Hoofdgerecht

Vegetarisch / Ovengerecht

Vegetarische vol-au-vent met 5 groenten

Ingrediënten voor 4 personen

Vegetarische vol-au-vent met 5 groenten, recept van Colruyt
  • 2 preien
  • 1 peterseliewortel
  • 1 rammenas
  • 1 pastinaak
  • 2 takjes veerse tijm
  • 3 takjes verse peterselie
  • 1 zoete aardappel
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 1 dl verse room
  • 340 g kikkererwten
  • 4 bladerdeegpasteitjes
  • 4 dl groentebouillon 1 blokje opgelost in 4 dl heet water
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 eetl. olijfolie
  • peper en zout

Voorbereiding   20 min.

  1. Schil de peterseliewortel, de pastinaak, de rammenas en de zoete aardappel en snij in gelijke blokjes van 2 cm.
  2. Snij de rode uien in de lengte in 8 of 10 partjes.
  3. Snij de preien eerst in de lengte doormidden en daarna in stukken van 2 cm.
  4. Snipper het knoflook en de peterselie fijn.
  5. Spoel de kikkererwten onder koud water en laat uitlekken.

Bereidingswijze   35 min.

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Verhit de olijfolie in een grote kookpot en bak de partjes rode ui en het fijngesnipperde knoflook 2 min. Voeg de peterseliewortel, de rammenas, de pastinaak, de prei en de zoete aardappel toe en laat al roerend 5 min. stoven.
  3. Voeg de laurierblaadjes, de tijmtakjes en de groentebouillon toe. Laat 15 à 20 min. garen op een zacht vuur (de groenten moeten beetgaar zijn).
  4. Bak intussen de bladerdeegpasteitjes 5 à 10 min. in de voorverwarmde oven. Verwijder daarna het hoedje met een scherp mes.
  5. Klop het ei samen met de room los. Neem de kookpot van het vuur en roer er de kikkererwten en de eiermengeling voorzichtig onder tot het vocht lichtjes bindt. Kruid met peper en zout. Verwijder de laurierblaadjes en de takjes tijm.

Afwerking

Verdeel de bladerdeegpasteitjes over de borden en schep er de vol-au-vent over. Dek af met het hoedje. Bestrooi met de fijngesnipperde peterselie.

Bijpassende drank

  • Postel Blond Abdijbier

Postel is een Belgisch abdijbier. Het wordt gebrouwen door Affligem Brouwerij BDS, gevestigd te Opwijk.

Postel Blond is een blond abdijbier van 7%.


  • Roodeberg KWV
  • Western Cape - Zuid-Afrika

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 493 cal
Koolhydraten 45,1 g
Eiwitten 15,2 g
Vetten 26,8 g

Bron : Colruyt

Keukentermen

A blanc koken
Een taartbodem bakken zonder vulling.
Aanbruinen
Op een matig heet vuur groenten, vlees of vis fruiten.
Aanlengen
Het toevoegen van een vloeistof, bouillon, fond enz... om het gerecht er te laten inkoken.
Aanzuren
Een gerecht op smaak brengen met azijn, citroensap of verjus.
Barderen
Vlees of gevogelte omwikkelen met spek om het uitdrogen tijdens het bakken te voorkomen
Brideren
Opbinden van gevogelte of wild zodat de vorm tijdens de breiding behouden blijft.
Chemiseren
Het bekleden van een vorm, vb. met gelei.
Crépine
Netvormig buikvlies, meestal van een varken, gebruikt om vleessoorten, zoals gehakt, in te wikkelen. Hierdoor behoud het vlees tijdens het bereden zijn vorm en droogt het niet uit.
Marineren
Vlees, wild of vis gedurende een bepaalde tijd in een marinade leggen. Vlees en vis worden gemarineerd om er een meer uitgesproken smaak aan te geven.
Monteren
Opkloppen van saus met een blokje boter.
Napperen
Een reeds bereide schotel afwerken door er een saus of room over te gieten.
Abricoteren
Een warm gebak met warme abrikozenconfituur bestrijken om het te doen glanzen en de smaak te verbeteren.
Afschuimen
Het schuim en het eventueel naar bovenkomende vet met vuildeeltjes en gestolde eiwitten van een kokende vloeistof met behulp van een schuimspaan afscheppen.
Al dente
Deegwaren beetgaar koken.
Bain-marie
Een kleinere pot wordt in een grotere pot- gevuld met heet water- geplaatst, om zodoende grondstoffen te doen smelten, gerechten warm te houden of bereidingen gelijkmatig te koken.
Doreren
Deeg insrijken met losgeklopt ei, zodat het mooi bruin kan bakken.
Ebarderen
Het wegknippen van vinnen en het van de graat nemen van vis.
Farceren
De binnenkant van gevogelte of een gebraad of vis of groente vullen met een 'farce' van fijn gehakte ingrediënten.
Gratineren
Het toebereiden van gerechten met een korstje van paneermeel of broodkruim in de oven
Marceren
Het laten doortrekken in een geringe vloeistof. De term wordt meestal gebruikt voor vruchten in alcoholische drank.

Groentenkalender

In de maanden die aangeduid zijn met een zijn de groenten volop bij ons te verkrijgen, en dus aan de voordeligste prijs te koop.

 010203040506070809101112
ajuin       
andijvie   
artisjok        
asperge          
aubergine        
bleekselder        
bloemkool    
boontjes         
broccoli        
courgette         
doperwten          
Groene selder  
knolselder        
komkommer       
kropsla      
maïs          
paprika         
pompoen        
prei     
rapen      
radijs        
rode bietjes   
rode kool     
sla       
snijbonen         
spinazie    
spruiten      
tomaten        
veldsla      
venkel        
wittekool    
wortelen  
 0102 03040506070809101112