Ingrediënten voor 4 personen
- 12 witte asperges
- 8 tongfilets (= 2 grote tongen)
- ½ citroen
- 0.5 glas droge witte wijn
- peper en zout
Voor de vinaigrette:
- 1 tomaat
- 8 eetlepels lichte room (15 %)
- 2 eetlepels citroensap
- 1 koffielepel peterselie (gehakt)
Voorbereiding
- In geval van diepvriestongen, laat de hondstongfilets ontdooien
- Pel de tomaten, haal ze uit en snij ze in dobbelsteentjes.
Bereidingswijze
25 min. – enkele uren voordien
- Laat de diepgevroren asperges gaar worden in een brede kookpan kokend gezouten water met een scheutje citroensap (zonder deksel, ± 10 min.) (2). Schep de asperges uit de pan en laat ze uitlekken op een keukenhanddoek.
- Leg op elke tongfilet (op het breedste uiteinde van de kant met het vel) 3 stukjes asperge. Snij de asperges af op gelijke hoogte met de tongfilet (de aspergepunten houdt u apart voor de versiering). Rol de tongfilet op vanaf dat brede uiteinde.
- Door de tongfilets met de velkant naar binnen op te rollen, behouden ze hun vorm tijdens het koken.
- Schik de tongrolletjes in een brede kookpan en overgiet ze met 1/2 glas droge witte wijn en een scheutje citroensap. Kruid met peper en zout. Zet het deksel op de pan en laat de tongrolletjes heel zachtjes garen (8 min.) (3) . Zet de pan weg op een koele plaats tot de afwerking.
- Bereid dan de vinaigrette: meng de room zachtjes met het citroensap en de fijngehakte peterselie, met een vork (als u zou kloppen, wordt de saus te dik).
Afwerking
- Zet de pan met de tongrolletjes op een zacht vuur tot ze lauwwarm zijn.
- Schik op elk bord 1 à 2 tongrolletjes. Garneer met de aspergepunten.
- Lepel wat saus op het bord en strooi er enkele dobbelsteentjes tomaat in.
Tip
MICROGOLFOVEN (700 W)
- 5 min. op ontdooistand.
- Leg de diepgevroren asperges in een brede microgolfkom met een bodempje gezouten water met citroensap. Zet 4 min. op volle kracht.
- Laat afgedekt gedurende 7 min. garen op volle kracht.
- Zet gedurende 3 min. op 3/4 kracht.