Hoofdgerecht

Vegetarisch / Stoofpotje

Vegetarische schnitzel met wortelstoofpotje

Ingrediënten voor 4 personen

Vegetarische schnitzel met wortelstoofpotje
                     , recept van Colruyt
  • 4 vegetarische schnitzels
  • 11 wortelen
  • 1 bosje lente-uitjes
  • 4 cm gember
  • 1 plantje koriander
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 dl lichte room
  • 2 eetl. sesamzaad
  • 1 eetl. korianderbolletjes
  • 1 eetl. komijnzaadjes
  • 4 eetl. olijfolie
  • peper en zout

Voorbereiding   20 min.

  1. Rasp de wortelen.
  2. Schil de gember en snipper fijn.
  3. Snipper de lente-uitjes en het knoflook fijn.
  4. Plet de korianderbolletjes en komijnzaadjes tussen 2 eetlepels.

Bereidingswijze   25 min.

  1. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en stoof de gember, het knoflook en de helft van de fijngesnipperde lente-uitjes tot alles zacht is.
  2. Voeg de geraspte wortel, de geplette koriander en komijn en de sesamzaadjes toe. Giet er de lichte room over en laat ± 10 min. op een zacht vuurtje garen. Kruid op het einde naar smaak met peper en zout.
  3. Hak ondertussen de verse korianderblaadjes grof.
  4. Verhit 2 eetl. olijfolie in een andere pan en bak de vegetarische schnitzels op een zacht vuurtje 4 à 6 min. aan elke kant goudbruin.

Afwerking

Werk het wortelstoofpotje af met de verse koriander en serveer met de schnitzels. Lekker met aardappelpuree, rijst of tarwegraantjes.

Bijpassende drank

  • Maredsous Tripel Abdijbier

Maredsous is een Belgisch abdijbier.Het wordt gebrouwen in Brouwerij Duvel Moortgat, te Breendonk.

Maredsous 10 of Tripel, is een donkerblond bier met een alcoholpercentage van 10%.


  • Côtes du Rhône
  • A.O.P. Louis Bernard

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 505 cal
Koolhydraten 34,1 g
Eiwitten 23,5 g
Vetten 30,1 g

Bron : Colruyt

Keukentermen

A blanc koken
Een taartbodem bakken zonder vulling.
Aanbruinen
Op een matig heet vuur groenten, vlees of vis fruiten.
Aanlengen
Het toevoegen van een vloeistof, bouillon, fond enz... om het gerecht er te laten inkoken.
Aanzuren
Een gerecht op smaak brengen met azijn, citroensap of verjus.
Barderen
Vlees of gevogelte omwikkelen met spek om het uitdrogen tijdens het bakken te voorkomen
Brideren
Opbinden van gevogelte of wild zodat de vorm tijdens de breiding behouden blijft.
Chemiseren
Het bekleden van een vorm, vb. met gelei.
Crépine
Netvormig buikvlies, meestal van een varken, gebruikt om vleessoorten, zoals gehakt, in te wikkelen. Hierdoor behoud het vlees tijdens het bereden zijn vorm en droogt het niet uit.
Marineren
Vlees, wild of vis gedurende een bepaalde tijd in een marinade leggen. Vlees en vis worden gemarineerd om er een meer uitgesproken smaak aan te geven.
Monteren
Opkloppen van saus met een blokje boter.
Napperen
Een reeds bereide schotel afwerken door er een saus of room over te gieten.
Abricoteren
Een warm gebak met warme abrikozenconfituur bestrijken om het te doen glanzen en de smaak te verbeteren.
Afschuimen
Het schuim en het eventueel naar bovenkomende vet met vuildeeltjes en gestolde eiwitten van een kokende vloeistof met behulp van een schuimspaan afscheppen.
Al dente
Deegwaren beetgaar koken.
Bain-marie
Een kleinere pot wordt in een grotere pot- gevuld met heet water- geplaatst, om zodoende grondstoffen te doen smelten, gerechten warm te houden of bereidingen gelijkmatig te koken.
Doreren
Deeg insrijken met losgeklopt ei, zodat het mooi bruin kan bakken.
Ebarderen
Het wegknippen van vinnen en het van de graat nemen van vis.
Farceren
De binnenkant van gevogelte of een gebraad of vis of groente vullen met een 'farce' van fijn gehakte ingrediënten.
Gratineren
Het toebereiden van gerechten met een korstje van paneermeel of broodkruim in de oven
Marceren
Het laten doortrekken in een geringe vloeistof. De term wordt meestal gebruikt voor vruchten in alcoholische drank.

Groentenkalender

In de maanden die aangeduid zijn met een zijn de groenten volop bij ons te verkrijgen, en dus aan de voordeligste prijs te koop.

 010203040506070809101112
ajuin       
andijvie   
artisjok        
asperge          
aubergine        
bleekselder        
bloemkool    
boontjes         
broccoli        
courgette         
doperwten          
Groene selder  
knolselder        
komkommer       
kropsla      
maïs          
paprika         
pompoen        
prei     
rapen      
radijs        
rode bietjes   
rode kool     
sla       
snijbonen         
spinazie    
spruiten      
tomaten        
veldsla      
venkel        
wittekool    
wortelen  
 0102 03040506070809101112