Ingrediënten voor 4 personen
- 1 konijn in stukken of 4 à 6 bouten of ruggen
- 200 g gerookte spekblokjes
- 200 g champignons
- 2 stengels witte selder
- 3 wortelen
- 4 rode uien
- 300 g gedroogde ontpitte pruimen
- 3 sneetjes peperkoek (zonder suikerparels)
- 3 eetl. olijfolie
- 3 dl rode wijn
- 1 eetl. mosterd op traditionele wijze
- 3 takjes peterselie (vers)
- 5 jeneverbessen
- 1 koffiel. tijm (gedroogd)
- 1 koffiel. Provençaalse kruiden
- 1 blaadje laurier
- peper en zout
- instantsausbinder (facultatief)
Voorbereiding
meer dan 60 min.
- Snij de uien in stukken.
- Snij de wortelen in blokjes.
- Snij de champignons in stukjes.
- Snij de selder in kleine blokjes.
- Snipper de peterselie fijn.
- Bestrijk de peperkoek met de mosterd.
Bereidingswijze
1 u 10 min. de dag voordien + 15 min. de dag zelf
De dag voordien
- Bak het spek zonder toegevoegde vetstof gedurende 5 min. in een kookpot. Schep het uit de kookpot en zet opzij.
- Voeg 3 eetl. olijfolie toe aan het braadvet van het spek en bak de konijnendelen aan alle kanten goudbruin gedurende 5 min. Voeg de peperkoek met mosterd toe, alsook de tijm, de Provençaalse kruiden, de laurier, de jeneverbessen, 3 dl rode wijn en 3 dl water (of zoveel water dat het vlees net onderstaat). Kruid met peper en zout en laat 30 min. afgedekt sudderen.
- Voeg de uien, de champignons, de wortelen, de selder en de spekjes toe en laat 20 min. afgedekt verder sudderen.
- Voeg de ontpitte pruimen toe en laat 10 min. sudderen.
- De dag zelf
- Verwarm zachtjes, bind de saus eventueel met instantsausbinder en werk af met peterselie.
Afwerking
Serveer met natuuraardappelen of knolselderpuree.
Tip
U kan de wijn ook vervangen door bruin bier (bv. donker tafelbier).
Bijpassende drank
- Vacqueyras A.C. 'Préférence'
- Caves Saint-Pierre
Vacqueyras is een van de wijngemeentes in de Côtes du Rhône (dicht bij Châteauneuf-du
Pape) met een eigen herkomstbenaming. Dit is een karaktervolle rode wijn met
een krachtige, wat kruidige smaak.
Wijn uit de Riojastreek rond Logroño. Volle, soepele rode wijn met mooi
boeket, droog en fruitig.