De kruisbes Ribes uva-crispa, ook wel stekelbes, stekelbeier, klapbes of knoeper genoemd, behoort evenals de aalbes (Ribes rubrum), de alpenbes Ribes alpinum en de zwarte bes Ribes nigrum tot de ribesfamilie (Grossulariaceae). Kruisbessen zijn zelfbestuivers. In Vlaanderen is echter de term 'stekelbes' algemeen gangbaar, de kruisbes vormt dan ook een stekelige struik.
Naast de teelt komt de kruisbes in Nederland ook in het wild voor. In het wild komt de kruisbes voor op vochtige, matig voedselrijke, kalkhoudende grond op kapvlakten, onder struikgewas en op open plaatsen in het bos.
De struik wordt 0,6-1,2 meter hoog en heeft gestekelde takken. De bladeren zijn rondachtig en drie- tot vijfbladinsnijdinglobbig. De bladsteel en de onderkant van het blad zijn zacht behaard.
De kruisbes bloeit in april met groenachtige of vuilpaarse bloemen. De kelkbuis is klokvormig en de langwerpige kelkslippen zijn teruggeslagen. De kelk heeft dezelfde kleur als de kroonbladen. De kruisbes wordt bestoven door insecten en kan vruchtzetten met eigen stuifmeel (zelfbestuivend).
De vrucht is een kale of met klierachtige borstels bezette bes en heeft rijp een groene, gele, rode of roodpaarse kleur.
Kruisbessen groeien zowel in de zon als op een licht beschaduwde plaats. Alhoewel de struik op schaduwrijke plaatsen meer te lijden kan hebben van meeldauw. Plant daar dus uitsluitend rassen die hiertegen beter bestand zijn.
Kruisbessen worden in principe vermeerderd via hielstekken. Hielstekken zijn eenjarige scheuten die aan hun voet een schijfje tweejarig hout meedragen, het hieltje. Dat kleine stukje tweejarig hout bevordert de wortelgroei. Hielstekken neem je rond september, als de struik nog blad draagt. Trek daarvoor sterke jonge scheuten van ongeveer 30 cm van de struik er zorg voor dragend dat er een stukje van het tweejarige hout meekomt. Snij het wondvlak mooi glad met een scherp mes, verwijder de bladeren van de stek en plant hem ongeveer 20 cm diep op het kweekbed. Wilt u vermijden dat er later grondscheuten aan de plant komen, verwijder dan ook eerst alle knoppen van het deel dat onder de grond komt te zitten.
Maak het perceel waar u kruisbessen wilt planten vooraf onkruidvrij, en maak de grond zeer diep (40 cm) los. Plant de jonge struiken in het najaar in een ruim plantgat, maar zet ze niet dieper dan ze op het kweekbed stonden. Druk ze na het planten goed aan en breng een flinke mulchlaag aan.
Hou het perceel steeds goed onkruid vrij. Omdat ook de kruisbes oppervlakkige wortels heeft, is het schoffelen ten zeerste af teraden. Daarom doet u er beter aan om op geregelde tijdstippen de mulchlaag bij te vullen, zo kan je het weinige onkruid dat daar door groeit gemakkelijker met de hand verwijderen.
Kruisbessen groeien eerder schuin dan recht omhoog. Daarbij komt dat kruisbessen hoofdzakelijk bloeien op eenjarig hout, dus op het hout van het jaar voordien.
Kruisbes kun je rijp plukken en gelijk opeten. Maar je kunt ze ook vroeger plukken, vanaf juni. Dan kun je ze stoven of verwerken in kruisbessentaart. Dat is werkelijk een lekkernij.
Als de bessen min of meer mals aanvoelen, zijn ze rijp. Als je ze te vroeg plukt, zijn ze zuur. Omdat niet alle bessen gelijk rijp zijn, zult u gedurende enkele weken toch een paar keer per week moeten plukken. Een volwassen struik geeft een opbrengst van 3 tot 4 kg.
De onrijpe vruchten zijn een uitstekend verdikkingsmiddel voor jams met andere vruchten. Laat de onrijpe vruchten een kwartiertje doorkoken in een beetje water, laat de moes uitlekken in een kaasdoek die je in een zeef hangt. Het uitgelekte sap is pectinerijk. Bewaar het door pasteurisatie in potjes met schroefdeksel.
Stekelbessen kan je bewaren door te pasteuriseren of er jam van te maken. Sommigen maken er wijn van.
Kruisbessen hebben een hoog vitamine C-gehalte.
Mensen die met voedsel supplementen bezig zijn, hebben een vernieuwde interesse voor de kruisbessen vanwege hun hoge gehalte aan vitamines, mineralen, anti-oxidantia enz…
Let op bij het plukken of snoeien voor de scherpe stekels aan de takken.
Kruisbes | |
---|---|
Rijpe bessen |
|
Taxonomische indeling | |
Rijk | Plantae (Planten) |
Stam | Embryophyta (Landplanten) |
Klasse | Spermatopsida (Zaadplanten) |
Clade | Angiospermae (Bedektzadigen) |
Clade | 'nieuwe' tweezaadlobbigen |
Clade | Fabiden |
Orde | Saxifrages |
Familie | Grossulariaceae (Ribesfamlie) |
geslacht | Ribes |
geslacht | Malus (Appel) |
|
36 Kcal 90 gr. water 8 gr. koolhydraten 1 gr. eiwit 7,8 gr. suikers 0,0 gr. vezels
Mineralen
30 mg. calcium, Ca 1,0 mg. ijzer, Fe 10 mg. magnesium, Mg 30 mg. fosfor, P 200 mg. kalium, K 5 mg. natrium, Na 0,10 mg. zink, Sn 0,05 mg. koper, Cu
Vitaminen
0,01 mg vit. A (Retinol) 0,02 mg. vit. B1 (Thiamine) 0,01 mg. vit. B2 (Riboflavine) 0,08 mg. vit. B6 (Pyrixodine) 6 µg. vit. B11 (Foliumzuur) 30 mg. vit. C (Ascorbinezuur)
Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
Bereiding