strooi wat bloem over de beboterde bodems van een bakblik voor 6 muffins en bekleed met de plakjes deeg. Leg in elke vorm een stukje bakpapier op het deeg en vul met bakbonen, rijst of spliterwten. Zet 15 min. in de voorverwarmde oven.
- Haal het bakpapier met de bonen uit de vormpjes en zet nog 5 min. in de oven tot het deeg mooi lichtbruin Haal uit de vormpjes en laat afkoelen.
Bereidingswijze
20 min.
- Rasp de schil van de halve citroen en schraap de pitjes uit 1 half vanillestokje.
- Meng de citroenzeste en de vanillepitjes met de mascarpone en 1 eetl. suiker.
- Vul de taartbodems met de mascarponevulling en bedek met een bergje rood fruit.
Afwerking
Bestrooi de taartjes licht met de bloemsuiker en werk af met wat muntblaadjes.
Tip
- Verdubbel de hoeveelheid deeg. De overgebleven taartbodems kan u zo invriezen. Bij een volgend gebruik: laat eerst ontdooien en vul daarna met fruit.
- Geen tijd om zelf deeg te maken? Gebruik kant-en-klaar kruimeldeeg.