Aspergekevers (Crioceris-soorten)

aspergekeverHet aspergehaantje (Crioceris asparagi) is een kever uit de familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Een andere naam is ook wel (blauwe) aspergekever. De larve is wormachtig maar heeft zes duidelijke zwarte pootjes en is bruingrijs van kleur. De larve komt na ongeveer een week uit het ei, vreet zich ongeveer drie weken vol en verpopt in de bodem. Er zijn twee generaties per jaar.

Deze kevertjes en hun vuilgrauwe larven vreten aan het loof en schaven de stengels kaal, vooral de toppen. Hierdoor kan de plant minder voedsel aanmaken en groeit minder snel, al te veel exemplaren kunnen een plant ook helemaal kaal vreten. Gelukkig gaan ze nooit aan de wortels eten.

Bestrijden
aspergekeverDe kevertjes overwinteren in de bovenste grondlaag en in de holle stengelstompen.

Zo gauw de eerste aantasting wordt waargenomen, spuiten met een middel dat rotenon Rotenon wordt gebruikt als pesticide, insecticide en piscicide. Het wordt vooral ingezet ter bestrijding van de poelslak De stof is irriterend voor de ogen, de huid en de luchtwegen. De stof kan effecten hebben op het centraal zenuwstelsel, met als gevolg stuiptrekkingen en een verzwakte ademhaling. Herhaald of langdurig huidcontact kan een huidontsteking veroorzaken. Rotenon kan effecten hebben op de nieren en de lever. of pyrethrineHet is een gewasbeschermingsmiddel van natuurlijke oorsprong (G.N.O.’s). Dit insecticide mag in de biologische landbouw gebruikt worden, omdat het een natuurlijke stof betreft. Ze wordt beschouwd als een van de veiligste insecticiden."> bevat. Doe dat echter alleen in uiterste nood. Crioceris duodecimpunctata

’s Morgens vroeg kan je ze uit de planten schudden en zo vangen en doden, voordat ze hun vleugeltjes openzetten en wegvliegen. Voeren aan kippen heeft geen zin, want die lusten de diertjes niet. Het inzetten van sluipwespen kan ook een afdoend middel zijn.

Look a like

Soms kan je geplaagd zitten met en ander soort kevertje "Crioceris duodecimpunctata".

Dat is een aspergekevertje dat glanzend lichtrood van kleur is en zes zwarte stippen per schild heeft.
Dat kevertje richt veel minder schade aan.