RoestUrediniomycetes

roest

Roest (Urediniomycetes) vormen een klasse binnen het rijk van de schimmels (Fungi), behorend tot de stam van Basidiomycota.

Roest veroorzaakt ziekten bij planten. De schimmels tasten het blad aan. Ze komen onder andere voor op knoflook, bieten, boontjesgranen, gras en prei.

Roestschimmels zijn planteparasieten met een ingewikkelde levenscyclus. Sommige soorten blijven hun hele leven op dezelfde waardplant, maar anderen emigreren naar een plant van een totaal ander geslacht.

Roest is een zeer gemakkelijk herkenbare schimmelziekte: op de buitenkant van het blad komen gele hoekige vlekken, waardoor dan roestkleurige putjes ontstaan. Het blad gaat verdrogen, maar heeft verder geen schadelijke gevolgen. Van alle schimmelziekten, is roest de minst schadelijke, hij veroorzaakt eerder een onesthetisch zicht dan een schade voor de plant.

Bestrijden

Groenten en kruiden die lijden aan Kaliumgebrek, zijn vatbaarder voor roest dan andere.

Verwijder steeds dode bladeren (zij doen de schimmel overleven) die op de grond liggen. Vermijd in warme perioden om het blad nat te maken bij het begieten. Geef om de drie weken een behandeling met bordelaise pap (met een hoger gehalte aan kopersulfide).

Een kaliumbemesting kan hier ook dikwijls voor redding zorgen. Andere bestrijdingsmethoden pas je beter niet toe. Bij bonen met de ziekte kan je wel spuiten met zineb of maneb.