Hoofdgerecht

Vlees / Wild

Konijn in kriekbier

Ingrediënten voor 4 personen

Konijn in kriekbier, recept van Colruyt
  • konijn in stukken (beenhouwerij)
  • 1 ui
  • 700 g ontpitte noordkrieken (bokaal)
  • 25 cl kriekbier (bv. Liefmans)
  • 400 ml wildfond (bokaal)
  • 2 eetl. boter
  • 2 eetl. bloem
  • 1 takje tijm (gedroogd)
  • 1 blaadje laurier
  • 3 jeneverbessen
  • peper en zout
  • instantsausbinder (facultatief)

Bereidingswijze   10 min. + 1 u. 15 min. kooktijd + 15 min. De dag voordien

  1. Smelt de boter in een ruime kookpot en bak de stukken konijn aan alle kanten goudbruin.
  2. Kruid met peper en zout.
  3. Bestrooi het vlees met de bloem, voeg de gesnipperde ui toe en laat even bakken.
  4. Giet er vervolgens de wildfond bij, het kriekbier en het sap van de bokaal krieken.
  5. Kruid met het takje tijm, het blaadje laurier en de geplette jeneverbessen (dat gaat gemakkelijk tussen 2 eetlepels).
  6. Dek de pan af en laat 1 u. 15 min. zachtjes sudderen.
  7. Voeg de krieken toe en zet koel weg tot de volgende dag.
  8. De dag zelf
  9. Laat het stoofgerecht zachtjes opwarmen. Bind de saus eventueel met instantsausbinder.

Afwerking

Serveer met natuuraardappelen, frietjes of tagliatelle.

Bijpassende drank

  • Liefmans Kriek

Donker roodbruin streekbier gemaakt met echte Schaarbeekse krieken. Geur en smaak worden aangenaam gedomineerd door een zachte en frisfruitige kriekensmaak.


  • Bourgogne Hautes Côtes de Nuits A.C.
  • Domaine Bissey - Les Fontaines Rondes

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 546 cal
Koolhydraten 26,8 g
Eiwitten 43,3 g
Vetten 27,9 g

Bron : Colruyt

Keukentermen

A blanc koken
Een taartbodem bakken zonder vulling.
Aanbruinen
Op een matig heet vuur groenten, vlees of vis fruiten.
Aanlengen
Het toevoegen van een vloeistof, bouillon, fond enz... om het gerecht er te laten inkoken.
Aanzuren
Een gerecht op smaak brengen met azijn, citroensap of verjus.
Barderen
Vlees of gevogelte omwikkelen met spek om het uitdrogen tijdens het bakken te voorkomen
Brideren
Opbinden van gevogelte of wild zodat de vorm tijdens de breiding behouden blijft.
Chemiseren
Het bekleden van een vorm, vb. met gelei.
Crépine
Netvormig buikvlies, meestal van een varken, gebruikt om vleessoorten, zoals gehakt, in te wikkelen. Hierdoor behoud het vlees tijdens het bereden zijn vorm en droogt het niet uit.
Marineren
Vlees, wild of vis gedurende een bepaalde tijd in een marinade leggen. Vlees en vis worden gemarineerd om er een meer uitgesproken smaak aan te geven.
Monteren
Opkloppen van saus met een blokje boter.
Napperen
Een reeds bereide schotel afwerken door er een saus of room over te gieten.
Abricoteren
Een warm gebak met warme abrikozenconfituur bestrijken om het te doen glanzen en de smaak te verbeteren.
Afschuimen
Het schuim en het eventueel naar bovenkomende vet met vuildeeltjes en gestolde eiwitten van een kokende vloeistof met behulp van een schuimspaan afscheppen.
Al dente
Deegwaren beetgaar koken.
Bain-marie
Een kleinere pot wordt in een grotere pot- gevuld met heet water- geplaatst, om zodoende grondstoffen te doen smelten, gerechten warm te houden of bereidingen gelijkmatig te koken.
Doreren
Deeg insrijken met losgeklopt ei, zodat het mooi bruin kan bakken.
Ebarderen
Het wegknippen van vinnen en het van de graat nemen van vis.
Farceren
De binnenkant van gevogelte of een gebraad of vis of groente vullen met een 'farce' van fijn gehakte ingrediënten.
Gratineren
Het toebereiden van gerechten met een korstje van paneermeel of broodkruim in de oven
Marceren
Het laten doortrekken in een geringe vloeistof. De term wordt meestal gebruikt voor vruchten in alcoholische drank.

Groentenkalender

In de maanden die aangeduid zijn met een zijn de groenten volop bij ons te verkrijgen, en dus aan de voordeligste prijs te koop.

 010203040506070809101112
ajuin       
andijvie   
artisjok        
asperge          
aubergine        
bleekselder        
bloemkool    
boontjes         
broccoli        
courgette         
doperwten          
Groene selder  
knolselder        
komkommer       
kropsla      
maïs          
paprika         
pompoen        
prei     
rapen      
radijs        
rode bietjes   
rode kool     
sla       
snijbonen         
spinazie    
spruiten      
tomaten        
veldsla      
venkel        
wittekool    
wortelen  
 0102 03040506070809101112