De hazelaar Corylus avellana is een boom uit de berkenfamilie (Betulaceae). Het is een geslacht met vijftien soorten winterharde, bladverliezende, notendragende bomen en heesters. De soorten die om hun noten geteeld worden zijn ook in siervorm te vinden.
De hazelaar is een "naaktbloeier" die reeds bloeit voor de bladeren verschijnen en is afhankelijk van de wind voor bestuiving. De mannelijke katjes geven in hetvoorjaar een sierlijk effect; ze zijn cillindervormig en hangend, en bewegen heen en weer in de wind. De hazelaar is eenhuizig en de kleine, onopvallende vrouwelijke bloemen bloeien in dezelfde tijd en worden in de herfst gevolgd door de noten, die in september en oktober kunnen geplukt worden.
De bladeren van de hazelaar zijn enkelvoudig en veernervig. De bladrand is dubbel gezaagd en er is geen bladschijfinsnijding. Ze hebben de vorm van een omgekeerd ei met een uitsteeksel. De hazelaar wordt tot 6 m hoog en gaat pas na tien jaar vrucht dragen. De boom is van gemiddelde grootte en kan dus een plaatsje vinden in een middelgrote tuin.
De hazelaar groeit op elke goed gedraineerde tuingrond ook op minder vruchtbare of kalkrijk grond. Hij staat het liefst op een zonnige open plaats beschermd tegen te felle oostenwind. Maar ook in de halfschaduw komt hij tot zijn recht.
In het najaar kan je afleggers inleggen die je van de moederplant kunt losmaken eens ze goed ingeworteld zijn, dat is gewoonlijk na een jaar Kweek ze dan nog een jaar of twee verder op een wacht bed alvorens ze op hun plaats van bestemming te zetten.
U kunt ook in oktober of november de zaden in afzonderlijke potten van 10 cm leggen met potgrond van 1 deel turfmolm, 1 deel zand en ½ gram 12-10-18 per liter mengsel. Plaats de potten in een koude bak en kweek ze nadien nog een jaar of twee verder op een wachtbed alvorens ze op hun bestemming te planten. Cultivars met paarse bladeren zijn niet ras-zuiver uit zaad op te kweken.
Plant jonge exemplaren van de hazelaar tussen oktober en maart op een onderlinge afstand van 4 tot 5 meter. Snoei de plant tot op een hoogte van ongeveer 45 cm; zo ontwikkelen ze zich tot struiken met vijf tot zes hoofdtakken.
Houd gedurende het ganse groeiseizoen het onkruid in bedwang. Als de vruchtomhulsels bruin beginnen te kleuren, kunnen de noten verzameld worden. Leg ze eerst enkele dagen op een droge luchtige plaats alvorens ze op te bergen.
De eerste paar jaar na het planten moet steeds de helft van de nieuwe scheuten worden weggesnoeid, om de struik in vorm te krijgen en om de vorming van zijtakken te bevorderen. Eens de zijtakken na vier of vijf jaar beginnen bloeien, moeten de oude takken na de bloei tot op stevig hout worden ingekort. Dat bevordert weer de groei van nieuwe zijtakken.
Laat de niet gesnoeide doorgeschoten zijtakken van het voorgaande jaar met rust, daar hieraan de noten komen.Verwijder aan het eind van de zomer alle sterke scheuten die in het hart van de struik zijn gevormd; neem ze zo dicht mogelijk bij de grond weg.
De bladeren van de hazelaar worden soms aangevreten door rupsen Lépidoptère, terwijl ook sommige kevers gaten boren in de schillen en de noten aanvreten en ook de bladeren beschadigen. Een galmijt Eriophyidae, de hazelaarrondknopmijt overwinterd in de knoppen en doet deze opzwellen. De aangetaste knoppen lopen niet uit. De boom wordt ook geplaagd door de hazelnootboorder (Curculio nucum), deze kever legt zijn eitjes in de jonge hazelnoten waar de larven het vruchtvlees opeten.
Na aantsting door kevers kan zich een vruchtrotschimmel ontwikkelen, waardoor de noten in juli en augustus voortijdig afvallen. De grauwe schimmel Botrytis cinerea is de oorzaak dat scheuten van buitenaf afsterven; de vruchtlichamen van de schimmel verschijnen aan de basis van het dode hout als grijsbruine, kussenachtige fluwelige puistjes. Honingzwam doet de bomen snel afsterven en meeldauw Oidium tast de jonge blaadjes en bloemen aan, en veroorzaakt aan de onderzijde van de bladeren witte, poederige vlekken.
De hazelnoot behoort tot de allergezondste noten die groeien op planeet aarde. De hazelnoot hoort samen met walnoten, pecannoten, amandelen en pistachenoten thuis in de top 5 van meest gezonde noten. Hazelnoten bevatten onder andere linolzuur. Hazelnoten zijn een bron van vitamine E. Een handvol bevat ongeveer 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Hiernaast bevatten ze veel energie (682 kcal per 100 gram), voornamelijk in de vorm van onverzadigde vetzuren.
Hazelnoten kunt u zo uit de hand eten (eerst even de schil verwijderen natuurlijk). Maar in combinatie met chocolade komen ze nog beter tot hun recht. Ook als "borrelnootje" kunnen ze een gezonde versnapering zijn.
Hazelnoten zijn een uitstekende voedsel voor het brein omdat er magnesium en Proanthocyanidine in zit. Deze antioxidant komt ook voor in cacao, druivensap, zwarte thee en groene thee. Proanthocyanidine kan de bloed-hersenbarrière doorbreken waardoor ook de minuscule bloedvaatjes in de hersenen worden voorzien van deze stof. Zoals alle fytonutriënten heeft ook deze stof meerdere geneeskrachtige kanten. Zo helpt het ook bij menstruatieklachten, helpt het darmkanker voorkomen, en is het een antioxidant wat 20 keer zo sterk werkt als vitamine C. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen die schade aanrichten in het DNA van lichaamscellen.
Van hazelnoot wordt ook een olie gemaakt waar je prima in kunt bakken. Deze olie helpt ook goed tegen een droge huid. Hazelnootolie wordt ook gebruikt in aromatherapie. De olie van hazelnoot is een goede olie die het zogenaamd slechte LDL cholesterol doet verlagen.
Hazelnoot | |
---|---|
Mannelijke bloeiwijze (katjes) |
|
Taxonomische indeling | |
Rijk | Plantae (Planten) |
Stam | Embryophyta (Landplanten) |
Klasse | Spermatopsida (Zaadplanten) |
Clade | Angiospermae (Bedektzadigen) |
Clade | 'nieuwe' tweezaadlobbigen |
Clade | Fabiden |
Orde | Fagales |
Familie | Betulaceae (Berkenfamilie) |
geslacht | Corylus |
|
667 Kcal 4,2 gr. water 10,6 gr. koolhydraten 14,2 gr. eiwit 8,5 gr. suikers 62,5 gr. vet 7,5 gr. vezels
Mineralen
220 mg. calcium, Ca 3,80 mg. ijzer, Fe 150 mg. magnesium, Mg 300 mg fosfor, P 650 mg. kalium, K 2 mg. natrium, Na 1,90 mg. zink, Sn 1,30 mg. koper Cu
Vitaminen
0,03 mg. vit. B1 (Thiamine) 0,02 mg. vit. B2 (Riboflavine) 0,45 mg. vit. B6 (Pyrixodine) 50 µg. vit. B11 (Foliumzuur) 3 mg. vit. C (Ascorbine)
Ingrediënten
Bereiding
Bron : Ah allerhande recepten
Ingrediënten
Bereiding
Tip
Voor een mooiere presentatie: halveer de sperziebonen in de lengte. Verkort de kooktijd dan wel met 2 minuten.
Ingrediënten
Bereiding