Hoofdgerecht

Vlees / Wild / Gevogelte

Feestelijke fazant en tarwerisotto met bospaddenstoelen

Ingrediënten voor 4 personen

Feestelijke fazant en tarwerisotto met bospaddenstoelen, recept van Colruyt
  • 4 fazantfilets
  • 50 g oesterzwammen
  • 2 lente-uitjes
  • 1 onbehandelde citroen (bio)
  • 3 takjes kervel
  • 3 takjes peterselie (vers)
  • 3 takjes dragon (vers)
  • 1 sjalot
  • 100 g gedroogde bospaddenstoelen
  • 3 eetl. boter
  • 200 g voorgekookte tarwegraantjes
  • 2 dl Postel Dubbel (abdijbier)
  • 1 dl witte wijn
  • 7 dl gevogeltefond (bokaal)
  • 2 eetl. olijfolie
  • peper en zout

Voorbereiding   15 min.

  1. Laat de gedroogde bospaddenstoelen minstens 30 min. weken in heet water. Haal uit het weekwater en spoel voorzichtig onder de kraan. Snij in kleine stukjes.
  2. Giet het weekwater voorzichtig door een koffiefilter in een kom, om het zand te verwijderen.
  3. Snipper de sjalot fijn.
  4. Rasp de schil van de citroen.
  5. Snipper de lente-uitjes en de verse kruiden fijn.

Bereidingswijze   30 min.

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Verhit de olijfolie in een kookpot en stoof de fijngesnipperde sjalot glazig.
  3. Voeg de tarwegraantjes toe, samen met 3 dl gevogeltefond en het scheutje witte wijn. Laat op een zacht vuur ± 20 min. garen. Voeg beetje bij beetje nog 2 dl gevogeltefond toe.
  4. Smelt intussen de boter in een braadpan en bak de fazantenfilets aan beide kanten goudbruin (het vlees mag binnenin nog rosé zijn). Kruid met peper en zout en schik in een ovenschaal. Zet 15 min. in de voorverwarmde oven.
  5. Giet het overtollige vet uit de braadpan en blus met het bier. Schraap de braadresten goed los. Voeg 2 dl gevogeltefond toe en kruid met peper en zout. Laat inkoken tot een lichtgebonden saus.
  6. Verhit de olijfolie in een pan en bak de oesterzwammen op een hoog vuur. Voeg de fijngesnipperde lente-uitjes toe en kruid met peper en zout. Laat verder garen op een zacht vuur.
  7. Giet intussen het gezeefde weekwater van de bospaddenstoelen bij de tarwerisotto. Meng er ook de fijngesneden bospaddenstoelen en verse kruiden onder. Breng op smaak met de citroenzeste, peper en zout. Voeg de gebakken oesterzwammen toe.

Afwerking

Snij de filets in sneetjes en leg op de borden. Lepel er wat saus over en geef er de tarwerisotto bij.

Bijpassende drank

  • Postel Dubbel
  • Abdijbier

Postel is een Belgisch abdijbier. Het wordt gebrouwen door Affligem Brouwerij BDS (eigendom van Heineken), gevestigd te Opwijk.

Postel Dobbel is een donker abdijbier van 7%.


More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 575 cal
Koolhydraten 43,7 g
Eiwitten 37,6 g
Vetten 23,3 g

Bron : Colruyt