Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gram gehakt van rund en varken (Colruyt-beenhouwerij)
- 3 Romeinse slaharten
- 5 lente-uitjes
- 1 rood pepertje
- 1 rijpe mango
- 1 onbehandelde citroen
- 4 takjes verse tijm
- 1 rode ui
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 400 gram basmatirijst
- 2 eetlepels ongezouten en gepelde pistachenoten
- 2 eetlepels rozijnen
- 6 eetlepels olijfolie
- peper en zout
Voorbereiding
minder dan 30 min.
- Rits de blaadjes van de takjes tijm.
- Snipper de rode ui, de lente - uitjes, de sjalot en het teentje knofl ook
fijn.
- Rasp de schil van de citroen tot u 2 eetlepels zeste hebt.
- Maak de blaadjes van de Romeinse slaharten los.
- Schil de mango en snij in blokjes van 1 cm.
- Verwijder de pitjes uit het pepertje en snipper fijn.
Bereidingswijze
25 min.
- Verhit 1 eetl. olijfolie in een kookpot en bak de sjalot glazig. Voeg de rijst en 800 ml water toe. Breng aan de kook, dek af en laat 12 à 15 min. koken op een zacht vuur. Haal het deksel eraf en leg een propere keukenhanddoek op de kookpot. Laat 10 min. rusten.
- Meng intussen de mango met de rozijnen, het pepertje, de lente-ui en 3 eetl. olijfolie.
- Meng het gehakt met de pistaches, de tijm, de rode ui, de citroenzeste en het knofl ook. Kruid met peper en zout. Rol balletjes van Ø 3 cm.
- Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de balletjes tot ze goudbruin zijn.
Afwerking
Schik de Romeinse slablaadjes op de borden en leg er de balletjes in. Dien op met rijst en een volle eetlepel mangochutney.
Bijpassende drank
- Mâcon-Chardonnay A.O.P. «L’Originel»
- Cave de l’Aurore (witte wijn)