Enkele andere namen voor dit kevertje zijn aardbeibloesem snuitkever, bloemknop afsteker, stengel afsteker, kalander. Het is een bruinzwart snuitkevertje van 2 tot 3 mm lang dat grote schade kan aanrichten maar gelukkig slechts sporadisch voorkomt. Vroeg in het voorjaar vreet de kever links en rechts aan jonge aardbeiblaadjes.
De vrouwtjes leggen per etmaal maar 2 tot 3 eitjes. Na een gaatje in een nog gesloten bloemknop te hebben geprikt wordt er een enkel ei in afgezet. Daarna wordt het gaatje weer dichtgemaakt met een door de kever geproduceerde ’stopverf’. De larve eet zijn knop van binnenuit op en verpopt na enkele weken in de bloemknop. Daarna boort de kever zich via de bloemstengel naar buiten. De knop knikt om en komt niet meer open. Er worden ook wel knoppen afgestoken waarin geen eitjes gelegd werden.De schade treedt op in mei, met een piek eind mei, begin juni. Deze kever houdt van mooi weer en van tuinen die warm en ingesloten zijn of in de nabijheid van struikgewas of bos liggen. De schade is vooral erg bij rassen die in verhouding weinig bloemen hebben (Gorella).
Tegen dat je de schade ziet, is het meestal al te laat. Je kunt kevers proberen af te schrikken door te mulchen met bijvoorbeeld varens of door gesteentemeel te verstuiven. Als je aanzienlijke schade verwacht (en alleen dan), mag je rond april een paar keer spuiten met Pyrethrine Het is een gewasbeschermingsmiddel van natuurlijke oorsprong (G.N.O.\'s). Dit insecticide mag in de biologische landbouw gebruikt worden, omdat het een natuurlijke stof betreft. Ze wordt beschouwd als een van de veiligste insecticiden. Doe dat wel bij open en zonnig weer en niet als het regent. Maar ook dit paardenmiddel is niet steeds effectief. Aangetaste knoppen moet je met steel en al verwijderen voor de larve eruit komt.