Augurk

Cucumis sativus

Augurken of komkommers? Eigenlijk is dat hetzelfde. De augurk is een vrucht van de plant Cucumis sativus uit de komkommerfamilie. Augurken worden altijd ingelegd in azijn en/of pekel met eventueel nog enkele andere kruiden.

Augurken worden eigenlijk nooit rauw gegeten, want rauw hebben ze geen enkele smaak. Het zijn niet de gemakkelijkste planten om zelf te telen maar toch de moeite waard om het eens te proberen want ze geven weel een mooie opbrengst.

Enkele bekende rassen zijn : Cornichons de Paris, Baribon F1, Capra F1, Kleine scherpe groene, Profi F1, Hokus Diamant F1, Northern Picklin en Boston Pickling. De zaden van deze rassen zijn te koop in online winkels, maar sommige zal je zeker ook wel in tuincentra vinden in uw buurt.

Bij teelt in een serre kan je tussen eind maart en begin mei voorzaaien bij 21-25°C om uit te planten in de kas tussen eind april en eind mei. Voor buitenteelt kan je beginnen met voorzaaien binnenshuis in 8 cm potjes en ± 1 cm diep tussen mei en begin juni, deze zaailingen kan je dan buiten planten tussen eind mei en eind juni. Let er evenwel op dat je een ras gekozen hebt dat geschikt is voor buitenteelt. Het kiemen kan tot 10 dagen duren.

Plant ze buiten op een zonnige plaats in goede zand-, leem- of kleigrond die vochthoudend maar toch waterdoorlatend is. Nooit buiten planten voor 15 mei wegens gevaar op nachtvorst.

Ideaal is het om te planten op een bed met minsten 15 cm stalmest of compost onder. Op rijen van 1,25 m en 60 cm in de rij. Toppen als ze zeven bladeren hebben en de mannelijke bloemen niet verwijderen. Ruim water geven, maar voorzichtig zodat de wortels niet worden weggespoeld of in het water blijven staan.

Jan kan de planten laten kruipen langs de grond, of je kan ze langs bijvoorbeeld gaas of een hekwerk wilt laten klimmen. Die laatste manier heeft de voorkeur: omdat de planten sneller opdrogen na regen, en omdat ze zo minder ruimte innemen en een betere opbrengst geven. Bij de kruipende wijze moet je regelmatig zien dat de stengels mooi verspreid liggen over de grond. Bij de klimmende teelt moet je de ranken wel regelmatig opbinden (en dan bij voorkeur naar verschillende richtingen aan het hekwerk zodat de stengels zich verspreiden over het hek en er zo zoveel mogelijk ruimte is voor bladeren, bloemen en augurken.

De vrucht wordt geoogst als deze nog donkergroen is. Een rijpe vrucht verkleurt naar geelgroen. Oogst dus zeer regelmatig om de twee dagen of zelfs dagelijks indien nodig zodat je de vruchten zeker niet te rijp laat worden. Regelmatig plukken stimuleert de plant ook om steeds nieuwe vruchten aan te maken.

Het kan gebeuren dat je planten gele blaadjes krijgen. Geen paniek, dat is meestal niet zo erg, het is namelijk zo dat zodra een plant zaadjes, bloemen of vruchten ontwikkelt de plant automatisch alle energie zal steken in het groeiproces dat bijdraagt in het zorgen van nakomelingen. Hierdoor zal de kleur veranderen van groen naar geel.

Na het uitplanten is het vooral uitkijken naar slakken en pissebedden die je planten komen aanvallen. Maar na enkele weken vinden die de plant niet meer lekker.

Verder is het vooral opletten voorechte meeldauw Oidium, en valse meeldauw dikwijls veroorzaakt doordat de bladeren niet snel genoeg kunnen opdrogen.

Goede buren voor augurk zijn : andijvie, bonen, erwten, maïs, sla, oost-indische kers en spinazie. Maar aardappelen, tomaat, aubergine of paprika zet je beter niet in de nabijheid.

Vers geplukte augurken kan je in een afgesloten bakje tot vier dagen bewaren in de groentenlade van de koelkast. Als je dan voldoende vruchten hebt kan je ze inmaken.

Augurken zijn lekkere frisse smaakmakers. Ingemaakte augurken kun je zo eten als tussendoortje of als tafelzuur. Je kunt ze ook gebruiken in gemende salades of in hartige gerechten

Bieslook, dille, dragon, munt en pimpernel zijn kruiden die goed bij komkommer passen.

Zelf augurken inmaken

Benodigdheden

  • 1 kg kleine onbeschadigde augurken
  • 100 g sjalotten
  • 100 ml azijn
  • 20 g verse mierikswortel
  • 50 g zout
  • 90 g suiker
  • ½ el peperkorrels
  • 1 el mosterdzaad
  • 2 takjes dragon
  • 1 bloem van de dilleplant
  • laulierblaadjes

Bereiding

  1. Maak de augurken onder stromend water met een borstel goed schoon. Snijd de steeltjes kort af en leg de augurken in een kom.
  2. Los het zout al roerende op in 0,75 l koud water. Giet het zoute water over de augurken zodat ze helemaal bedekt zijn. Laat de augurken afgedekt minimaal 2 dagen rusten op een koele plaats.
  3. Spoel schone potten uit met heet water. Zet de potten omgekeerd op een theedoek. Haal de augurken uit het vocht, spoel ze goed af en dep ze droog.
  4. Pel de sjalotten en snijd ze in ringen. Schil de mierikswortel en snijd hem in kleine blokjes. Was de kruiden en schud ze droog. Stop alles afwisselend met de augurken, de laurierblaadjes, het mosterdzaad en de peperkorrels dicht op elkaar in de schone potten.
  5. Breng voor het azijnzuur ½ l water, de inmaakazijn en de suiker aan de kook. Neem de pan van het vuur. Giet het azijnzuur in de potten zodat alles helemaal bedekt is.
  6. Sluit de potten direct. Wanneer het deksel naar binnen trekt is er een vacuüm ontstaan en zijn de potten goed gesloten. Laat de augurken op een koele plaats minimaal 4 weken trekken. Bewaar de augurken op een koele plaats.

Leuk om weten

Leuk om weten

In onze taal staat de augurk symbool voor zuur, vergelijkbaar met een zuurpruim.

Een augurk die nog niet is ingemaakt, is saai en smakeloos. Wanneer over iemand gezegd wordt dat hij het inlevingsvermogen van een droge augurk heeft, bedoelt de spreker te zeggen dat de persoon in kwestie fantasieloos en saai is.

"Strijkijzer, jas en augurk, samen in de snurk" is een oud Brabants gezegde. Het is een metafoor voor het goede leven: de augurk is een typisch Esbeeks symbool voor overdaad. Het totale spreekwoord wordt in Tilburg gebruikt om aan te duiden dat de planten dringend water nodig hebben. "In de snurk" betekent ook dat iemand boven een winkel woont.

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Komkommer
Bloesems van de komkommer

Bloesems van de augurk

Taxonomische indeling
Rijk Plantea (Planten)
Stam Embryophyta (Landplanten)
Klasse Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade Angiospermae (Bedektzadigen)
Clade 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade Fabiden
Orde Cucurbitales
Familie Cucurbitaceae (Komkommerfamilie)
Geslacht Cucumis (Pittenkruid)
Cucumis sativus

Voedingswaarde
per 100 gram gekookt
8     Kcal
94,73 gr. water
1,30  gr. koolhydraten
0,60  gr. eiwit
2     gr. suikers
0,20  gr. vet
1,20  gr. vezels
                     

Mineralen

15   mg. calcium, Ca
4,5  mg. ijzer, Fe
10   mg. magnesium, Mg
25   mg. fosfor, P
150  mg. kalium, K
350  mg. natrium, Na
0,20 mg. zink, Sn
0,04 mg. koper, Cu
                     

Vitaminen

0,01 mg. vit. A (Retinol)
0,02 mg. vit. B1 (Thiamine)
0,03 mg. vit. B2 (Riboflavine)
0,03 mg. vit. B6 (Pyrixodine)
4    µg. vit. B11 (Foliumzuur)
7,50 mg. vit. C (Ascorbinezuur)
                     
In andere talen
  • FRANÇAIS: Cornichon
  • DEUTCH: Gewürzgurke
  • ENGLISH: Pickled cucumber
  • ITALIANO: Cetrioli sottaceto
  • ESPAÑOL: Pepinillo
  • DANSK: Agurkesalat
  • POLSKI: Ogórek konserwowy
  • NORSK: Sylteagurk
  • SVENSKA: Ättiksgurka

Recepten

Borrelhapjes met paprika

Ingrediënten 8 pers.

  • 2 augurken
  • 1 bosuitjes
  • 2 gegrilde paprika's

Bereiding

  1. Laat de paprika's afkoelen en snijd ze in 4 stukken.
  2. Was het bosuitje en snijd het in de lengte in 8 repen
  3. Snijd elke augurk in vieren
  4. Leg op ieder stuk paprika een reepje bosui en een stukje augurk
  5. Rol de paprika voorzichtig op en steek ze vast met een cocktailprikker
Augurkensoep

Ingrediënten 4 pers.

  • 2 uien
  • 200 g prei
  • 200 gr wortelen
  • 1,2 kg verse augurken
  • 2 blokjes kippebouillon
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 aardappelen
  • 1 glas witte wijn
  • peper
  • vers chili
  • verse peterselie

Bereidingswijze

  1. alle groenten in kleine stukjes snijden.
  2. uien en knoflook laten garen gedurende 5 minuutjes.
  3. aardappelen, wortelen, prei, augurken en water toevoegen.
  4. kippebouillon en peper toevoegen.
  5. alles ongev 30 minuten laten koken.
  6. alles mixen met staafmixer.
  7. chilli in kleine stukjes (opgelet-niet te veel).
  8. peterselie snipperen.
  9. chilli, peterselie en witte wijn toevoegen en nog een tiental minuten laten doorkoken.

Bron : Solo open kitchen