Koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool (Brassica oleracea) en knolraap (Brassica rapa) (ook meiraap of meiknolletje genoemd) en wordt vaak met de laatste verward. Dit komt niet alleen doordat de koolraap vaak knolraap genoémd wordt (ook Van Dale erkent dit woordgebruik) maar ook doordat sommige rassen knol- of meiraap erg op koolraap lijken. Om de verwarring nog groter te maken worden beide soorten ook wel kortweg raap genoemd.
Koolraap Brassica napobrassica, synoniemen: Brassica napus var. napobrassica, Brassica napus subsp. rapifera,is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Een koolraap is de wortel van deze plant. Het jonge blad wordt 'snijmoes' of 'snijkool' genoemd en wordt eveneens gegeten. Koolraap werd vroeger in het Friese kleigebied, de Bommelerwaard, Gelderland, Noord-Limburg en Noord-Brabant verbouwd voor zowel dierlijke (veevoer) als menselijke consumptie. Tegenwoordig wordt het in Nederland weinig meer gegeten en is het een van de zogenoemde vergeten groenten.
Er zijn geelvlezige en witvlezige rassen, waarbij de witvlezige alleen door de verwerkende industrie worden gebruikt.
Koolraap word meestal rechtstreeks buiten gezaaid in volle grond, de kiemtijd is ongeveer 15 dagen. Zaai tussen april en juni (beter in juni dan april) in rijen die ±40 cm uit elkaar liggen, en dun na opkomst de zaailingen uit tot op minimum 35 cm. Ook een goede manier is om om de 40 cm enkele zaadjes te leggen en na opkomst de sterkste zaailing over te houden. Je kan ze natuurlijk ook in mei/juni voorzaaien in potjes om later vanaf eind juni op hun plaats van bestemming te planten, let hier dan bij op dat je niet te diep plant
Lichte kleigrond is ideaal om koolraap in te telen, maar alle goede tuingrond kan ook voldoen. Deze groente heeft een grote behoefte aan boor maar niet teveel stikstof.
Heerma's Witte en Hoffman's Witte zijn witvlezige, hoog opbrengende rassen.
Boorgebrek uit zich door glazige vlekken, een ruw, kurkachtig knoloppervlak en holle koppen. Te veel stikstof geeft een minder goede smaak.
Ook enkele insecten kunnen het gewas aanvallen, onder andere: bladluizen Aphidoidea, Slakken Gastropoda, koolvlieg Delia radicum, en koolgalmug Contarinia nasturtii .
Koolrapen kan je enkele weken bewaren in een koele plaats er zorg voor dragend dat ze niet uitdrogen. Maar om ze de hele winter te kunnen bewaren kan je ze inkuilen. Maak hiervoor een ondiepe kuil, bedek de grond met stro en leg daar de knollen op. snij hiervoor ook het loof van de rapen weg, maar laat de wortels zo intact mogelijk. Bedek de knollen nu met een dikke laag stro en leg daar een plastiek zeil of zoals vroegen plooibare golfplaten op.
Koolraap werd vroeger wel eens in frieten gesneden en dan heel lang gekookt met diverse specerijen. Tegewoordig echter zal je de knollen sneller terug vinden in soepen, bij spaghetti of in stoofschotels. Ze worden ook bereid als puree, gratin, stampot enz.
Koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool (Brassica oleracea) en knolraap (Brassica rapa) (ook meiraap of meiknolletje genoemd) en wordt vaak met de laatste verward. Dit komt niet alleen doordat de koolraap vaak knolraap genoémd wordt (ook Van Dale erkent dit woordgebruik) maar ook doordat sommige rassen knol- of meiraap erg op koolraap lijken. Om de verwarring nog groter te maken worden beide soorten ook wel kortweg raap genoemd.
Taxonomisch is de koolraap een variant van het koolzaad (Brassica napus), dat echter helemaal geen knollen vormt, en niet als groente wordt geteeld maar voor de olie.
De koolraap is rijk aan vitamine C en bevat ook een goede hoeveelheid folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de vorming van nieuwe cellen en weefsels, waaronder ook je rode en witte bloedcellen. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
Koolraap | |
---|---|
Gele koolraap |
|
Taxonomische indeling | |
Rijk | Plantea (Planten) |
Stam | Embryophyta (Landplanten) |
Klasse | Spermatopsida (Zaadplanten) |
Clade | Angiospermae (Bedektzadigen) |
Clade | 'nieuwe' Tweezaadlobbigen |
Clade | Malviden |
Orde | Brassicales |
Familie | Brassicaceae (Kruisbloemigen) |
Geslacht | Brassica (Kool) |
|
29 Kcal 90,3 gr. water 5 gr. koolhydraten 1 gr. eiwit 302 gr. suikers 0,20 gr. vet 2,50 gr. vezels
Mineralen
80 mg. calcium, Ca 0,40 mg. ijzer, Fe 10 mg. magnesium, Mg 20 mg. fosfor, P 200 mg. kalium, K 80 mg. natrium, Na 0,07 mg. zink, Sn 0,01 mg. koper, Cu
Vitaminen
0,03 mg. B1 (Thiamine) 0,03 mg. B2 (Riboflavine) 0,10 mg. B6 (Pyrixodine) 50 µg. B11 (Foliumzuur) 40 mg. C (Ascorbinezuur)
Ingrediënten 4 pers.
Voorbereiding
Bereiding
Opdienen
Schep de soep in kommen en garneer met prei.
Serveer met wat lekker (stok)brood.
Bron : Verse oogst
Ingrediënten 4 pers.
Bereidingswijze