Hoofdgerecht

Vlees / Varken

Feestelijk gebraad met Provençaalse groentespiesjes

Ingrediënten voor 4 personen

Feestelijk gebraad met Provençaalse groentespiesjes, recept van Colruyt
  • 800 g gebraad van boerenkoteletten (beenhouwerij)
  • 2 eetl. olijfolie met basilicum
  • Provençaalse kruidenmix (molen)
  • Voor de saus:
  • 2 eetl. rode pesto
  • 1.5 dl lichte room
  • instantsausbinder
  • Voor de groentespiesjes (2 à 3 per persoon):
  • 1 courgette
  • 20 kerstomaten
  • 10 champignons
  • 10 rode uien op azijn (bokaal)
  • 2 eetl. olijfolie met basilicum

Voorbereiding

  1. Halveer de courgette in de lengte en snij vervolgens in stukjes van 2 cm.
  2. Spoel de rode uien en dep droog.
  3. Verhit 2 eetl. olijfolie met basilicum in een braadpan en roerbak de stukjes courgette, de rode uien en de champignons gedurende 4 à 5 min.
  4. Voeg de kerstomaatjes toe en kruid flink met de Provençaalse mix. Steek de groenten op spiesjes.
  5. Leg de groentespiesjes in een schotel, dek af en zet koel weg.

Bereidingswijze   5 min. + 1 u 15 min. in de oven

  1. Leg het gebraad in een braadslede, strijk in met olijfolie met basilicum en maal er wat Provençaalse mix over.
  2. Schuif het gebraad in een op 200 °C voorverwarmde oven gedurende 1 u 15 min.
  3. Verwarm de groentespiesjes: schuif de schotel de laatste 15 min. mee de oven in.
  4. Haal het vlees uit de braadslede en hou het warm. Maak de braadresten los met een scheutje water en giet alles in een steelpan.
  5. Breng aan de kook, voeg de pesto toe, samen met de lichte room en laat even koken. Bind lichtjes met instantsausbinder.

Afwerking

Snij het vlees tussen de beentjes, in dunne sneetjes. Serveer met de groentespiesjes en de saus. Geef er verse pasta of krielaardappelen bij.

Tip

U kan bij dit gerecht ook een extra bereiding met dezelfde groentjes geven. Snij 1 courgette in blokjes en 1 bakje champignons in schijfjes. Stoof de groentjes ± 5 min. in wat olijfolie met basilicum. Voeg wat rode uien en kerstomaatjes toe en laat nog even sudderen. Kruid met peper en zout.

Bijpassende drank

  • Argento Malbec
  • Mendoza - Argentinië

  • Les Hauts Rocs
  • Rasteau
  • A.C. Côtes du Rhône Villages

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 475 cal
Koolhydraten 12,7 g
Eiwitten 49,9 g
Vetten 25,2 g

Bron : Colruyt

Keukentermen

A blanc koken
Een taartbodem bakken zonder vulling.
Aanbruinen
Op een matig heet vuur groenten, vlees of vis fruiten.
Aanlengen
Het toevoegen van een vloeistof, bouillon, fond enz... om het gerecht er te laten inkoken.
Aanzuren
Een gerecht op smaak brengen met azijn, citroensap of verjus.
Barderen
Vlees of gevogelte omwikkelen met spek om het uitdrogen tijdens het bakken te voorkomen
Brideren
Opbinden van gevogelte of wild zodat de vorm tijdens de breiding behouden blijft.
Chemiseren
Het bekleden van een vorm, vb. met gelei.
Crépine
Netvormig buikvlies, meestal van een varken, gebruikt om vleessoorten, zoals gehakt, in te wikkelen. Hierdoor behoud het vlees tijdens het bereden zijn vorm en droogt het niet uit.
Marineren
Vlees, wild of vis gedurende een bepaalde tijd in een marinade leggen. Vlees en vis worden gemarineerd om er een meer uitgesproken smaak aan te geven.
Monteren
Opkloppen van saus met een blokje boter.
Napperen
Een reeds bereide schotel afwerken door er een saus of room over te gieten.
Abricoteren
Een warm gebak met warme abrikozenconfituur bestrijken om het te doen glanzen en de smaak te verbeteren.
Afschuimen
Het schuim en het eventueel naar bovenkomende vet met vuildeeltjes en gestolde eiwitten van een kokende vloeistof met behulp van een schuimspaan afscheppen.
Al dente
Deegwaren beetgaar koken.
Bain-marie
Een kleinere pot wordt in een grotere pot- gevuld met heet water- geplaatst, om zodoende grondstoffen te doen smelten, gerechten warm te houden of bereidingen gelijkmatig te koken.
Doreren
Deeg insrijken met losgeklopt ei, zodat het mooi bruin kan bakken.
Ebarderen
Het wegknippen van vinnen en het van de graat nemen van vis.
Farceren
De binnenkant van gevogelte of een gebraad of vis of groente vullen met een 'farce' van fijn gehakte ingrediënten.
Gratineren
Het toebereiden van gerechten met een korstje van paneermeel of broodkruim in de oven
Marceren
Het laten doortrekken in een geringe vloeistof. De term wordt meestal gebruikt voor vruchten in alcoholische drank.

Groentenkalender

In de maanden die aangeduid zijn met een zijn de groenten volop bij ons te verkrijgen, en dus aan de voordeligste prijs te koop.

 010203040506070809101112
ajuin       
andijvie   
artisjok        
asperge          
aubergine        
bleekselder        
bloemkool    
boontjes         
broccoli        
courgette         
doperwten          
Groene selder  
knolselder        
komkommer       
kropsla      
maïs          
paprika         
pompoen        
prei     
rapen      
radijs        
rode bietjes   
rode kool     
sla       
snijbonen         
spinazie    
spruiten      
tomaten        
veldsla      
venkel        
wittekool    
wortelen  
 0102 03040506070809101112