De bernagie Borago officinalis, ook vaak komkommerkruid genoemd, is een gemakkelijk herkenbare, ruwharige, eenjarige plant met blauwe bloemen uit de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae), en alle onderdelen van de plant (stengels, bladeren, en bloemknoppen) zijn dan ook bedekt met korte haren. Voor de bladeren geldt dit voor zowel boven- als onderzijde.
De plant wordt 45-90 cm hoog. De dikke stengels zijn vertakt en hol. De bladeren zijn 7-20 cm lang en puntig ovaal van vorm. De onderste bladeren zijn meer eirond en gesteeld, de bovenste meer langwerpig en stengelomvattend.
De bloeitijd valt vanaf mei of juni tot de herfst. De bloem zijn mooi felblauw met een wit hart, met fijne kroonblaadjes en zwarte helmknoppen. Een enkele maal kunnen de bloemen ook roze of wit zijn. De kelk is 0,5 tot 2 cm lang. De hangende bloemen staan in schichten aan het eind van de stengel. De kelkbladen zijn 0,5 tot 1,5 cm lang en puntig van vorm. De meeldraden zijn zo geordend dat er zich een kegel vormt.
Deze plant staat ook uitstekend bovenaan een zonnige helling in uw siertuin, of hoog in een grote rotstuin.
Bernagie groeit op bijna elke gewone grond, maar liefst in goed gedraineerde grond op een zonnige plaats.
Zaai van april rechtstreeks op de plaats van bestemming in ondiepe voren die 30 cm uit elkaar liggen, dun later uit op een onderlinge afstand van 30 cm. Reeds acht weken na het zaaien kan je de jonge bladeren gebruiken. Om steeds vers blad te oogsten kan je vanaf mei regelmatig zaaien, en een laatste maal in september, om in het vroege voorjaar reeds te kunnen oogsten.
Bernagie zaait zichzelf rijkelijk uit, de ongewenste zaailingen kan je beter verwijderen. De plant heeft in principe weinig last van plagen of ziekten.
Als voedsel wordt de plant vooral in het Middellandse Zeegebied gewaardeerd als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten. Ze heeft een komkommerachtige smaak, waaraan ze de naam komkommerkruid dan ook te danken heeft.
Behalve de bloemen worden ook de jonge blaadjes als sla of als spinazie gegeten. Het blad kan je rauw eten in salades of fijn gesneden op de boterham. Je kan het ook meekoken met andere groenten zoals: koolsoorten, snijbiet of stoofsla andijvie enz.
De bloemen kan je gebruiken als eetbare garnering en van verse of gedroogde bloemen kan je heerlijk geurende thee zetten. Ten slotte kunnen de bloemen gebruikt worden om azijn blauw te kleuren.
Bernagie bewaart slechts enkele dagen in de koelkast. Het kruid heeft om geen noemenswaardige voedingswaarde maar bevat wel wat vluchtige olie, harsachtige stoffen en een zoethoudend kleverig sap.
Zowel de bloemen als de bladeren stimuleren de bijnieren. Ze zijn bovendien vochtafdrijvend, koortswerend en bevorderen het zweten. Bernagie kan ook helpen bij reuma of nierontstekingen.
Een aftreksel kan dus enkele malen per dag als thee worden gedronken tegen reuma, nierontstekingen, ter bevordering van urine-afdrijving, en tegen borst- en slijmvliesontstekingen.
Dosering: twee eetlepels bloemen met 1 liter water, even koken en laten trekken. De werking is twijfelachtig. In wijn zouden de bloembladen helpen tegen neerslachtigheid. Reeds bij de Grieken stond de plant om zijn opbeurende werking bekend.
Bernagie- of Borage-olie bevat een hoog gehalte aan Gamma-linoleenzuur (GLA) evenals zink, magnesium, vitamine B6 en biotine.
Dankzij het gamma-linoleenzuur kan het vrouwen die enkele dagen voor hun maandstonden last hebben van neerslachtige en humeurige buien, helpen.
Gebruik alleen de jonge bladeren en bloemen om uw gerechten op smaak te brengen en of te garneren. Ook om te drogen neemt u best jonge bladeren.
Niet gebruiken tijdens de zwangerschap .
Te vermijden omwille van de baarmoederstimulerende werking.