Mispel

Mespilus germanica

De mispel Mespilus germanica is een boom uit de rozenfamilie (Rosaceae), die eigenaardige vruchten voortbrengt. De mispel is een niet goed gekende vrucht, die tegenwoordig toch weer wat aan populariteit aan het winnen is.

De mispelboom werd reeds meer dan drieduizend jaar geleden aangeplant rond de Kaspische Zee, waar zijn oorsprong is. Later werd hij door de Romeinen over gans Europa verspreid.

Het is een gemiddeld kleine boom die ongeveer 4 à 6 meter hoog wordt. In mei en juni bloeit hij met 4 - 5 cm grote, witte bloemen. De eigenaardige kleine, goudbruine vruchten lijken op het eerste zicht op grote rozenbottels. Ze worden eind oktober, begin november geoogst, maar hebben dan meestal nog een wrange smaak. Pas na een paar vriesnachtjes worden ze mooi bruin en zijn ze veel smakelijker om te eten.

De mispel groeit op elke grondsoort, zolang de grondwaterstand niet te hoog is. Maar de grond mag dan ook weer niet te droog zijn. De mispel vraagt eigenlijk geen bemesting, bedek de grond beter met compost of afgevallen bladeren.

Plant de mispelaar tussen november en maart, en houdt een plantafstand van 4 à 5 meter als u meer dan één boom plant. Trouwens de mispel is zelffertiel, met slechts één boom hebt u dus zeker al vruchten.

Indien de boom die u kocht een geënt exemplaar is, zorg er dan voor dat de entplaats te herkennen aan de verdikking of knobbel op de stam boven de grond blijft.

Ondanks al uw goede zorgen kunnen toch enkele plagen uw mispelboom lastigvallen.

De mispel wordt zelden of nooit geplaagd door ziekten. Uitzonderlijk is er toch enige schade mogelijk van rupsen Lépidoptère, monilia-rot Monilinia fructigena, meeldauw Oïdium, bladvalziekte Drepanopeziza ribis en bacterievuur

Mispels kunnen gemakkelijk gevormd worden als struik of hoogstam. De struikvorm is de gemakkelijkste, u kunt dan na het planten de boom gewoon laten groeien. De mispel bloeit op tweejarig hout, dus op takken die het jaar voordien gevormd zijn. De snoei beperkt zich dan ook meestal tot het wegknippen van dode takken. Wanneer de boom te vol wordt, snoeit u takken die elkaar kruisen of die te dicht op elkaar staan, helemaal weg. Dus geen stompjes laten staan.

De beste tijd om de mispel te snoeien is de winter, wanneer de plant in rust is.

De mispel is een eigenaardige vrucht. Hij is immers op zijn best als hij overrijp of bijna rot is. Als u dus mooie mispels ziet liggen in de winkel, kunt u die natuurlijk wel kopen, maar eigenlijk nog niet eten.

Daarom is het beter de mispel te plukken eind oktober begin november, wanneer er dus enkele vriesnachten zijn over gegaan. Laat de vrucht dan nog enkele weken onderste boven op een koele plaats liggen. De vruchten worden dan bruiner en zachter en krijgen een zoetzure smaak.

Wilt het echt niet vriezen 's nachts, dan kunt u de vruchten ook een paar dagen in de diepvriezer (op -2 à -4°C)bewaren.

Rijpe mispels zijn goed geschikt om te worden geconfijt of verwerkt tot gelei en vruchtenwijn. Maar de verse, stevige en onrijpe vruchten kunnen ook heel goed worden verwerkt in bloemstukken.

Mispels zijn erg gezonde vruchten, ze bevatten immers veel mineralen, tannine, organische zuren (vooral appelzuur), voedingsvezels en antioxidanten.

De mispel heeft een enigszins laxerende werking, eet er niet te veel, want u kunt er duizelig van worden. Ze hebben een genezende werking bij bloedingen en spijsverteringsproblemen, en verlichten menstruatiepijnen.

De mispelboom is een pollenvriendelijke plant, en kan dus zonder probleem in uw tuin als je allergisch bent aan pollen.

Leuk om weten

In andere talen
  • FRANÇAIS : Néflier
  • DEUTSCH : Mispel
  • ENGLISH : Medlar
  • ITALIANO : Nespolo Comune
  • ESPAÑOL : NÍspero europeo
  • DANSK: Brombær
  • POLSKI: Jeżyna
  • NORSK: Bjørnebærslekta
  • SVENSKA: Hallonsläktet
Meest geteelde rassen
  • Hollandse reuzenmispel:
    Een ras dat met grote zoetgeurende bloemen bloeit.
  • Bredase reus:
    Levert grote, ruwe, dofbruine vruchten.
  • Nottingham:
    Is een kleine struik, maar levert veel vruchten, is dus goed geschikt om in kleine stadstuinen te planten.
  • Westerveld:
    is een rijkdragend ras met middelgrote bruine vruchten.

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Mispel
Bijna rijpe vrucht

Bijna rijpe vrucht

Taxonomische indeling
Rijk Plantae (Planten)
Stam Embryophyta (Landplanten)
Klasse Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade Angiospermae (Bedektzadigen)
Clade 'nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade Fabiden
Orde Rosales
Familie Rosaceae (Rozenfamlie)
geslacht Mespilus (Mispel)
Mespilus germanica

Voedingswaarde
per 100 gram
95   Kcal
21,3 gr. koolhydraten
0,80 gr. eiwit
0,80 gr. vet
                     

Recepten

Krokante flensjes met een mousse van mispels

Ingrediënten

  • 1/2 dl melk
  • 150 gr. bloem
  • 3 eieren
  • 250 gr. platte kaas
  • 3 dl. suikersiroop
  • 2 kaneelstokken
  • zwarte peper
  • 4 appels Schone van Boskoop
  • 150 gr. suiker
  • 5 kg. mispels
  • 2 sinaasappelen
  • 2 dl. room
  • 1 citroen
  • 2 soeplepels Luikse siroop

Bereiding

  1. Doe de mispels, de in grote stukken gesneden gewassen sinaasappels en de kaneelstokken in een stoofpot. De ingrediënten onder water zetten en onder deksel 3 uur laten koken. Haal de inhoud door een zeef met een neteldoek.
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe de appels, suiker en het vocht van de mispels in een pan en kook de appels gaar.
  3. Mix de ingrediënten, laat de massa in de koelkast opstijven en spatel er 2 dl geklopte room door.

De flensjes

  1. Meng bloem met eieren, melk en een snuifje zout. Laat het beslag een uurtje rusten en bak dunne pannenkoekjes. Droog de pannenkoekjes in de oven. Maak de sorbet
  2. Meng platte kaas met suikersiroop en een weinig citroensap. Draai het mengsel in een machine tot een sorbet.
  3. De mousse van mispels en de sorbet in twee verschillende spuitzakken doen.
  4. Bouw torentjes van laagjes pannenkoek, sorbet en mousse van mispel en appel.
  5. Giet saus van opgewarmde en met water aangelengde Luikse siroop rond de constructies.
Mispelgelei met dragon
Mipelgelei met dragon

Ingrediënten

  • 1 kg. rijpe mispels
  • sap van ½ citroen
  • 1 kg. Geleisuiker
  • ± 8 dragonblaadjes

Bereiding

  1. Was de mispels en breng ze al roerend aan de kook samen met 0.25l water en het sap van de helft van de citroen.
  2. Laat de mispels ongeveer een uur sudderen op een laag vuur tot ze heel zacht zijn.
    Giet ze dan in een filterzak en laat ze een hele nacht uitlekken.
  3. Weeg het gefilterde sap en breng het opnieuw aan de kook, samen methet resterende citroensap en de suiker.
    Volg de instructies op de verpakking van de geleersuikernauwgezet.
  4. Giet de gelei in schone potten en leg in elke pot twee blaadjes dragon.
  5. Sluit de potten en zet ze enkele minuten op hun kop zodat de lucht eruit kan en ze langer goed blijven.

Tip:

Deze gelei is heel lekker bij wild en gevogelte, maar ook op toast of droge cake.