Hoofdgerecht

Vlees / Runds

Ossenhaas met witlooftaartjes

Ingrediënten voor 4 personen

Ossenhaas met witlooftaartjes, recept van Colruyt
  • 4 ossenhaas 'filet pur' (beenhouwerij) (3 à 4 cm dik)
  • 8 bladerdeegpasteitjes (mini’s, Pidy)
  • 3 witloof
  • 100 g Nazareth-kaas
  • 2 eetl. boter
  • 1 koffiel. mosterd
  • 1 dl room
  • ½ L kippenbouillon (1 bouillonblokje opgelost in ½ L heet water)
  • 2 eidooiers
  • 1 eetl. paneermeel
  • instantsausbinder
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Voorbereiding Enkele uren vooraf

  1. Snij het witloof in de lengte in twee en verwijder de harde bittere kern.
  2. Breng in een kookpan de kippenbouillon aan de kook. Leg er de witloofstronken in en laat ze ongeveer een kwartier koken. Giet af en laat enkele uren uitlekken. Hou het kookvocht apart.
  3. Snij de kaas in kleinere stukjes.
  4. Knijp het witloof nog wat verder uit en snij de helft in kleine stukjes. Hou die apart. Mix de rest van het witloof met de stukjes kaas, 2 eetl. kookvocht, 1 dl room en 2 eidooiers. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Mix nogmaals tot een fijne mousse. Meng er daarna de kleine stukjes witloof onder.
  5. 1 uur vooraf
  6. Indien u werkt met diepvriesvlees, laat het dan oppervlakkig ontdooien gedurende 5 min. in de microgolfoven op ontdooistand.

Bereidingswijze   1 uur vooraf + 30 min.

  1. Verdeel de mousse over de bladerdeegtaartjes. Strooi wat paneermeel over de mousse en leg er een klein klontje boter op. Plaats de witlooftaartjes op de rooster in een voorverwarmde oven op 180 °C en laat ze 25 min. bakken.
  2. Smelt 1 eetl. boter in een braadpan en bak de stukken ossenhaas bruin gedurende 2 min. aan beide kanten. Kruid met peper en zout.
  3. Laat verder bakken op een matig vuur gedurende 5 à 7 min. (10 à 12 min. Voor diepvriesvlees). De baktijd is afhankelijk van de dikte van de stukken ossenhaas en hoe doorbakken u het vlees wenst. Draai het vlees tussenin eens om.
  4. Haal de ossenhaas uit de pan. Maak de braadresten los met 2 dl witloofkookvocht. Voeg de mosterd toe en bind lichtjes met wat sausbinder. Laat de saus even goed doorkoken.

Afwerking

Snij de ossenhaas in schuine sneetjes. Verdeel ze over de borden en lepel er wat saus over. Dien op met de witlooftaartjes en kroketjes.

Bijpassende drank

  • Affligem blond Blond

Blond abdijbier van Affligem met nagisting op de fles. Het gistdepot op de bodem is 100 % natuurlijk. Langzaam schenken. 7 % alcoholgehalte.


  • Los Condes
  • Crianza, D.O. Pla de Bages
  • Spanje

De houtgerijpte Los Condes wordt gemaakt van tempranillo-druiven, aangevuld met cabernet sauvignon. Die bezorgt de wijn zijn fijn, fruitig en kruidig karakter.

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 583 cal
Koolhydraten 9,3 g
Eiwitten 61,1 g
Vetten 33,3 g

Bron : Colruyt