Soepen

Vissoep

Witloofsoep met kaas en gerookte zalm

Ingrediënten voor 6 personen

Witloofsoep met kaas en gerookte zalm, recept van Colruyt
  • 600 g witloof
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 120 g gerookte zalm
  • 1 blokje tuinkruidenbouillon
  • 100 g manchego (Spaanse schapenkaas) (of een andere pittige, harde kaassoort (bijv. ComtĂ©kaas))
  • 1 citroen (alleen het sap)
  • 1 klontje rietsuiker
  • 1 dl room
  • 2 dl melk
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 koffiel. dille (gedroogd)
  • 1 koffiel. tijm (gedroogd)
  • 0.5 plantje bieslook (vers)
  • peper en zout

Voorbereiding

  1. Snipper de ui en de teentjes knoflook fijn.
  2. Snipper het bieslook fijn.
  3. Verwijder het onderste, bittere deel van de witloofstronken en snij het witloof in stukken die u met citroensap besprenkelt.
  4. Snij de gerookte zalm in reepjes.
  5. Rasp de kaas zo fijn mogelijk.

Bereidingswijze   15 min.

  1. Bak de fijngesnipperde ui 1 min. in 2 eetl. olijfolie.
  2. Voeg de stukken witloof toe samen met het laurierblad, 1 koffiel. tijm, het klontje rietsuiker, 1 koffiel. dille, het bouillonblokje en 4 dl water.
  3. Dek af en laat 10 min sudderen.
  4. Voeg de fijngeraspte kaas toe en meng goed.
  5. Verwijder het laurierblad en mix de soep fijn.
  6. Voeg 2 dl melk toe (of iets meer, volgens smaak) en warm indien nodig nog even zacht op (de soep mag niet meer koken).
  7. Kruid met peper en zout.

Afwerking

Verdeel de soep over kommetjes, bestrooi met het fijngesnipperde bieslook, voeg een scheutje room toe en leg enkele reepjes gerookte zalm in de hete soep.

Tip

Roomversiering

  • Uw soep versieren met een spiraaltje room gaat makkelijk wanneer u een eetlepel gebruikt. U kan nog meer figuren maken wanneer u met een vork lijnen trekt doorheen de roomspiraal.
  • Voor de afwerking hoeft u beslist geen room met een hoog vetgehalte te gebruiken: een lichte room (of een zogenaamde culinaire room) zijn even geschikt.

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 263 cal
Koolhydraten 7,4 g
Eiwitten 14,2 g
Vetten 19,6 g

Bron : Colruyt