Hoofdgerecht

Vlees / Runds

Lamskroon met rozemarijn en gekaramelliseerd witloof

Ingrediënten voor 5 personen

Lamskroon met rozemarijn en gekaramelliseerd witloof, recept van Colruyt
  • 1 gevulde lamskroontjes
  • 1 el kruidentuiltjes
  • peper en zout
  • Voor het witloof
  • 1,5 kg witloof
  • 2 el boter
  • ⅓ el vloeibare honing
  • nootmuskaat
  • Voor de saus
  • 1 sjalot
  • 1,5 dl lichte room
  • 1 el boter
  • 1,5 dl witte wijn
  • ½ blokje kippenbouillon
  • 1 el rozemarijn (gedroogd)

Voorbereiding   meer dan 60 min.

  1. Snipper de sjalot fijn.
  2. Maak de basis voor de saus: smelt 1 eetl. boter in een steelpan en stoof de sjalot glazig. Voeg de rozemarijn, het halve blokje bouillon, 1 dl water en de witte wijn toe. Laat 2 à 3 min. sudderen op een zacht vuur. Laat daarna 1 à 2 u rusten op een koele plaats.
  3. Bereid het witloof: verwijder de harde kern. Smelt de boter in een braadpan en bak het witloof goudbruin. Zet het vuur lager en laat nog 5 à 10 min. verder bakken. Strijk het witloof in met vloeibare honing en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Schik het witloof in een ovenschotel. Giet 2 à 3 eetl. water in de pan en maak de braadresten los. Giet deze saus over het witloof.

Bereidingswijze   1 u 40 min. in de oven

  1. Verwarm de oven 10 min. voor op 140 °C.
  2. Strooi het kruidentuiltje over de lamskroon. Leg het schaaltje met de lamskroon in een ovenschotel en zet 1 u. in de voorverwarmde oven.
  3. Verhoog de temperatuur tot 180 °C en laat nog 30 min. verder bakken. Dek eventueel af met aluminiumfolie als het vlees te donker kleurt. Zet de schotel met witloof de laatste 25 min. van de braadtijd van het vlees mee in de oven.
  4. Laat de lamskroon 10 min. rusten in de uitgeschakelde oven. 5. Werk ondertussen de saus af: giet de basissaus door een zeef in een steelpan. Breng aan de kook, zet het vuur lager en voeg de room toe. Laat 5 min. zachtjes sudderen. Kruid met peper en zout.

Afwerking

Snij de lamskroon tussen de beentjes door. Serveer met het witloof en de saus en geef er kroketjes of hertoginnenaardappeltjes bij.

Bijpassende drank

  • Châteaux Coufran, Cru Bourgeois Supérieur,
  • A.C. Haut-Médoc

Deze heerlijke cru bourgeois spreekt onmiddelijk aan met aijn intense kleur en zijn aangenaam fruitige boeket met lichte houttoets. In de mond soepel,vlezig en rond

Een bijzondere wijn binnen deze appellatie, want hij is gemaakt van 85 % merlot. Een uitstekende bordeaux


  • Château Bourgneuf
  • A.C. Pomerol

Deze rode bordeaux geurt naar champignons en gedroogd fruit, gevolgd door een vlezige en soepele smaak.

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 610 cal
Koolhydraten 13,9 g
Eiwitten 40,9 g
Vetten 41,1 g

Bron : Colruyt