Voorgerechten

Feestelijk gerecht met schaal en schelpdieren

Gegratineerde kreeft met asperges

Ingrediënten voor 4 personen

Gegratineerde kreeft met asperges, recept van Colruyt
  • 2 kreeften (± 400gram elk)
  • 200 gram grijze garnalen
  • 300 gram asperges
  • 200 gram soepgroenten
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 2 dl room
  • 2 blokjes visbouillon
  • 2 koffielepels tomatenpuree
  • Topaz kruiden:
    • 1 koffielepel cayennepeper
    • 1 koffielepel basilicum
    • 1 mespunt paprika
  • 2 koffielepels citroensap
  • 1 koffielepel cognac
  • Maïzena Express
  • peterselie
  • peper en zout

Voorbereiding

  1. Spoel de kreeft onder heet stromend water, zodat het ijs wegsmelt.
  2. Snij de kerstmaatjes doormidden.
  3. Laat de garnalen ontdooien en dep ze droog.

Bereidingswijze   30 min. – enkele uren voordien

  1. Breng 1 liter water aan de kook in een grote pan, samen met de visbouillon, de soepgroenten, de cayennepeper en de zwarte peper. Laat gedurende 5 minuten koken en leg er de kreeften in. Kook ze gedurende 10 min. op een zacht vuur.
    Haal de kreeften eruit en zeef het kookvocht tot u 2 dl hebt.
  2. Kook ondertussen de diepgevroren asperges ongeveer 12 minuten in licht gezouten water. Laat ze uitlekken en snij ze in stukken van 2 cm. Bewaar 2 dl van het kookvocht.
  3. Voeg de 2 dl kookvocht van de kreeften en de 2 dl kookvocht van de asperges samen en laat het tot de helft inkoken (±7 minuten). Draai het vuur lager en voeg de room toe, met de tomatenpuree, de cognac, het citroensap, de basilicum, de paprika en peper en zout.
  4. De saus goed doorroeren en binden met Maïzena Express. Ondertussen snijdt u de kreeften doormidden:
    Steek een stevig mes in het kruis op de rug. Haal het mes eerst over naar de kop toe, en dan naar achreren. Verwijder de bruine draad, want die is bitter. Maak het vlees voorzichtig los van het pantser en breek de scharen oorzichtig open met een notenkraker.

Afwerking

  • Leg een halve kreeft op elk bord. Schik er enkele kerstomaatjes en stukjes asperges rond en strooi er de garnalen over.
  • Overgiet de kreeft met wat saus, lepel ook wat saus over en tusen de groenten en plaats de borden ± 2 min. onder de grill. Bestrooi met peterselie en dien op met stokbrood.
  • Geef de rest van de saus er apart bij.

More Services


Bijpassende dranken

Wijn
  • Vina Tarapaca,
  • Chardonnay Piritas Vineyard, Chili

Stralende lichtgouden kleur en royale chardonnayneus: verse toast, zuivel, vanille, exotisch fruit (lychee), citroenkruid en fijn gebrand hout. Eén en al finesse en frisheid. Enkel op bestelling.

Wijn
  • La Charmée, Manoir du Chardon
  • A.C. Saint-Véran

Dit is een verfrissende witte bourgogne van de chardonnaydruif. Hij heeft een expressieve neus van toast, acacia en citrusvruchten. De zachte en verfijnde smaak heeft een frisse finale.


Voedingswaarde per persoon

Energy 311 cal
Koolhydraten 8,7 g
Eiwitten 28,6 g
Vetten 17,2 g

Bron : Colruyt