Tripsen (Thysanoptera)

tripsenTripsen (Thysanoptera) zijn kleine, dunne insecten met gerafelde vleugels (vandaar de wetenschappelijke naam Thysanoptera: een combinatie van het Griekse thysanos (rafel) en pteron (vleugel)). Andere vaak gebruikte namen voor tripsen zijn Onweersvliegjes, Onweersbeestje’s of Dondervliegjes. Tripsen voeden zich met sappen uit cellen van verscheidene soorten planten en dieren door gaatjes in de cel te prikken en de inhoud op te zuigen. Veel soorten tripsen worden hierdoor bij boeren gezien als ongedierte omdat ze de gewassen aantasten. Andere soorten tripsen voeden zich met sappen uit andere insecten of mijten en worden nuttig bevonden, terwijl de rest van de soorten zich voedt met sappen uit schimmels. Er zijn tot nu toe zo’n 5000 soorten bekend.

Tripsen zijn zeer klein ( <1 mm in de breedte ) en kunnen niet zo goed vliegen, hoewel ze door thermiek en de wind ook op grote hoogtes kunnen voorkomen. Onder optimale omstandigheden kunnen tripsen zich erg gemakkelijk en snel vermenigvuldigen waardoor mensen ze als storend ervaren en als plaag worden gezien.

Bestrijding
tripsen

De twee meest voorkomende schadelijke soorten trips zijn de tabakstrips (Thrips tabaci) en de Californische trips (Frankliniella occidentalis). Deze kleine, langwerpige insekten schaven aan de opperhuid van de bladeren en zuigen het sap op. Dit kan je merken aan de zilverachtige vlekjes die ze nalaten. In de groententeelt zijn het vooral de erwten, komkommer en paprika die er last van hebben. Maar ook in de teelt van kleinfruit kunt u er last van hebben, bv. bij aardbeien. Zo kan tripsschade aan zeer jonge komkommervruchten misvormde komkommers geven. Bij paprika veroorzaken zij cosmetische schade aan de vruchten nabij de kelk.

Je kan ze bestrijden door te spuiten met malathon, dichloorvos, bromofos of diazinon. Spuit ’s avonds na de bijenvlucht.

In de serre kunnen eventueel roofwantsen worden ingezet.

Leuk om weten

Tripsen staan er om bekend dat ze vaak kleine ruimtes binnendringen. Door hun geringe omvang weten ze vaak in of achter een glasplaat te kruipen. Dood of nog levend komen ze vervolgens nauwelijks meer van hun plaats af. Bijzonder storend kan dit zijn bij TFT-monitoren en LCD-televisies. Zodra ze zich in de ruimte tussen het scherm en de backlight bevinden zijn de schaduwen van de tripsen zichtbaar. Het lijkt dan net of er een aantal dode pixels zich op het scherm bevinden. Tripsen zijn zelf erg moeilijk te verwijderen uit beeldschermen, omdat vaak de garantie vervalt zodra het scherm wordt opengemaakt. Men kan echter proberen de tripsen uit het beeldscherm te lokken door het apparaat uit te schakelen en een sterke lamp bij de ventilatieschachten te houden. Ook kan men proberen voorzichtig te tikken tegen de zijkant van het scherm, zodat de tripsen naar beneden vallen.