Komkommer mozaïekvirus

Dit is een van de meest voorkomende en tevens schadelijkste virusziekten in de moestuin, daar een uitgebreid gamma van waardplanten (waaronder komkommer, courgette, tomaat, enz...) aangetast kan worden, maar ook (on)kruid (zoals: muur, klein kruiskruid, witte en paarse dovenetel, knopkruid en zwarte nachtschade) kan door deze ziekte besmet raken. Het virus wordt over gebracht door groot aantal bladluissoorten, waaronder de groene perzikluis (Myzus persicae). Bladluizen kunnen het virus opnemen door slechts enkele seconden op een zieke plant te zuigen. Als ze vervolgens doorvliegen naar een gezonde plant en deze aanprikken, kan het virus onmiddellijk worden overgedragen. Maar ook via de mens, b. v. door het werken met besmet (snoei-) gereedschap, of via de handen (die eerder een besmette plant hebben vast gehouden). Zijn planten eenmaal besmet met een virus, dan blijven ze dit de rest van hun even. Het virus gaat bij vegetatieve vermeerdering over op de nakomelingen. Een verspreiding via zaad of grond is niet mogelijk.

De ziekte is vooral te herkennen door de lichtgroene tot gele kringen, figuren en vlekken die op het blad verschijnen. Rondom lichtgroene verkleuringen kan een donkerbruine smalle rand zichtbaar zijn. Soms is er sprake van bruine-paarse, necrotische vlekken. Andere symptomen zijn vergelen van de bladnerven en bloemkleurbreking. Vaak treedt er ook groeivermindering en bladmisvorming op. Bij andere gewassen kunnen soortgelijke symptomen ook door ander virussen worden veroorzaakt. De symptomen verdwijnen meestal zodra het blad uitgroeit. Het virus is dan echter niet uit de plant verdwenen.

Preventie

Er bestaan geen chemische middelen om virusziekten te bestrijden. Enkel de virusoverdragers kunt u te lijf gaan. Dus alleen preventie is hier op zijn plaats.

Zodra de eerste virussymptomen te zien zijn moet u de aangetaste planten venietigen. Dat is vooral belangrijk bij komkommer, waar in korte tijd alle planten ziek kunnen worden.

En verder