De snijbiet Bèta vulgaris var. cicla is een plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Het is een bladgewas, waarvan de bladeren of de bladstelen als groente worden gegeten. Het is oude groente, waarvan de smaak min of meer overeenkomt met die van spinazie.
De naam warmoes wordt gebruikt voor een iets andere soort, met dunnere wortels, waarvan alleen de bladstelen worden gegeten.
Snijbiet, is familie van de rode biet, suikerbiet en voederbiet en word ook ondergebracht in de zelfde groep als de doorlevende spinazie.
Het is een snelgroeiende, gemakkelijk te telen winterharde, tweejarige plant maar wordt als groente eenjarig geteeld. De snijbiet kent zijn oorsprong aan de Middellandse-Zee.
Men kan deze plant ook telen in de siertuin of in ruime bloembakken.
Zaai snijbiet altijd ter plaatse in rijen van 20 cm en ongeveer 1 à 2 cm diep. Per zaadje, dat eigenlijk een vruchtje is, komen ongeveer drie plantjes te voorschijn behoud daar enkel de sterkste groeier van. Als je snijbiet teelt voor het blad, dun dan in de rij uit op 5 cm en voor bladsteel op 30-35cm.
Voor de bladteelt kan je zaaien vanaf half maart tot half augustus; voor bladsteel teelt zaai je vanaf half april tot eind mei.
Bij bladteelt worden de bladeren geoogst als ze ongeveer 10-15 cm hoog staan. Enkele weken later begint de hergroei die dan op zijn beurt weer kan geoogst worden.
Bij de bladsteel teelt is het de bedoeling brede stevige stelen te kweken die geconsumeerd worden.
Snijbiet is een plant waarbij je weinig last zult hebben van ziekten. Heel af en toemozaïekvirus of bladvlekkenziekte Gnomonia leptostyla. In koele zomers kunnen de maden van de bietenvlieg Pygomya hyoscyami gangetjes in het bladmoes vreten.
Van de snijbiet worden zowel het blad als de bladstelen gegeten. Goed spoelen, in stukken snijden en gaar stoven. Stengels kunnen ook verwerkt worden in de groentensoep.
De dikke, vlezige bladstelen, waarvan het bladmoes is verwijderd, worden gegeten als een soort asperge, maar hebben wel veel minder smaak dan asperges.
De bladeren kan je klaarmaken als spinazie. Het koken duurt wel iets langer.
Er zijn zeer veel bereidings methoden: warmoespuree, warmoes met (kaas)saus, moussaka met warmoes, warmoestaart, gewokt, of zelfs in een salade, enz…
Tip : meng een soeplepel versgeroosterde sesamzaadjes in de gestoofde warmoes. En laat uw muskaatnootrasp niet langer onbenut.
Snijbiet is niet lang houdbaar, gebruik hem liefst onmiddelijk. Gekookte snijbiet kan je zeker niet bewaren. Maar u kunt hem net als spinazie licht geblancheerd invriezen.
De bladeren van snijbiet zijn rijk aan kalium, ijzer, bètacaroteen en natrium en veel vitaminen.
De fytonutriëntenFytobnutriënten zijn bioactieve inhoudsstoffen van eetbare planten, bijv. mineralen en vitaminen in snijbietjes zorgen voor een ontstekingsremmend effect wat goed is voor het immuunsysteem en ze helpen om het lichaam te ontgiften.
Snijbiet bevat veel nitraat. daarom is het niet aan te raden om hem een tweede maal op te warmen, omdat het nitraat dan omgezet wordt in het zeer schadelijke nitriet.
Snijbieten werden zowel door de antieke Grieken als de antieke Romeinen gebruikt als medicijn. Hippokrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde beval snijbiet aan om wonden mee te verbinden.
In de antieke Romeinse tijd stond snijbiet bekend als afrodisiac en laxeermiddel.
In de Middeleeuwen was deze grootbladige groente bekend als medicijn voor ziekten die te maken hadden met het bloed en de spijsvertering.
Een ander middel waarvoor snijbiet werd geadviseerd is het tegengaan van de ademlucht na het eten van knoflook.
Snijbiet | |
---|---|
Rode snijbiet |
|
Taxonomische indeling | |
Rijk | Plantea (Planten) |
Stam | Embryophyta (Landplanten) |
Klasse | Spermatopsida (Zaadplanten) |
Clade | Angiospermae (Bedektzadigen) |
Clade | 'nieuwe' Tweezaadlobbigen |
Clade | Geavanceerde tweezaadlobbigen |
Orde | Caryophyllales |
Familie | Amaranthaceae (Amarantenfamilie) |
Geslacht | Bèta (biet) |
|
20 Kcal 92,65 gr. water 4,13 gr. koolhydraten 1,88 gr. eiwit 1,10 gr. suikers 0,08 gr. vet 2,10 gr. vezels
Mineralen
58 mg. calcium, Ca 2,26 mg. ijzer, Fe 86 mg. magnesium, Mg 33 mg. fosfor, P 549 mg. kalium, K 415 mg. natrium, Na 0,33 mg. zink, Sn
Vitaminen
0,33 mg. A (Retinol) 0,03 mg. B1 (Thiamine) 0,08 mg. B2 (Riboflavine) 0,36 mg. B3 (Niacine) 0,08 mg. B6 (Pyrixodine) 9 µg. B11 (Foliumzuur) 18 mg. C (Ascorbinezuur) 1,89 mg. E (Tocoferol) 327 µg. K (Filochinon)
Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten 4 pers.
Bereiding
Bron : Janine Bruinooge