Bloemkool Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis is een groente die hoort bij het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De bloemkool bestaat uit nog ongedifferentiëerde bloemknoppen, dit in tegenstelling tot broccoli.
Een eenjarig half-winterhard gewas, dat wordt geteeld om het mooie witte bloembeginsel die zich in het hart van de bladeren ontwikkelt. Dat zijn eigenlijk niet meer dan verdikte bloemstengels met onontwikkelde bloemknoppen en hun schutbladeren.
Deze plant is afkomstig uit Cyprus.
Bloemkool kan bijna het hele jaar door worden geteeld, mits je de juiste variëteit voor het juiste moment kiest. Zo heb je weeuwen-, vroege- , zomer-, herfst- en winterteelt.
Bloemkool vraagt een flinke bemesting, omdat anders de kans op te vroege koolvorming, de zogenaamde boorders, bestaat. Zodra de kool te zien is moet deze bedekt worden met blad, omdat anders de kool niet mooi wit blijft maar bruinachtig geel verkleurt.
Het opkweken van bloemkolen gebeurt altijd uit zaad dat je moet voorzaaien om plantjes op te kweken. Bij rechtstreeks zaaien zou je teveel zaad verkwisten.
De opkweek van die plantjes is voor alle teelten gelijk, het enige verschil is dat je sommige soorten onder glas moet zaaien.
Zaai, als de buitentemperatuur nog te koud is in zaaibakjes, anders op een zaaibed buiten. En verspeen de plantjes als ze 4-5 echte blaadjes hebben op een onderlinge afstand van 10 cm of nog beter zet ze in 8 cm potjes. Ongeveer 40 dagen na het zaaien kunnen ze dan op de plaats van bestemming worden gezet, met een onderlinge afstand van 60/70 cm en 60/65 cm in de rij.
De vroegste bloemkolen zijn deze voor de weeuwenteelt. Zaai deze rassen in september in een koude bak, maar ruim genoeg van elkaar, of dun ze uit wanneer ze boven komen, zodat ze de hele winter ter plaatse kunnen blijven. Bescherm in de winter tegen uitdroging tijdens vorstperioden. Vroeg in het voorjaar voldoende luchten en vanaf 15 maart buiten planten op 60 X 60 cm.
SOORT | ZAAI | PLANT | OOGST | AFST. |
---|---|---|---|---|
weeuwen | 15/9 tot 5/10 onder glas |
2de helft maart van het volgend jaar |
eind mei / juni | 60 X 60 |
vroege (vrijsters) | februari onder glas |
2de helft april | half juni/half juli | 60 X 60 |
zomer | april/mei onder glas |
mei/juni | juli/augustus | 60 X 60 |
herfst | mei/juni | half juni/begin augustus | september/november | 65 X 60 |
winter | 15 juni/15juli | augustus | april/mei van het volgende jaar |
70 X65 |
Een niet parasitaire afwijking is "waterziekte", dat zich uit in glazige en later bruinwordende vlekken op de kool.
Teel bloemkool samen met biet, knoflook, ui, salie, tijm en rozemarijn.
Buiten Noord-Holland is knolvoet Plasmodiophora brassicae de belangrijkste ziekte. Daarnaast zijn de schimmelziekten vallers en kankerstronken veroorzaakt door Phoma lingam en valse meeldauw Peronospora parasitica van belang. Aantasting door valse meeldauw veroorzaakt zwartverkleuring van de kool.
De bacterieziekte Xanthomonas campestris veroorzaakt zwartnervigheid.
Rupsaantastingen Llépidoptère door o. a. het Groot koolwitje, Klein koolwitje, koolbladroller, kooluil en koolmot komen veelvuldig voor. Daarnaast komt vaak aantasting voor van de koolvlieg Chortophila brassicae, de koolgalmug en de melige koolluis.
Bloemkool kan je rauw eten, stoven en bakken, maar de beste manier is om hem te stomen. Koken neemt 10 tot 20 minuten in beslag, afhankelijk van de gewenste hardheid van het eindresultaat en de afmeting van de bloemkool. Het is ook mogelijk de bloemkoolroosjes los te snijden van de stronk en die te bakken in een rijkelijke hoeveelheid (olijf)olie. Gebruik daarvoor een grote braadpan of wok met deksel (indien nodig een tikkeltje water toevoegen en kort stomen).
Ook is het mogelijk de bloemkool te frituren door deze eerst door een bloempapje te halen waar kruiden door zijn gemengd: ongeveer 4 minuten om 190°C. Laat je bloemkool op zijn geheel gedurende 5 à 10 minuten in water met zout staan om eventuele rupsen te laten uitkomen.
Bloemkool kan je drie tot zes weken bewaren bij een temperatuur van 0 - 1° C.
Bloemkoolbladeren bevatten meer calcium dan de bloemkool zelf. Dat is een belangrijk mineraal voor gezonde botten en spieren. Je kan ze dus gerust gebruiken in de keuken. Ze geven een goede smaak aan de soep, een wokgerecht of in een stamppot. Een lekker voorgerechtje of snack is, als je ze roosterd in de oven, met een beetje olijfolie, dille en knoflook. Hoe knappiger hoe beter.
Een bloemkool is soms te groot om in één keer op te eten. Geen nood, bloemkool kan je heel goed en wel tot 10 dagen bewaren in de groentenla van de koelkast. Maar je kan hem evengoed bewaren in de diepvries. Even de roosjes snijden en kort blancheren in water met zout. Zo kan je hem tot wel zes maand (liever niet langer) bewaren in de diepvries, niet vergeten de datum te markeren
Bloemkolen zijn heel goed voor je weerstand en uw gezondheid. Ze bevatten vitamine B6, vitamine K, maar ook heel veel vitamine C. Een portie van 100 gram geeft je bijna je dagelijkse behoefte aan deze vitamine. Daar naast zit er ook kalium, calcium, magnesium en ijzer in bloemkool. Deze groente is uitermate goed voor het organisme, vooral als ze rauw worden gegeten, daarenboven geven ze kracht en vitaliteit. Ze verminderen de kans op darm en maagkanker.
Het is tevens een goede bron van foliumzuur. Als u regelmatig bloemkool eet, geven ze een goede bescherming tegen vaatziekten. Maar wist je dat deze bloemkool een echte vezelbom is? Dat is belangrijk voor de spiisvertering maar ze geven ook een langer verzadigingsgevoel en omdat deze groente weinig caloriën aanbrengt is het dus een exellent voedingsmiddel bij een vermageringsdieet.
Bij bloemkool kan door slechte groeiomstandigheden, zoals vochttekort of hoge temperaturen tijdens de groei, doorwas en schift optreden, waardoor de kool er harig uitziet. Bij doorwas groeien de doorgaans witgekleurde schutblaadjes door de kool. Bij schift komen de bloempjes te vroeg uit het bloemscherm te voorschijn.
Bloemkolen zijn groenten die veel water bevatten. Snel invriezen is dan ook van belang. De periode van oogsten speelt ook een belangrijke rol!. Zo bevatten de vroege bloemkolen van mei, juni en juli een hoger watergehalte dan de late bloemkolen. Late bloemkolen zijn dus meer geschikt om in te vriezen. Alle soorten bloemkolen werken hetzelfde met betrekking tot het invriezen.
Maak de bloemetjes los van de schoongemaakte bloemkolen (vries de stelen mee in). Blancheer ze gedurende 2 minuten. Koel ze in een ijsbad en laat ze uitlekken. Schik de bloemetjes naast elkaar op een dienblad. Plaats ze gedurende 3 uur in de diepvriezer. Verpak ze daarna in plastic zakken en stop ze weer in de diepvriezer.
Bloemkolen werden al in de 6de eeuw voor Christus geteeld in Turkije en Egypte. Het was heel lang een exclusief product, door de lastige teelt en de nauwgezette zorgen. Toch is België hierin al meer dan 150 jaar een erkend specialist. Broccoli daarentegen is bij ons nog niet zo lang ingeburgerd. De groente en ook haar naam komen oorspronkelijk uit Italië. Broccoli is zowel verwant met de bloemkool als met de spruit.
De bloemkool is wit van kleur, omdat de bloemknoppen tijdens de groei worden afgedekt met zijn eigen bladeren. De groene, oranje en paarse zijn tijdens de groei meer blootgesteld aan zonlicht, waardoor ze gekleurd zijn. Naast de kleur zijn er weinig verschillen qua smaak en voedingswaarden. Helaas verliezen de kolen wel iets hun kleur door ze te koken.
Bloemkool | |
---|---|
Pas gevormde jonge bloemknop |
|
Taxonomische indeling | |
Rijk | Plantae (Planten) |
Stam | Embryophyta (Landplanten) |
Klasse | Spermatopsida (Zaadplanten) |
Clade | Angiospermae (Bedektzadigen) |
Clade | 'nieuwe' tweezaadlobbigen |
Clade | Malviden |
Orde | Brassicales |
Familie | Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie) |
Geslacht | Brassica (Kool) |
|
23 Kcal 93 gr. water 4,11 gr. koolhydraten 1,84 gr. eiwit 1,86 gr. suikers 0,45 gr. vet 2,30 gr. vezels
Mineralen
16 mg. calcium, Ca 0,32 mg. ijzer, Fe 9 mg. magnesium, Mg 32 mg. fosfor, P 142 mg. kalium, K 242 mg. natrium, Na 0,17 mg. zink, Sn
Vitaminen
0,42 mg. vit. B1 (Thiamine) 0,52 mg. vit. B2 (Riboflavine) 0,17 mg. vit. B6 (Pyrixodine) 44 µg. vit. B11 (Foliumzuur) 44,3 mg. vit. C (Ascorbinezuur)
Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten 4 pers.
Voorbereiding
Saus
Bereiding
Voor mensen die graag minder koolhydraten eten, is de bloemkool een uitkomst. Je kunt haar namelijk goed als vervanger van aardappels, pasta, rijst of couscous eten. En omdat bloemkool neutraal van smaak is – ze wordt wel het ‘blanke canvas’ onder de groente genoemd – smaken bijna alle kruiden er lekker bij. Inspiratie nodig? Dit zijn de lekkerste bereidingswijzen: