De mispel Mespilus germanica is een boom uit de rozenfamilie (Rosaceae), die eigenaardige vruchten voortbrengt. De mispel is een niet goed gekende vrucht, die tegenwoordig toch weer wat aan populariteit aan het winnen is.
De mispelboom werd reeds meer dan drieduizend jaar geleden aangeplant rond de Kaspische Zee, waar zijn oorsprong is. Later werd hij door de Romeinen over gans Europa verspreid.
Het is een gemiddeld kleine boom die ongeveer 4 à 6 meter hoog wordt. In mei en juni bloeit hij met 4 - 5 cm grote, witte bloemen. De eigenaardige kleine, goudbruine vruchten lijken op het eerste zicht op grote rozenbottels. Ze worden eind oktober, begin november geoogst, maar hebben dan meestal nog een wrange smaak. Pas na een paar vriesnachtjes worden ze mooi bruin en zijn ze veel smakelijker om te eten.
De mispel groeit op elke grondsoort, zolang de grondwaterstand niet te hoog is. Maar de grond mag dan ook weer niet te droog zijn. De mispel vraagt eigenlijk geen bemesting, bedek de grond beter met compost of afgevallen bladeren.
Plant de mispelaar tussen november en maart, en houdt een plantafstand van 4 à 5 meter als u meer dan één boom plant. Trouwens de mispel is zelffertiel, met slechts één boom hebt u dus zeker al vruchten.
Indien de boom die u kocht een geënt exemplaar is, zorg er dan voor dat de entplaats te herkennen aan de verdikking of knobbel op de stam boven de grond blijft.
Ondanks al uw goede zorgen kunnen toch enkele plagen uw mispelboom lastigvallen.
De mispel wordt zelden of nooit geplaagd door ziekten. Uitzonderlijk is er toch enige schade mogelijk van rupsen Lépidoptère, monilia-rot Monilinia fructigena, meeldauw Oïdium, bladvalziekte Drepanopeziza ribis en bacterievuur
Mispels kunnen gemakkelijk gevormd worden als struik of hoogstam. De struikvorm is de gemakkelijkste, u kunt dan na het planten de boom gewoon laten groeien. De mispel bloeit op tweejarig hout, dus op takken die het jaar voordien gevormd zijn. De snoei beperkt zich dan ook meestal tot het wegknippen van dode takken. Wanneer de boom te vol wordt, snoeit u takken die elkaar kruisen of die te dicht op elkaar staan, helemaal weg. Dus geen stompjes laten staan.
De beste tijd om de mispel te snoeien is de winter, wanneer de plant in rust is.
De mispel is een eigenaardige vrucht. Hij is immers op zijn best als hij overrijp of bijna rot is. Als u dus mooie mispels ziet liggen in de winkel, kunt u die natuurlijk wel kopen, maar eigenlijk nog niet eten.
Daarom is het beter de mispel te plukken eind oktober begin november, wanneer er dus enkele vriesnachten zijn over gegaan. Laat de vrucht dan nog enkele weken onderste boven op een koele plaats liggen. De vruchten worden dan bruiner en zachter en krijgen een zoetzure smaak.
Wilt het echt niet vriezen 's nachts, dan kunt u de vruchten ook een paar dagen in de diepvriezer (op -2 à -4°C)bewaren.
Rijpe mispels zijn goed geschikt om te worden geconfijt of verwerkt tot gelei en vruchtenwijn. Maar de verse, stevige en onrijpe vruchten kunnen ook heel goed worden verwerkt in bloemstukken.
Mispels zijn erg gezonde vruchten, ze bevatten immers veel mineralen, tannine, organische zuren (vooral appelzuur), voedingsvezels en antioxidanten.
De mispel heeft een enigszins laxerende werking, eet er niet te veel, want u kunt er duizelig van worden. Ze hebben een genezende werking bij bloedingen en spijsverteringsproblemen, en verlichten menstruatiepijnen.
De mispelboom is een pollenvriendelijke plant, en kan dus zonder probleem in uw tuin als je allergisch bent aan pollen.
Mispel | |
---|---|
Bijna rijpe vrucht |
|
Taxonomische indeling | |
Rijk | Plantae (Planten) |
Stam | Embryophyta (Landplanten) |
Klasse | Spermatopsida (Zaadplanten) |
Clade | Angiospermae (Bedektzadigen) |
Clade | 'nieuwe' tweezaadlobbigen |
Clade | Fabiden |
Orde | Rosales |
Familie | Rosaceae (Rozenfamlie) |
geslacht | Mespilus (Mispel) |
|
95 Kcal 21,3 gr. koolhydraten 0,80 gr. eiwit 0,80 gr. vet
Ingrediënten
Bereiding
De flensjes
Ingrediënten
Bereiding
Tip:
Deze gelei is heel lekker bij wild en gevogelte, maar ook op toast of droge cake.