Suikermaïs

Zea mays convar. saccharata

Suikermaïs Zea mays convar. saccharata een plant uit de grassenfamilie (Poaceae) is een variatie van maïs die hoofdzakelijk voor de verse consumptie geteeld wordt. Het is een subtropische grassoort met stengels die tot 2,5 meter lang kunnen zijn. Deze eenjarige plant die zijn oorsprong kent in Mexico, wordt geteeld om de eetbare zaden die in rechtopstaande kolven langsheen de stengel groeien.

De korrels worden in het zogenaamde melkrijpe stadium geoogst. Het optimale oogststadium wordt bereikt als de kolfkwast donkerbruin verkleurd is, de korrels tot bijna bovenin de kolf warmgeel van kleur en nog niet ingedeukt zijn.

Er zijn veel toepassingen voor maïs, van dierenvoeder voor kippen en duiven tot culinaire hoogstandjes.
Het is een gewas dat een grote opbrengst verzekerd, en dus ook op grote schaal wordt geteeld overal ter wereld.

De plant die we hier beogen is één van de verschillende variëteiten die er bestaan. Het is een soort waarvan de suikers slechts gedeeltelijk worden omgezet in zetmeel.

Voor maïs is elke grond goed, als hij maar waterhoudend is en voldoende voedsel bevat. Zorg dat de grond voldoende diep bewerkt is een geef een flinke dosis stalmest mee bij het spitten. Maak het perceel daags voor het planten of zaaien goed nat.

Maïs kan je zaaien vanaf april onder glas of rechtstreeks ter plaatse, maar de minimum grond temperatuur moet zeker 9° C bedragen anders heeft het geen zin. Als je in potjes zaait (zaai één zaadje 1 cm diep per 7,5 cm potje) kan je eind mei uitplanten.
Uitplanten of rechtsreeks zaaien in rijen van 75 cm uiteen en 20 cm in de rij.

Houd onkruid vrij, vooral in het vroege stadium van de plantjes. Je doet dat best door handmatig te wieden, om de jonge wortels niet te kwetsen.

Aangezien maïs de enige groente is uit de grassen familie, kan je hem dus altijd voor of na eender welke groente zetten. Dikwijls kan hij dienstig zijn als windscherm voor: bonen, tomaten, augurken en komkommers enz. Of misschien om uw terras afte schermen tegen inkijk.

Veel vijanden zijn er niet voor de maïs, soms kan het weer wat roet in het eten gooien. Verder moet je even opletten voor: bladluizen Aphididae, wortelluis Pemphigus en Rhizoecus-soorten, fritvlieg Oscinella frit en rupsen, maar ook en vooral voor vogels Aves (kraaien, duiven, fazanten...).

Verse maïs is sappig en mals en dus het lekkerst.

Haal de schutbladeren weg, doe dit kort voor de bereiding, de bladeren bieden namelijk nog bescherming. Met enkele schutbladen er nog aan bijven de korrels tijdens het koken smakelijker en de kolven langer warm. Snijd de harde stengel tot vlak bij de kolf af.

Kook de hele kolf in kokend water gedurende 8 à 15 minuten.

  • Maïskorrels kunt u combineren met peultjes, doperwtjes, wortel.
  • Of maïskorrels in een omelet: een gekookte maïskolf bestrijken met olie en 5 min op de barbecue roosteren.
  • Salade van ijsbergsla: maïskorrels, tomaat en blokjes kaas.
  • Taco vullen met pittig gekruid gehakt, maïs en salsa.
  • Een maïskolf serveren met gezouten boter, kruidenboter of knoflookolie
  • Jonge versgeplukte maïs kan je ook rauw eten.
  • Steek een maïsvork of tandenstoker aan weerszijden van de kolf om hem gemakkelijk uit de hand te kunnen eten.
  • Heb je maar enkele korrels nodig, snij ze dan met een mes nà het koken van de kolf.

Afgeleide producten van maïs zijn: maïszetmeel, maïsolie, popcorn.

Maïs is verpakt in folie 2 is dagen houdbaar in de koelkast. Suikermaïs kan ook worden ingevroren; gebruik hiervoor alleen de losse korrels.

Maïs is niet alleen lekker maar ook gezond. Het is een groente die verwant is met peulgewassen. Maïs is rijk aan koolhydraten onze belangrijkste energieleveranciers. Maar maïs bevat ook veel vezels die de werking van de darmen verzorgen, de kans op darmkanker verlagen en het cholesterolgehalte in het bloed doen dalen. Het hoge zetmeel gehalte die voor deze vezels zorgen werken ze dus preventief tegen diabetes, hart -en vaatziekten en sommige typen kanker.

In maïs zit er ook luteïne en zeaxanthine; dit zijn stoffen die goed zijn voor de ogen. Regelmatige inname van deze beide stoffen helpen om ouderdomsstaar tegen te gaan. De fosfor aanwezig in maïs helpt om het beeendergestel te verstevigen.

Gekookte maïs heeft en belangrijke anti-oxidanten werking, welke de kans op hart-en vaatziekten en kanker sterk doen verminderen.

Leuk om weten

Geschiedenis

Maïs is afkomstig van Amerika. De suikermais, die daar een natuurlijke variant is, moet vermoedelijk in het Noorden van Amerika ontstaan zijn.

Voor zover in de analen correct is vastgelegd, gaven de Irokezen, een groep zowel etnisch als taalkundig verwante native Americans (Indianen - waartoe ook de meer bekende Mohawks behoren), in 1779 de eerste suikermaïs aan Europese immigranten, hoofdzakelijk Nederlanders.

Al in 1614 openden de Nederlanders een handelspost (Fort Nassau). Toen ging het nog om huidenhandel. Of ze ook de eersten waren die suikermaïs aten?

In de 19de eeuw begon het pas goed met de teelt van suikermaïs. Dat waren allemaal zaadechte varianten, waarvan Stowell's Evergreen nog steeds verkrijgbaar is (in 2010 in onze moestuin).
In de 20de eeuw begon men hybriden te ontwikkelen; meer eenvormige kolven, beter bestand tegen ziekten, hoger suikergehalte, etcetera.

De geschiedenis van maïs gaat wel tot 5000 - 4000 v Chr terug. Mexico - meer precies de staat Oaxaca -wordt gezien als is de bakermat van de cultuurmaïs, getuige vondsten in grotten. Dat betekent dat ze werd geteeld door Maya's en Azteken. Op basis van moleculair onderzoek denken wetenschappers dat maïs misschien al wel sinds 7000 v Chr als plantensoort (genus) bestaat.

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Suikermaïs
Een kolf mais

Een kolf mais

Taxonomische indeling
Rijk Plantea (Planten)
Stam Embryophyta (Landplanten)
Klasse Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade Angiospermae (Bedektzadigen)
Clade Eenzaadlobbigen
Clade Commeliniden
Orde Poales
Familie Poaceae (Grassenfamilie)
Geslacht Zea (Maïs)
Apium graveolens

Voedingswaarde
per 100 gram
96    Kcal
73,41 gr. water
20,98 gr. koolhydraten
3,41  gr. eiwit
4,54  gr. suikers
1,50  gr. vet
2,40  gr. vezels
                     

Mineralen

3    mg. calcium, Ca
0,45 mg. ijzer, Fe
26   mg. magnesium, Mg
77   mg. fosfor, P
218  mg. kalium, K
1    mg. natrium, Na
0,62 mg. zink, Sn
0,04 mg. koper, Cu
                     

Vitaminen

0,05 mg. B1 (Thiamine)
1,70 mg. B2 (Riboflavine)
1,70 mg. B3 (Niacin)
0,14 mg. B6 (Pyrixodine)
23   µg. B11 (Foliumzuur)
4,90 mg. C (Ascorbinezuur)
                     
In andere talen
  • FRANÇAIS: Maïs sucré
  • DEUTSCH: Zuckermais
  • ENGLISH: Sweetcorn
  • ITALIANO: Granoturco dolce
  • PORTUGUÊS: Sweetcorn
  • ESPAÑOL: Maíz dulce
  • POLSKI: Kukurydza cukrowa

Recepten

Frikadel van verse suikermaïs

Ingrediënten

  • Korrels van 6 à 7 suikermaïskolven (rissen en even pletten of even door molen halen)
  • 2 eetlepels fijngesneden selder
  • 1 à 2 eieren (van te voren even klutsen)
  • 3 eetlepels gepelde, rauwe garnalen
  • 3 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels gemalen koriander (zaad)
  • ½ theelepel komijnenpoeder
  • 2 kemirinoten
  • een stukje kencur (geurig wortelkruid)
  • een beetje trassi
  • peper/zout naar smaak
  • plantaardige olie om de frikadelletjes in te bakken (maïsolie/zonnebloemolie)

Bereiding

  1. De geplette maïskorrels, fijngesneden selderij en geklutste eieren bij elkaar doen in een ruime kom.
    De overige kruiden en gepelde rauwe garnalen, behalve de peper en zout, in een blender grofmalen.
  2. Vervolgens de gemalen kruiden toevoegen aan het mengsel van de maïskorrels, peper en zout naar smaak erbij doen en de massa goed omscheppen.
    De frikadelletjes kunnen het beste in een koekenpan (met tefallaag) gebakken worden.
  3. Een dun laagje olie in de pan is al voldoende en lepel voor lepel (gewenste grootte van de frikadel eerst bepalen en er een geschikte lepel voor gebruiken).
  4. De frikadelletjes op een niet te hoog vuur gaar laten bakken.
    Om het garen wat te bevorderen kan er een deksel (een doorzichtig deksel is ideaal hiervoor) worden gebruikt.
  5. Het omleggen van de frikadelletjes moet ook voorzichtig gebeuren om ze heel te laten.

Tip:

Het vuur niet te hoog houden, anders is de kans groot dat de frikadelletjes heel snel bruin zijn, maar de maïskorrels nog niet goed gaar.

Suikermais en pastinaak met konijn
Suikermais en pastinaak met konijn

Ingrediënten 6 pers.

  • 2 kolven suikermaïs
  • 4 pastinaken
  • 4 wortelen
  • 1 groene selder
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • ½ kg vastkokende aardappelen
  • ½ hand verse tijm
  • 1 panklaar konijn
  • pezo
  • 100 gr. solo
  • 4 eetlepel bloem
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • ¼ l droge witte wijn
  • ½ l kippenbouillon
  • 1 grote tomaat

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd in vieren, snijd de selderij grof, wortelen met een dunschiller en ontdoe van kruin en wortel, voor de pastinaken idem. Haal het groene kroontje van de tomaat, snijd aan de andere kant een kruisje en dompel 10sec. in kokend water. Pel en snijd in vieren en haal er de pitten uit zodat enkel zuiver tomatenvlees overblijft (geconcaseerde tomaat).
  2. Doe de bloem in een kom met de paprika, tijm en pezo, wentel de stukken konijn erdoor. Laat het konijn op matig vuur aan alle kanten kleuren in de hete boter. Neem uit de pan en houd apart.
  3. Doe verse boter in de pan en fruit(stoof) de ui en look glazig, voeg het konijn toe en overgiet met de witte wijn en laat 2/3 inkoken. Giet de bouillon erbij samen met de ontpitte en gepelde tomaat .Laat op een klein vuurtje 45 min. sudderen.
  4. Kook ondertussen de aardappelen in gezouten water. Snijd de maïs in zessen en kook ze 5 min. in gezouten water. Schep uit de pan en kook in hetzelfde water de grof gesneden selderij, de wortelen en pastinaken in 10 min. gaar. Voeg de aardappelen, maïs, wortelen en pastinaken bij het konijn.
  5. Warm nog even door en serveer.

Bron : Solo-Open kitchen