Broccoli

Brassica oleracea

Broccoli Brassica oleracea convar. botrytis var. cymosa) is een winterharde eenjarige plant uit de zelfde kruisbloemige familie (Brassicaceae) als de kool en kent haar oorsprong in het Middellands-Zeegebied. Hij wordt geteeld, om de onrijpe groene bloemhoofden.

Broccoli is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia). Van de groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten.

Zaai vanaf eind mei op zaaibed in geultjes van 1 cm diep en met een rijafstand van 30 cm, en dun uit op 10-15 cm. Of zaai voor vroege teelt in potjes of kweekbakje binnenshuis bij een temperatuur van 15-18°C.

Zet de zaailingen ter plaatse wanneer ze minstens 10 cm groot zijn op een onderlinge afstand van 60 X 70 cm, op een diep omgespitte vruchtbare grond en een warme en zonnige plaats, voor late teelten een windluwe plaats.

Aard de planten naarmate ze groeien aan, tot zo’n 7,5 cm hoog om beter beschut te zijn tegen de wind. Dien regelmatig een universele korrelmest toe en geef regelmatig water.

Onkruidvrij houden. Oogst de bloemknoppen voor ze open gaan. Nadien zullen de zijknoppen ook nog wat bijgroeien. Een goede combinatie met broccoli zijn o.a.: bieten, salie, ui, selder, spinazie, boontjes sla, tijm, en rozemarijn. Maar plaats ze niet naast aardbeien, ajuin, tomaten of venkel.

Knolvoet Plasmodiophora brassicae is de belangrijkste ziekte die deze plant kan overkomen. Dit kun je merken aan het verwelken van het blad op zonnige dagen. De plant kan later helemaal verwelken of treden groeivertragingen op. De bladeren krijgen ook een loodglans en de geinfecteerde wortels zwellen op.

Diverse insecten kunnen het uw broccoliplanten lastig maken. Aantastingen door rupsen Lépidoptère van onder andere het Groot koolwitje Pieris brassicae, Klein koolwitje Pieris rapae, koolbladroller Clepsis spectrana, kooluil Mamestra brassicae en koolmot Plutella xylostella komen veelvuldig voor.

Daarnaast is er aantasting door de koolvlieg Chortophila brassicae en de koolgalmug.

Broccoli leent zich vrij makkelijk om onder insectengaas geteeld te worden. Alleen zo kunt u de kans op aantasting bijna uitsluiten. Laat het insectengaas zo lang mogelijk op de planten, zo vermijdt u ook een aantasting door rupsen.

Vooraleer uw broccoli klaar te maken, kunt u hem best een halfuur voor bereiding in koud water met zout leggen om kleine insecten te verdrijven. Als je de broccoli in zijn geheel bereidt, zet je hem rechtop in een pan, waarbij je gezouten water toevoegt zodat de stelen gekookt maar de roosjes gestoomd worden.

Broccoli kan je stomen, stoven, roerbakken of rauw eten. Je kan de stelen schillen en meestomen of apart houden voor de soep. Broccoli vraagt geen toevoeging van kruiden.

Indien je broccoli gaat kopen in de winkel, kies dan een kool met stevige, strakke, fijnkorrelige kop. Broccoli kunt u het best kan bewaren in de koelkast, goed in folie verpakt.

Onderzoek heeft aangetoond dat Broccoli de ziekte van Alzheimer zou kunnen tegengaan (omdat het dezelfde werking zou kunnen hebben als anti-alzheimer medicatie).

Verder hebben onderzoekers aan de Universiteit van Berkeley (Californië, VS) ontdekt dat bepaalde bestanddelen (indolen, glucosinolaten) in broccoli het lichaam schijnen te verdedigen tegen kanker. Ook zou het beschermen tegen UV-licht, waarschijnlijk door de stof sulforafaan.

Deze indolen worden in de maag afgebroken en omgezet tot het bestanddeel 3,3-diindolylmethaan (DIM). DIM lijkt kanker een halt toe te roepen. DIM zou ook zorgen voor een verhoogde aanmaak van een bepaald eiwit dat kankercellen doodt en voor een verminderde aanmaak van een ander eiwit, waarvan kankercellen juist een verhoogde concentratie nodig hebben om te overleven.

Leuk om weten

Gezond voor het hart

Uit een onderzoek aan de University of Connecticut School of Medecine is gebleken dat broccoli niet alleen kanker kan helpen voorkomen, maar dat het ook beschermend kan werken tegen hartkwalen. Dat schrijft de United Press International.

Het is al lang geweten dat broccoli veel anti-oxidanten, vitamines en vezels bevatten, deze kunnen beschermen werken tegen kanker. Maar Dipak K. en zijn collega's voerden de ratten in het laboratorium broccoli en ontdekten dat de groente ook effect hadden op de hartspier.

De ratten die alleen broccoli aten, bleken minder schade aan het hart op te lopen na zuurstofgebrek, dan de ratten die gewone voeding aten.

Weetje

Broccoli staat op nummer één in de top-10 van de meest gezonde groenten. En dat omwille van de hoge hoeveelheid vitaminen en mineralen die in de groente aanwezig zijn. Op de tweede plaats staat spinazie en op de derde plaats komen de spruitjes.

Broccoli bevat naast ijzer, vitamine A en een grote hoeveelheid vitamine C Ook bepaalde voedingsstoffen waarvan aangenomen wordt dat ze beschermen tegen kanker.

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Broccoli
Volgroeide plant

Volgroeide plant

Taxonomische indeling
Rijk Plantae (Planten)
Stam Embryophyta (Landplanten)
Klasse Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade Angiospermae (Bedektzadigen)
Clade 'nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade Malviden
Orde Brassicales
Familie Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht Brassica
Brassica oleracea

Voedingswaarde
per 100 gram
35    Kcal
89,25 gr. water
7,88  gr. koolhydraten
2,38  gr. eiwit
1,39  gr. suikers
0,41  gr. vet
3,30  gr. vezels
                     

Mineralen

40   mg. calcium, Ca
0,67 mg. ijzer, Fe
21   mg. magnesium, Mg
67   mg. fosfor, P
293  mg. kalium, K
262  mg. natrium, Na
0,45 mg. zink, Sn
                     

Vitaminen

0,25 mg. vit. A (Retina)
0,06 mg. vit. B1 (Thiamine)
0,12 mg. vit. B2 (Riboflavine)
0,20 mg. vit. B6 (Pyrixodine)
108  µg. vit. B11 (Fioliumzuur)
64,9 mg. vit. C (Ascorbinezuur)
                     
In andere talen
  • FRANÇAIS: Brocoli, Calabrais
  • DEUTSCH: Brokkoli, Spargelkohl
  • ENGLISH: Sprouting broccoli, Calabrese
  • ITALIANO: Broccolo
  • PORTUGUÊS: Bróculos
  • ESPAÑOL: Bróculi
  • DANSK: Brokkoli
  • POLSKI: BrokuĊ‚
  • NORSK: Brokkoli
  • SVENSKA: Broccol

Recepten

Flan au broccoli

Ingrediënten

  • 500 gram broccoli
  • ½ dl room
  • 2 eieren
  • 25 gram boter
  • zout & peper
  • nootmuskaat

Bereiding

  1. Was de broccoli.
  2. Haal eventueel van de stengels het bovenste laagje af.
  3. Stoom de broccoli gaar in een stoomketel boven het water.
  4. Laat ze uitlekken en pureer ze in de mixer samen met zout, peper, room, eieren en nootmuskaat.
  5. Beboter vuurvaste bakjes en verdeel de broccoliflan hierover.
  6. Zet ze au bain marie in een oven van 160°C.
Broccoli-spinazietaart
Broccoli-spinazietaart

Ingrediënten 4 pers.

  • 5 plakjes roomboter-bladerdeeg, ontdooit
  • 1 zak spinazie
  • 300 gram broccoli, in kleine roosjes
  • 0,5 zakje cashewnoten, ongezouten
  • 4 eieren
  • 1 beker slagroom
  • 1 zakje gemalen geitenkaas
  • quichevorm

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden celsius. Bekleed de vorm met het bladerdeeg en prik er met een vork wat gaatjes in de bodem. Bak deze 10 minuten in de oven.
  2. Breng ondertussen een pan water aan de kook. Dompel de spinazie onder in het kokende water en haal het er gelijk weer uit met een schuimspaan.
  3. Laat uitlekken in een vergiet en duw er zoveel mogelijk vocht uit.
  4. Kook vervolgens de broccoli in de zelfde pan water in 2 minuten, doe het in een vergiet en laat afkoelen onder koud stromend water. Goed uit laten lekken.
  5. Verdeel de groenten over de taartbodem en bestrooi het met de noten.
  6. Klop nu de eieren los met de slagroom. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schenk het geheel over de groenten en bestrooi het met de kaas.
  7. Bak de taart in het midden van de oven in zo'n 35 minuten gaar.

Serveersuggesties

Deze taart is zo wel warm als ook koud te eten

Bron : Het ReceptenBoek van vogeltje