Ingrediënten voor 4 personen
- 1 konijn in stukken (beenhouwerij)
- 200 g gerookte spekblokjes
- 250 g gedroogde ontpitte pruimen
- 10 wortelen
- 250 g champignons
- 10 sjalotten
- 33 cl Kasteelbier Donker (speciaalbier)
- 1 snede brood
- 2 eetl. boter
- 2 eetl. mosterd
- 2 blaadjes laurier
- 1 koffiel. tijm (gedroogd)
- 1 koffiel. kruidentuiltje
- instantsausbinder
- peper en zout
Voorbereiding
(minder dan 60 min.)
- Snij de wortelen in stukken.
- Wrijf de champignons schoon en snij ze doormidden.
- Strijk de snede brood in met mosterd.
Bereidingswijze
1 uur
De dag voordien
- Bak het spek gedurende 5 min. in een ruime kookpan, zonder vetstof toe te voegen. Schep het spek uit de pan.
- Bak de champignons gedurende 5 min. in dezelfde kookpan. Schep de champignons uit de pan en hou ze opzij.
- Verhit de boter in de kookpan en bak de stukken konijn gedurende 5 min. Schep af en toe om zodat het konijn rondom een bruin korstje krijgt. Voeg het Kasteelbier, 3 dl water, de snede brood met mosterd, tijm, laurier en kruidentuiltje toe. Laat afgedekt sudderen gedurende 20 min.
- Voeg de wortelen en de sjalotten toe en laat nog 15 min. sudderen.
- Voeg de champignons, het spek en de pruimen toe en laat nog 5 min. sudderen.
- De dag zelf
- Verwarm de stoofschotel op een zacht vuur. Kruid met peper en zout en bind eventueel met wat sausbinder.
Afwerking
Versier met gesnipperde peterselie en dien op met natuuraardappelen.
Tip
Op het einde van de bereiding kan u een scheutje room toevoegen om aan uw
gerecht een feestelijke toets te geven.
Bijpassende drank
Donker artisanaal bier met nagisting in de fles. Bezit een smaak die tegelijk
zacht en mild, vol en romig is. Kan lang bewaren. Schenken op 12 °C. 11 %
alcoholgehalte.
- Château Audefiert
- A.C. Corbières
Zondoorstoofde wijn uit het Franse zuiden. Bezit een opmerkelijk donker-rode
kleur en een aangenaam fruitig boeket. Ook in de smaak bijzonder fruitig en
warm kruidig.