Ingrediënten voor 4 personen
- 200 g gerookte spekblokjes
- 00 g zalmporties (diepvries)
- 2 preien
- ½ groene selder
- 1 wortel
- ½ plantje verse dille
- 3 vastkokende aardappelen
- 1 ui
- 1 dl lichte Room
- 1 eierdooier
- 1 eetl. boter
- 1 eetl. mosterd
- 2 koffiel. roze bessen (bokaal)
- 3 blokjes visbouillon opgelost in 1,5 l heet water
Voorbereiding
ontdooitijd + 15 min.
- Laat de zalm oppervlakkig ontdooien. Verdeel in blokjes van 2 cm.
- Snipper de ui fijn.
- Snij de preien in ringen en de selder in stukken van 1/2 cm.
- Schil de aardappelen. Snij ze samen met de wortel in blokjes van 1/2 tot 1 cm.
- Snipper de dille fijn (u hebt 2 koffiel. nodig).
- Meng de eidooier met de room, de mosterd en 1 koffiel. dille.
Bereidingswijze
25 min.
- Smelt de boter in een kookpot en bak de spekblokjes krokant.
- Doe er de fijngesnipperde ui, de preiringen en de stukjes selder bij en laat ± 3 min. stoven.
- Giet er de bouillon bij en kruid met 1 koffiel. dille en peper. Voeg de wortel- en aardappelblokjes toe.
- Dek af en laat de soep 10 min. pruttelen op een zacht vuur. Voeg daarna de zalmblokjes toe. Laat 3 à 5 min. garen.
- Roer 1 eetl. soep onder het ei-roommengsel en meng goed onder de soep. Breng indien nodig op smaak met peper en doe er de roze bessen bij.
Afwerking
Werk af met plukjes dille. Geef er naar smaak sneetjes donker brood of stokbrood bij.
Tip
- Kies voor deze soep vastkokende aardappelen, zoals primeur, nicola, charlotte of belle de fontenay.
- Hebt u liever een meer gebonden soep? Voeg dan 10 min. voor het einde van de kooktijd 2 eetl. rijstgriesmeel toe en roer goed.
Lactose vrij
Neem lactosevrije spekreepjes van Herta, Alpro Cuisine light ipv. room en Alpro soya Bakken en Braden ipv boter.